Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyłącznik różnicowoprądowy - poprawnie?

Recommended Posts

Witam Wszystkich jako nowy użytkownik forum.

Zapewne temat wałkowany tysiące razy ale chciałbym uzyskać konkretną odpowiedź dla mojego przypadku.

W domu jednorodzinnym zaadoptowałem poddasze, do poddasza są doprowadzone cztery obwody elektryczne. W domu funkcjonuje instalacja elektryczna na dwóch przewodach L i N - przewód N nie jest połączony z PE gdyż nigdzie nie zauważyłem wkopanego bednarka, chyba że traktować go jako PEN i zaufać elektrowni. Dodam tylko, że interesuje mnie zabezpieczenie tylko poddasza przewodem PE i różnicówką.

Teraz moje pytanie odnośnie różnicówki: czy jeśli solidnie zakopie bednarka (1,5m to minimum jakie chcę uzyskać) to czy ona zadziała (rysunek podglądowy)?

Poproszę o konstruktywną odpowiedź lub/oraz poprawienie mojego rysunku.

Proszę nie traktować tego rysunku jak schematu elektrycznego bo dużo mu do niego brakuje.

Z góry dziękuję za pomoc.

Skrzynka - rozdzielnia.jpg

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z PEN to mój błąd, szczerze to nie mam pojęcia w jakim układzie to pracuje, N i L to układ TT?

Nadprądowe B16 układy świetlne - 1,5mm2

Nadprądowy B20 gniazda (11 szt) - 2,5mm2

Jeszcze jedno pytanie: czy mogę zastosować różnicówkę 25A 2P 30mA ?

No i czy podłączenie na moim rysunku jest poprawne?

Jeśli przewód 1,5mm2 to zabezpieczenie 6; 10 lub max 13A, natomiast jeśli przewód 2,5mm2 to zabezpieczenie 16A.

Jeśli nie masz pojęcia o układzie to gdybanie do niczego nie prowadzi. Tu musisz mieć pewność.

Więc telefon do ZE i będzie jasne.

Jeśli zabezpieczenie przedlicznikowe ma wartość 25A to wyłącznik RCD może mieć również taką wartość prądu znamionowego chociaż większa w niczym nie przeszkadza.

Czyli sugerujesz aby B16 zmienić na B10 i B20 na B16... to nieduży koszt i na pewno to zrobię.

Jutro postaram się zdobyć informację od ZE.

A czy w tym układzie podłączenie jest poprawne? Chcę wiedzieć bo gdy okaże się że układ jest inny to lepiej będzie mi zaplanować zmiany w podłączeniu.

Proszę mi wskazać konieczność (i źródło - gdzie tak każą) uziemienia tego mitycznego punktu.

elpapiotr, nie strosz tak piórek, bo dobrze wiesz, że nie byłby problem znaleźć to o co prosisz (przykład http://emailing.wip.pl/lp/ie/lp11/?wipx=IE-2316-53665&promo=IE1Z0005A&SYS=403&[email protected]&NL=7831&ML=18220&utm_source=7831&utm_medium=email&utm_campaign=18220&lid=1)

To czy jest to prawdą czy nie, to całkiem inna sprawa a liczne błędy w książkach, normach i fachowej literaturze wytknięte na stronach dobrze Ci znanych dr E. Musiała świadczą o panującym mętliku.

O ile tak prowadzona dyskusja ma sens na forach sep/elektroda i innych forach branżowych o tyle na forum muratora prościej byłoby napisać coś w stylu "nie jest to konieczne" .

Niestety burdel jest okrutny i wcale nie fora są jego źródłem, tu masz tylko echo "porządku" panującego w SEP. Ty również do panującego burdelu się przyczyniasz bo zamiast ludziom ktorzy na co dzień nie żyją elektryką naprostować temat, to stawiasz nic nie wnoszące prośby (które jak widzisz łatwo spełnić)

Edytowane przez desmear

Z linka zamieszczonego przez desmeara wynika, że dzieli się PEN i uziemia ale w miejscu przyłącza do budynku, zatem jeśli to zrobię już za licznikiem to będzie to błąd...

Przecież kolega udzielił Ci już odpowiedzi -tylko przeczytać:

"W przypadku gdy sieć zasilająca niskiego napięcia jest czteroprzewodowa i pracuje w układzie TN-C ze wspólnym przewodem ochronno-neutralnym [PEN] w miejscu wprowadzenia przyłącza do budynku należy przewód PEN rozdzielić. Powstaje w ten sposób układ TN-C-S. Punkt podziału należy bezwzględnie uziemić."

I sam zamieściłeś schemat http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=221647&d=1383149218

Pozdrawiam

Zatem ten schemat jest poprawny, tylko przewód PEN mogę dzielić w dowolnym miejscu i uziemiać? Czy w ogóle mogę to zrobić ja czy ZE

Ze względu na szereg dalszych warunków jakie musi być spełniona instalacja elektryczna, aby dla Ciebie i Twoich najbliższych była bezpieczna, lepiej będzie jeśli tą sprawą zajmie się ktoś z ZE ( wykona stosowne pomiary, po pracach wykonawczych i podłączeniowych do istniejącego, lub wykonanego uziomu )

Schemat nie jest poprawny.

Przewód PEN należy wprowadzić na szynę PE a dopiero później (w tym przypadku) na zacisk N wyłącznika RCD.

Szynę PE należy połączyć z uziemioną GSW. a rezystancja tego uziemienia nie ma żadnego znaczenia dla ochrony przeciwporażeniowej.

Nie jest to wcale jednoznaczne z uziemianiem miejsca podziału PEN gdyż uziemienie szyny PE jest obligatoryjne niezależnie od tego gdzie PEN podzielony został.

Więc najwyższa pora skończyć z tym mętlikiem i zabawą w burdel, gdyż należy opierać się na standardach (PN HD 60364 5-54) a nie na tym co komu się wydaje kolego desmear.

A podział na użytkowników mądrzejszych (elektroda) i mniej mądrych (murator), którym można bezkarnie robić wodę z mózgu właśnie temu mętlikowi służy.

Edytowane przez kkas12