elpapiotr 30.10.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 (edytowane) elpapiotr, nie strosz tak piórek, bo dobrze wiesz, że nie byłby problem znaleźć to o co prosisz (przykład http://emailing.wip.pl/lp/ie/lp11/?wipx=IE-2316-53665&promo=IE1Z0005A&SYS=403&[email protected]&NL=7831&ML=18220&utm_source=7831&utm_medium=email&utm_campaign=18220&lid=1) Ja pytałem o podstawę prawną, lub o potwierdzenie w polskich normach. Te wypociny pana Jarosława W. już dawno zostały obśmiane, tłumaczył się gęsto, nawet jedną publikację mi przytoczył, co nie zmienia faktu, że bzdury pisze. Jeszcze raz poproszę o podstawę w PN ! Czytaj tę publikację/kolejne wypociny - bardzo plącze się w zeznaniach : http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12832232#12832232 Edytowane 31 Października 2013 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 31.10.2013 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Tylko jest jeden niuans.Musisz podać, gdzie znajduje się Twoja rozdzielnia, jaki jest przekrój przewodu ją za zasilającego, gdzie znajduje się rozdzielnia główna i jak jest odległość pomiędzy rozdzielniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 31.10.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Jeszcze raz poproszę o podstawę w PN ! nie to forum. Tutal ludzie pytają nie po to, żeby zmianiać podstawy elektrotechniki tylko po to, żeby uzyskać prostą odpowiedź umożliwiającą weryfikacje pracujących u nich fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 31.10.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 To w jakim celu podałeś kolego link do informacji wprowadzającej w błąd skoro (niby) nikt o to nie pytał? Pouczasz innych to sam się do tych pouczeń stosuj a przynajmniej nie podawaj informacji nieprawdziwych i szkodliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 01.11.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 (edytowane) To w jakim celu podałeś kolego link do informacji wprowadzającej w błąd skoro (niby) nikt o to nie pytał? . jak nie pytał skoro pytał ? elpapiotr, prosił, parę postów wyżej, cyt.: "Proszę mi wskazać konieczność (i źródło - gdzie tak każą) uziemienia tego mitycznego punktu." Edytowane 1 Listopada 2013 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 01.11.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 (edytowane) Widzisz kolego pisanie by pisać takie właśnie efekty przynosi.Autor wątku o nic takiego nie pytał. Ale znalazł się "wujek dobra rada" który oczywiście "nakazał" uziemienie miejsca podziału PEN.I jak na taką bzdurną radę reagować?Przejść obok niej obojętnie (niech rośnie w siłę) czy wskazać jej bezsens (pokazując palcem głupocie gdzie jej miejsce)? Kolega Paweł zapytał jak każdy zaznajomiony z zagadnieniem zapytać powinien skąd ów "radca" takie wiadomości czerpie."Radca" zamilkł natomiast odezwałeś się Ty, którego nikt nie pytał i nic do tematu nie wnosząc, ale swą wypowiedzią usiłujesz wskazać poziom i miejsce tego forum.Moderatorem nie jesteś więc nie sprowadzaj wypowiedzi innych osób do swego poziomu i nie domagaj się też by inni użytkownicy do tego poziomu równali.Pisałem Ci wcześniej byś nie klasyfikował jako mniej rozgarniętych użytkowników tego forum od tych co na innych forach piszą. Ponadto w tym wątku mamy do czynienia z drugą w kolejności rozdzielnią w obiekcie.Więc nawet ten stek bzdur jaki podałeś za "standard" tego tematu nie może dotyczyć.Ale tego pewnie i tak nie zrozumiesz a ja nie mam zamiaru Cię w tym wątku uświadamiać. A uczyć się to kolego należy się od mądrzejszych i ze sprawdzonych źródeł a nie małpować niewydarzone teorie robiąc przy okazji wodę z mózgu innym osobom.. Edytowane 1 Listopada 2013 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 01.11.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 kolego kkas może użytkownicy tego forum faktycznie tak jak wypisujecie są głupi (no bo to przecież nie elektroda) ale proszę się wypowiedzieć czy postępując z twoją poradą umieszczoną kilka postów wyżej a mianowicie "Przewód PEN należy wprowadzić na szynę PE a dopiero później (w tym przypadku) na zacisk N wyłącznika RCD. Szynę PE należy połączyć z uziemioną GSW. a rezystancja tego uziemienia nie ma żadnego znaczenia dla ochrony przeciwporażeniowej." czy efektem tej operacji nie jest właśnie wykonanie uziemienia punktu rozdziału PEN. Przeglądając opracowania dr Musiała nie doczytałem się bezsensowności stosowania uziemiania punktu rozdziału PEN na PE I N. Autor według mnie sugeruje bezsensowność bezwzględnego nakazu wykonania takiego uziemienia ale nie kwestionuje wykonania przedmiotoweo uziemienia dla budynków mieszkalnych: "Czytamy na s. 24: Rozdzielenie funkcji przewodu ochronno-neutralnego PEN na przewód ochronny PE i neutralny N, w przypadku układu sieci TN-C-S, powinno następować w złączu lub w rozdzielnicy głównej budynku, a punkt rozdziału powinien być uziemiony. Do hali przemysłowej z kilkoma stacjami transformatorowo-rozdzielczymi pasuje to jak pięść do nosa, a przecież z treści opracowania wynika, że nie ogranicza się ono do budynków mieszkalnych. "(cytat z opracowania dr. Musiała "Jaką wiedzę techniczną rekomendują stowarzyszenia elektryków?")Macie rację takiego zapisu (uziemienie punktu rozdziału) nie ma w rozporządzeniu i nie ma w normach może właśnie dlatego żeby do każdego obiektu podchodzić indywidualnie a nie bezsensownie stosować taki nakaz. Choć przyznaję, że taką wiedzę opartą na podręcznikach przekazują w szkołach i na studiach o kierunku elektrycznym więc może swoje uwagi powinniście kierować do nauczycieli i wykładowców a najlepiej do osób piszących podręczniki. A tak na marginesie odnoszę dziwne wrażenie, że sprowadzacie wypowiedzi na tym forum do chęci dania "pstryczka" innym forumowiczom jak bardzo się mylą a brak jest konstruktywnych porad co jak i dlaczego. Idąc za postem ElpaPiotr proszę o wskazanie bezsensowności wykonania uziemienia punktu rozdziału PEN na PE i N wykonanym w rozdzielnicy głównej domu mieszkalnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 01.11.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 odnośnie rezystancji uziemienia przytoczę inny cytat z opracowania dr Musiała "Uziomy fundamentowe i parafundamentowe" a mianowicie "Jeżeli uziom fundamentowy spełnia tylko tę podstawową swoją rolę, to nie stawia się żadnych wymagań odnośnie do jego rezystancji uziemienia.Podobnie jest w przypadku innych uziomów wyrównawczych.Natomiast uziom fundamentowy wykorzystywany ponadto do celów ochrony odgromowej i przeciwprzepięciowej powinien dodatkowo spełniać wymagania normy PN-EN 62305 [16]. Jeżeli ich nie spełnia, to należy dołączyć doń dodatkowe uziomy naturalne bądź sztuczne w celu uzyskaniawymaganej rezystancji uziemienia, wymaganej łącznej długości elementów uziomowych albo innego wymaganego parametru instalacji uziemiającej." W wielu postach kolego kkas piszesz, że dla ochrony przeciwporażeniowej rezystancja uziemienia nie ma znaczenia ale może warto byś dopisywał, że w przypadku wykorzystania (tak nagminnie używanych) ochronników przeciwprzepięciowych już nie jest tak bezkarne podchodzenie do wartości ww. rezystancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.11.2013 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Witam. Najpierw proszę mi wskazać i opisać ten "punkt rozdziału", a ja później postaram się wyjasnić sensowność tej bezwzględności, czy coś w tym stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 01.11.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Witam. Najpierw proszę mi wskazać i opisać ten "punkt rozdziału", a ja później postaram się wyjasnić sensowność tej bezwzględności, czy coś w tym stylu. A co tu wskazywać skoro kolega kkas jasno go wskazał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.11.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Pierwsze słyszę, a raczej widzę, by kolega Krzysztof pisał o uziemianu punktu.Komuś coś się i tak dalej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 01.11.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Pierwsze słyszę, a raczej widzę, by kolega Krzysztof pisał o uziemianu punktu. Komuś coś się i tak dalej ... A to co "Przewód PEN należy wprowadzić na szynę PE a dopiero później (w tym przypadku) na zacisk N wyłącznika RCD. Szynę PE należy połączyć z uziemioną GSW. a rezystancja tego uziemienia nie ma żadnego znaczenia dla ochrony przeciwporażeniowej." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.11.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 To jest właśnie uziemienie szyny PE poprzez GSW.Punktów nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 01.11.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 i rozumiem że według tej rady na różnicówkę idzie dalej przewód PEN no gratulacje. A może jednak opacznie rozumiem twoją wypowiedź i jednak na szynie PE jednak zostaje rozdzielony przewód PEN i na różnicówkę wpinamy już tylko przewód N? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 01.11.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 (edytowane) I uziemienie tej szyny (PE) jest (praktycznie) obligatoryjne bez względu na to gdzie PEN podzielony został. A jeśli cytuje się wypowiedzi innych osób to należy wskazać ich źródło. Jeśli ten RCD Ci przeszkadza to możesz przed nim zamontować listwę N I dopiero z niej wyprowadzić przewód do zaciski N wyłącznika RCD.Do tej listwy możesz również przyłączyć przewody neutralne obwodów nie chronionych wyłącznikami RCD.I nie uziemiasz miejsca podziału PEN a uziemiasz szynę PE którą w rozdzielni głównej obiektu uziemić musisz. Edytowane 1 Listopada 2013 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 01.11.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 przecież napisałem skąd zaczerpnąłem cytaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.11.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Słyszał o zasadzie "Najpierw chronimy, później zasilamy" ? Czytał PN-HD 60364-4-41 ? Czytał PN-HD 60364-5-54 ? Mimo wszystko radzę poczytać, pogrzebać i próbować znaleźć ten mityczny punkt. jednak na szynie PE jednak zostaje rozdzielony przewód PEN i na różnicówkę wpinamy już tylko przewód N? Jednak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 01.11.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Pytanie brzmiało czy wpinając przewód PEN na uziemioną szynę PE a następnie otrzymanego w skutek podziału przewodu N na różnicówkę jest wykonaniem uziemienia punktu rozdziału czy nie? Super, że odnosisz się do norm ale proszę odpowiedzieć na to proste pytanie bo póki co tak jak pisałem chcecie dawać pstryczki a nie przekazywać istotne informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 01.11.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Słyszał o zasadzie "Najpierw chronimy, później zasilamy" ? Czytał PN-HD 60364-4-41 ? Czytał PN-HD 60364-5-54 ? Mimo wszystko radzę poczytać, pogrzebać i próbować znaleźć ten mityczny punkt. Jednak Teraz czepiamy się słówek a odpowiedzi jak nie było tak nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 01.11.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Nie jest wykonaniem uziemienia punktu rozdziału, bo takiego punktu fizycznie nie ma ?Paniatno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts