waldisobon 27.10.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Zastanawiam się nad kupnem mieszkania, Małe, 45m2, nowe, deweloperskie.Ma piec gazowy 2-funkcyjny "Kocioł gazowy wiszący 2-funkcyjny z modulowanym palnikiem atmosferycznym , przystosowany do pracy z poborem powietrza do spalania z zewnątrz ( z zamkniętą komorą spalania ) o mocy 24 kW z termostatem pokojowym ". Zastanawia mnie koszt ogrzania takiego mieszkania i bieżącej wody. 1. Koszt ogrzania wody - ile mniej więcej na 1 osobę może wynieść?2. Koszt ogrzania - jak to "technicznie" wygląda? Piec korzysta z wody wodociągowej? Czyli przepuszcza ją przez siebie, przechodzi ona przez kaloryfery i "wylatuje" jako ścieki? Czyli doliczyć należy koszt wody?3. Jeśli dobrze w 2 pytaniu myślę - ile taki piecyk przepuszcza tej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 27.10.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 woda grzejnikowa krąży w obiegu zamkniętym (sprawdź na wodomierzu)Nie bój się w mieszkaniu to groszowe opłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldisobon 28.10.2013 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Piecyk 2-funkcyjny ma dwa obiegi - jeden woda kranowa, drugi obieg zamknięty woda do kaloryferów?Jak to działa, jak ta woda krąży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 28.10.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Mieszkałem w mieszkaniu z kotłem gazowym dwufunkcyjnym przez 12 lat. Bardzo sobie to rozwiązanie chwaliłem. Plusy:- włączasz grzanie kiedy chcesz,- niskie koszty ogrzewania Minusy:- woda C.W.U grzana przepływowo, po odkręceniu kranu trzeba poczekać, aż się nagrzeje A co do obiegu wody w kaloryferach - jest jak koledzy mówią, to jest osobny obieg, zamknięty, do którego musisz co jakiś czas (u mnie to było zwykle na jesieni, kiedy włączałem pierwszy raz grzanie) "dolać" wody, czyli odkręcić na chwilę odpowiedni zawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldisobon 28.10.2013 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Minusy: - woda C.W.U grzana przepływowo, po odkręceniu kranu trzeba poczekać, aż się nagrzeje Hihihi, mam CW z sieci miejskiej i też odkręcam i czekam, nawet z 10 sekund zanim poleci ciepła A jak jest z wydajnością takiego "piecyka" w przypadku napełniania wanny? Spokojnie daje radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 28.10.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 W przypadku wanny nie miałem problemów. Może trochę wolniej się napełniała, bo takie kotły mają ograniczony maksymalny przepływ wody, ale to naprawdę nie był żaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 28.10.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Hihihi, mam CW z sieci miejskiej i też odkręcam i czekam, nawet z 10 sekund zanim poleci ciepła A jak jest z wydajnością takiego "piecyka" w przypadku napełniania wanny? Spokojnie daje radę? witam tak jak pisze Powell z wanną nie ma problemów np. Junkers ma podgrzewacze przepływowe wersjach z różnymi maksymalnymi natężeniemi przepływu: 11 l/min ; 14 l/min ; 17,6 l/min także napewno coś możesz sobie dobrać i w wannie będzie szybko dość ciepłej wody:yes: w większości mieszkań w "starych" blokach są przepływowe ogrzewacze + wanny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts