Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co warto kupić przed rozpoczęciem budowy celem odzyskania VAT (do końca 2013)

DzejDzej

Recommended Posts

Dlaczego kupujecie towar i chcecie go magazynować?

Jesli zlożycie wniosek w tym roku to nabywacie 5 letni okres do odliczeń.

Poza tym jesli wniosek zostalby zlozony w 2014 r to takze bedzie mozliwosc odliczenia ale juz na nowych zasadach (jest max powierznia domu, wiek inwestora itd.)

Ja wniosek składam w tym miesiącu i tym samym przez 5 lat bede mogł co roku składać wniosek o zwrot vat.

Nie do końca sprawdzone są Twoje informacje! Owszem jest 5 lat na złożenie wniosku ale tylko od zakupów dokonanych do końca 2013 roku. Więc to co kupisz w styczniu 2014 roku już nie odliczysz

A to przepraszam. Dookoła wszyscy mi mówili że prawa nabyte oznaczają 5 letni okres także na zakup materiałów. Doczytałem ostatnie informacje prasowe i rzeczywiście wydatków po 2014 nie odliczę - chyba że na nowych zasadach (ale na nie się nie załapię)

Kasy na zakup w tym roku już nie mam więc wykończeniówki nie odliczę :mad:

przede wszytskim numer PKWiU - to nie nazwa produktu, ale jego klasyfikacja upoważnia do odpisania podatku. Stal jako "stal" to sobie możesz kupić także do zrobienia ciężarków, ale stal konstrukcyjna ma unikalny numer.

Ja mam informację, iż przy VAT 23% numer PKWiU nie jest wymagany. W ubiegłym roku składałam druki, faktury były bez PKWiU, i zwrot otrzymałam :)

edit: http://www.pit.pl/symbol_pkwiu_nie_jest_potrzebny_zwrot_vat_remont_i_budowa_pity_roczne__2398.php

http://forum.infor.pl/topic/14620-czy-w-2011-jest-obowiazek-umieszczania-pkwiu-na-fakturze/

Edytowane przez oliwkawawa

Witam,

Mam tu taki tekst z dodatku muratora:

"Dla inwestycji wymagających pozwolenia na budowe, górny limit zwrotu Oblicza się według następującego wzoru: 70 x cena 1 m² powierzchni mieszkalnej x 0,12195 (lub 0,12295, jeśli pierwszy wniosek o zwrot VAT w związku z budową wypełniliśmy przed 2011 r. i nie minęło jeszcze pięć lat od jego zło-żenia). Dla wniosków składanych w IV kwartale 2013 r. limit wynosi więc 33 113 zł (lub 33 385 zł)."

Powiedzcie czy dobrze to rozumiem. Jesli podlicze na moich fakturach ile zaplacilem VATu za poszczegolne materialy i wyjdzie mi 33113zł lub mniej to tyle dostane zwrotu?

Pozdrawiam

• 1 month później...

Ja mam aktualnie SSO, chcąc maksymalnie wykorzystać możliwość zwrotu części vatu zakupiłem / jestem w trakcie: płytki ścienne i podłogowe, geberity, kibelki, umywalki, brodzik, baterie, prysznic z deszczownicą, zlew kuchenny, grzejniki, rury do podłogówki, rozdzielacze do podłogówki, rury kanalizacyjne, rury miedziane, pompy CO, bojler CO, okna dachowe z kołnierzem. Wszystko to magazynuję w obecnym mieszkaniu + garaż kolegi.

Nie mając rozpoczętej budowy kupił bym jeszcze bloczki, stal, rury kanalizacyjne, folię kubełkową i na izolację fundamentów, dysperbit, folię dachową, nadproża, elementy stropu. Proponuję dowiedzieć się czy dachówka podlega zwrotowi - to równiez potencjalnie duży wydatek do odliczenia. Analogicznie komin systemowy.

Witam

Dokładnie jutro uprawomocni się nasze pozwolenie na budowę. W związku z tym mam pytanie do zorientowanych. Czy opłaca się jeszcze na sam koniec roku kupić pustaki ? więcej i tak już nie zdążymy. U nas obecnie Solbet z transportem i rozładunkiem najtaniej 6,6 zł/szt. Zastanawiamy się wobec tego czy kupować przed nowym rokiem jeszcze rzutem na taśmę, czy może po nowym roku w związku z tym, że nie będzie już odliczania vat'u to ceny polecą w dół ?

szumu sporo bo jednak coś tam w kieszeni dzięki temu zwrotowi zostaje

sam jestem na etapie SSZ i już kupiłem styropiana na sicany + podlogę, i wełnę na poddasze

w ponidzialek jade po gadżety do CO a jutro ruszam na poszukiwania płytek

w marketach, składach budowlanych mimo końca roku szału nie ma więc nie ma się też co spodziewać fajerwerków po nowym roku, a z 8%vatem niestety nie wszystko da się kupić