Pascalt 27.10.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) Witam,pytanie w zasadzie przedstawiłem w tytule - chodzi o trójniki, redukcje, kolanka itp. zaraz za licznikiem. Nie są to drogie rzeczy, więc chyba warto zainwestować w najlepsze.Poradźcie, proszę.Pozdrawiam. Edytowane 27 Października 2013 przez Pascalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 29.10.2013 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Naprawdę żaden z wypowiadających się na forum specjalistów nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.10.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Pytasz o coś, czego nie ma sensu tak naprawdę roztrząsać. Z punktu widzenia wody każda z wymienionych będzie dobra, jedynie za wyjątkiem armatury "czarnej", bez ocynku, te stosuje się do gazu, do wody nie można.Kieruj się po prostu estetyką: jeśli to ma być na wierzchu i ma być ładne, możesz się bawić nawet w niklowane. Jeśli nie jest to aż tak istotne - daj ocynk, bo najpewniejszy. Tak czy tak przecież chodzi o krótki odcinek za licznikiem (zapewne jakiś zawór odcinający, przeciwskażeniowy...),. bo mam nadzieję nie mówimy o wykonywaniu całej instalacji z takich materiałów? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 29.10.2013 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Dokładnie chodzi o rozdzielacz. Wiem, że niektóre materiały zawierają i mogą uwalniać ołów, a co za tym idzie - nie są wskazane do wody pitnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.10.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Czekaj... rozdzielacz to coś jeszcze innego, one są najczęściej mosiężne, zdarzają się stalowe z nierdzewki, innych nie widziałem (nie jestem zawodowcem, być może mało widziałem jeszcze, jeśli ktoś widział, niech mnie poprawi), ale to trochę inny fragment instalacji. Tu mówimy po prostu o najbliższej okolicy licznika wody, tak? Ołów w instalacjach wody pitnej - obecnie gdybyś nawet bardzo chciał coś takiego zrobić (nie wiem, remoncik u teściowej, czy coś), to nie dałbyś rady. Złącza uszczelniane ołowiem, kształtki ołowiane - to wszystko technologie sprzed dziesięcioleci, od bardzo dawna nie stosowane. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 29.10.2013 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Dzięki wielkie za odpowiedź. Już zamówiony rozdzielacz mosiężny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 29.10.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Witam, pytanie w zasadzie przedstawiłem w tytule - chodzi o trójniki, redukcje, kolanka itp. zaraz za licznikiem. Nie są to drogie rzeczy, więc chyba warto zainwestować w najlepsze. Poradźcie, proszę. Pozdrawiam. Zasada jest prosta, ocynk ,mosiądz, miedż .w tej kolejności od licznika do kranu, inaczej np. miedż wypłukiwana z rury miedzianej wejdzie w reakcję z np.kolankiem ocynkowanym powodując jego korozję elektrochemiczną której produkty wypijesz wraz z wodą. plastyki typu rury PP ,rury PCV, rury Pex można stosować w dowolnym miejscu. Wodę użytkową za licznikiem wstępnie filtrujemy przynajmniej mechanicznie filtrem sznurkowym np 5 mikronów , nie mamy wtedy w wodzie rdzy rur instalacji miejskiej, mułu i piachu. oszczędza to pralki ,zmywarki,ogrzewacze , baterie kranów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomybb 11.11.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Zasada jest prosta, ocynk ,mosiądz, miedż .w tej kolejności od licznika do kranu Witam, 1. A czy na końcu rurek miedzianych wody pitnej można stosować trójniki, mufy mosiężne? 2. Czy mosiądz można także stosować pomiędzy rurami stalowymi? 3. Z tego co widzę kształtki mosiężne zawierają ołów - czy w związku z tym nadaję się one w ogóle do wody pitnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lsn 30.04.2015 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Zasada jest prosta, ocynk ,mosiądz, miedż .w tej kolejności od licznika do kranu, inaczej np. miedż wypłukiwana z rury miedzianej wejdzie w reakcję z np.kolankiem ocynkowanym powodując jego korozję elektrochemiczną której produkty wypijesz wraz z wodą. plastyki typu rury PP ,rury PCV, rury Pex można stosować w dowolnym miejscu. Wodę użytkową za licznikiem wstępnie filtrujemy przynajmniej mechanicznie filtrem sznurkowym np 5 mikronów , nie mamy wtedy w wodzie rdzy rur instalacji miejskiej, mułu i piachu. oszczędza to pralki ,zmywarki,ogrzewacze , baterie kranów. Co wy za bzdury wypisujecie - jaki ocynk do wody pitnej ???? Miedź - ok (*) Mosiądz ok - ale odpowiedni gatunek np CW617 z małą zawartością ołowiu Stal nierdzewna - ok Tworzywo sztuczne - ok * Zawartość jonów miedzi w wodzie Dla zdrowia człowieka równie istotny jest niedobór, jak i nadmiar miedzi. W związku ze stale wzrastającym udziałem miedzi w instalacjach do transportu wody w poszczególnych państwach, jak również w Unii Europejskiej, ustala się normy dopuszczające maksymalne stężenie jonów miedzi w wodzie transportowanej rurami miedzianymi. Oto niektóre: wymagania HS EPA -1,3 mg Cu/l zalecenia WHO -2,0 mg Cu/1 dyrektywa UE -2,0 mg Cu/1 wymagania krajowe -0,5 mg Cu/1 Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez Lsn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts