Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda pitna - jaki materiał - stal, mosiądz, żeliwo, stal ocynkowana?

Pascalt

Recommended Posts

Pytasz o coś, czego nie ma sensu tak naprawdę roztrząsać. Z punktu widzenia wody każda z wymienionych będzie dobra, jedynie za wyjątkiem armatury "czarnej", bez ocynku, te stosuje się do gazu, do wody nie można.

Kieruj się po prostu estetyką: jeśli to ma być na wierzchu i ma być ładne, możesz się bawić nawet w niklowane. Jeśli nie jest to aż tak istotne - daj ocynk, bo najpewniejszy. Tak czy tak przecież chodzi o krótki odcinek za licznikiem (zapewne jakiś zawór odcinający, przeciwskażeniowy...),. bo mam nadzieję nie mówimy o wykonywaniu całej instalacji z takich materiałów?

J.

Czekaj... rozdzielacz to coś jeszcze innego, one są najczęściej mosiężne, zdarzają się stalowe z nierdzewki, innych nie widziałem (nie jestem zawodowcem, być może mało widziałem jeszcze, jeśli ktoś widział, niech mnie poprawi), ale to trochę inny fragment instalacji. Tu mówimy po prostu o najbliższej okolicy licznika wody, tak?

Ołów w instalacjach wody pitnej - obecnie gdybyś nawet bardzo chciał coś takiego zrobić (nie wiem, remoncik u teściowej, czy coś), to nie dałbyś rady. Złącza uszczelniane ołowiem, kształtki ołowiane - to wszystko technologie sprzed dziesięcioleci, od bardzo dawna nie stosowane.

J.

Witam,

pytanie w zasadzie przedstawiłem w tytule - chodzi o trójniki, redukcje, kolanka itp. zaraz za licznikiem. Nie są to drogie rzeczy, więc chyba warto zainwestować w najlepsze.

Poradźcie, proszę.

Pozdrawiam.

Zasada jest prosta, ocynk ,mosiądz, miedż .w tej kolejności od licznika do kranu, inaczej np. miedż wypłukiwana z rury miedzianej wejdzie w reakcję z np.kolankiem ocynkowanym powodując jego korozję elektrochemiczną której produkty wypijesz wraz z wodą. plastyki typu rury PP ,rury PCV, rury Pex można stosować w dowolnym miejscu. Wodę użytkową za licznikiem wstępnie filtrujemy przynajmniej mechanicznie filtrem sznurkowym np 5 mikronów , nie mamy wtedy w wodzie rdzy rur instalacji miejskiej, mułu i piachu. oszczędza to pralki ,zmywarki,ogrzewacze , baterie kranów.

• 2 weeks później...
Zasada jest prosta, ocynk ,mosiądz, miedż .w tej kolejności od licznika do kranu

Witam,

1. A czy na końcu rurek miedzianych wody pitnej można stosować trójniki, mufy mosiężne?

2. Czy mosiądz można także stosować pomiędzy rurami stalowymi?

3. Z tego co widzę kształtki mosiężne zawierają ołów - czy w związku z tym nadaję się one w ogóle do wody pitnej?

• 1 year później...
Zasada jest prosta, ocynk ,mosiądz, miedż .w tej kolejności od licznika do kranu, inaczej np. miedż wypłukiwana z rury miedzianej wejdzie w reakcję z np.kolankiem ocynkowanym powodując jego korozję elektrochemiczną której produkty wypijesz wraz z wodą. plastyki typu rury PP ,rury PCV, rury Pex można stosować w dowolnym miejscu. Wodę użytkową za licznikiem wstępnie filtrujemy przynajmniej mechanicznie filtrem sznurkowym np 5 mikronów , nie mamy wtedy w wodzie rdzy rur instalacji miejskiej, mułu i piachu. oszczędza to pralki ,zmywarki,ogrzewacze , baterie kranów.

Co wy za bzdury wypisujecie - jaki ocynk do wody pitnej ????

Miedź - ok (*)

Mosiądz ok - ale odpowiedni gatunek np CW617 z małą zawartością ołowiu

Stal nierdzewna - ok

Tworzywo sztuczne - ok

* Zawartość jonów miedzi w wodzie

Dla zdrowia człowieka równie istotny jest niedobór, jak i nadmiar miedzi.

W związku ze stale wzrastającym udziałem miedzi w instalacjach do transportu wody w poszczególnych państwach, jak również w Unii Europejskiej, ustala się normy dopuszczające maksymalne stężenie jonów miedzi w wodzie transportowanej rurami miedzianymi.

Oto niektóre:

wymagania HS EPA -1,3 mg Cu/l

zalecenia WHO -2,0 mg Cu/1

dyrektywa UE -2,0 mg Cu/1

wymagania krajowe -0,5 mg Cu/1

Edytowane przez Lsn