Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament - czy listopad to nie za późno na prace?

Ada1719506750

Recommended Posts

Witam,

Pisze ponieważ stoję przed dużym dylematem,,, chciałem jeszcze w tym roku rozpocząć budowę. Geodeta mógłby przyjechać w nadchodzącym tygodniu i wytyczyć fundament, jednak cały dzień zastanawiam się czy warto zaczynać jeszcze w tym roku ponieważ już za chwilę listopad i pogoda pewnie znacznie się pogorszy. W tym roku chcę przynajmniej wylać ławy i zabezpieczyć na czas zimy lub jeśli pogoda pozwoli to wyjechać z bloczkami fundamentowymi ponad ziemię. Pracę przeprowadziłabym w drugiej połowie listopada. czy zima i wilgoć nie zniszczy takich fundamentów?

Pozdrawiam, Adam

• 3 weeks później...

Witaj,

Podobnie jak Ty miałem dylemat, ale podjąłem decyzję i cieszę się, bo była słuszna. Tyczenie zajęło 3 dni, następnie w ciągu kolejnego wjechała ekipa i wykopała ławy fundamentowe, zrobiła zbrojenie i zalała wszystko betonem. W ciągu kolejnych 5 dni wymurowali ściany fundamentowe, zalali je betonem, później ocieplili i zasypali. Teraz spokojnie czekamy do wiosny, aby rozpocząć dalsze prace.

Pozdrawiam z Podkarpacia i życzę powodzenia

• 2 weeks później...

Jeśli doprowadzisz przed zimą prace do etapu jaki opisał Waldemarros to z pewnością nic się nie stanie. W ramach wolnych mocy przerobowych ja zrobił bym jeszcze prowizoryczną konstrukcje zadaszenia jednospadowego w celu ochrony przed nadmiernym namakaniem. można do tego wykorzystać deski szalunkowe z fund. a folia budowlana to grosze.

Pozdro i powodzenia