Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie :bye:

Jesteśmy praktycznie zdecydowani na zakup projektu : http://plandomu.pl/projekt5669-tytus_ii.html

Może jest ktoś kto buduje lub chce wybudować taki domek?

Warto by wymienić doświadczenia lub opinie :)

A może ktoś z Was mimo że nie buduje (a zna się na tym) ma jakieś uwagi? My się nie znamy wcale :confused:

Pozdrawiamy :)

• 2 months później...

Witam,

My tez jestesmy praktycznie zdecydowani na ten projekt .

Po Nowym Roku mam w planch pogadac z projektantem i wziazc pod uwage ewentualne zmiany jakie poleci.

A jak u Was kupiliscie ten projekt, zmienialiscie cos czy juz moze sie budujecie?

Pozdrawiamy serdecznie ;)

• 1 month później...

Witajcie,

My również zamierzamy budować ten dom. Właśnie jesteśmy na etapie zakupu projektu. Mamy już przemyślane małe zmiany i jak wszystko dogramy to zaczynamy z pozwoleniami itp.

Ciekaw jestem jak tam Was ? czy już coś się ruszyło?

Pozdrawiam

Witam

Parter - powiększenie łazienki

Piętro:

- powiększenie łazienki, kosztem garderoby,

- garderoba nad garażem wejście z sypialni.

- powiększenie dwóch pozostałych sypialni, pomniejszając korytarz

reszta bez zmian, projekt jak dla nas super. wybraliśmy tylko lustrzane odbicie.

pozdrawiam

O ciekawe skąd te zmiany ?? Identyczne jak u nas (poza dolną łazienką) Wiecie że z powodu komina będzie problem z drzwiami do garderoby?

Ale my już to rozwiązaliśmy :D:D:D My dodatkowo prostujemy ścianę w kuchni- wysuwając wc :) Kuchnia będzie większa i bardziej ustawna:cool: Poszerzamy garaż. Zmieniamy strop na monoilityczny. Nad garażem (poza garderobą z sypialni) będzie pralnia i sypialnia dla gości (wejście ze spocznika)

• 3 weeks później...

Witam,

My dziś wstępnie rozmawialiśmy z projektantem. Ogólnie jakiś wielkich zmian nie planujemy. W planach jest na pewno ogrzewanie podłogowe. Bardziej zastanawia mnie kwestia EP, bo zmieniły się przepisy od tego roku. Dowiadywał się ktoś z Was jaki wskaźnik ma ten domek. Zaostrzyli normy i inaczej może być problem z pozwoleniem na budowę. I zostaje opcja wyrysowania go od nowa, a to już znacznie wyższy koszt.

Pozdrawiam

Dowiedziałam się, że wszystkie normy projekt spełnia, także ten problem mam z głowy.

Jeśli chodzi o podłogówkę to też planujemy na parterze, a na poddaszu grzejniki.

Ze zmian jakie nam na razie chodzą po głowie, to garderoba będzie trochę zmniejszona i przerobiona na wc, a z łazienki na górze wyleci "kibelek" i będzie ona większa przez co zmieszczę w niej i wannę i prysznic.

Garderoba powstanie nad garażem, zresztą tam też planujemy zrobić małą pralnię. Dodatkowo dorobię dwa małe okienka identyczne jak są w garażu żeby nie było za ciemno w tej reszcie pomieszczenia, którą mąż chce zaadoptować na małą siłownię.

Na razie wszystko obmyślamy, a w przyszłym tygodniu spotkamy się z naszym projektantem i obgadamy szczegóły.

• 7 months później...
Witam. My również rozważamy wybór tego projektu. Właściwie to już prawie zaklepany:) Czy ktoś już rozpoczął budowę i może podzielić się wrażeniami? Jak w praktyce wyszło powiększenie łazienki na dole? My chcemy tam zmieścić prysznic. Jak kosztowo wychodzi budowa tego domu? Pozdrawiamy!

Witam,

Planujemy budowę Tytusa z małymi zmianami, które w większości pokrywają się z powyższymi komentarzami.

Jedyne, co nie daje mi spokoju, to wysokość zaprojektowanej ścianki kolankowej (68cm wg projektu).

Nie mamy zbyt wielkiego doświadczenia w tej materii jednak wiem, że spora część budujących podwyższa te ściany w innych projektach, żeby dostać więcej przestrzeni. W sumie to metraż mi odpowiada bez korekty ś.k. jednocześnie nie chciałbym psuć bryły budynku. Czy posiadacie może jakieś fotki już wykonanych wnętrz bądź też możecie coś doradzić w tej sprawie, Wasze spostrzeżenia?

Pozdrowienia!

My również zastanawiamy się nad podwyższeniem ścianki kolankowej o jeden lub dwa pustaki. Bryła przy takim zwiększeniu nie powinna się popsuć, zawsze można wtedy przedłużyć okap.

My ostatecznie powiększamy łazienkę dodając prysznic i dajemy ją po przeciwnej stronie, pomniejszając pokój a powiększając kuchnie. Na górze z garderoby robimy pralnie i drzwi między pralnią a łazienką. Na strychu będzie sypialnia z odrębną garderobą i łazienką. W poniedziałek kupujemy projekt :)

Planujemy także daszek nad wejściem, być może podparty kolumnami.

Hej maczusie,

Ostatecznie, po długich rozmowach z żoną:) zdecydowaliśmy się na zachowanie oryginalnej bryły i nie podwyższanie budynku.

Jeśli chodzi o zmiany to widzę, że pokrywają się z już wspomnianymi powyżej. Mam nadzieję, że będzie ok. a w razie problemów jeszcze możemy coś zmienić podczas budowy.

Pozdrowienia,

Krzysztof

• 3 months później...

Damcio88 poniżej załaczam nasz autorski projekt rozwiązania tego problemu ;)

Łazienka przeniesiona na drugą stronę kosztem pokoju. Powiększa się za to kuchnia.

parter_zmiany.jpg

ZAPRASZAMY DO ODWIEDZANIA NASZEGO BLOGA : http://www.jm-budowa.mojabudowa.pl

Wiosna zbliża się wielkimi krokami - Zaczynamy budowę !!!!!

Edytowane przez maczusie