Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian dla budynku z lat wojennych

Jasmik

Recommended Posts

WITAM WSZYSTKICH

Pragnę wszystkich speców, zapytać jaką gr. Styropianu położyć na ścianę zewnętrzna?

- Budynek o pow. 145mkw

- mur o gr. 45cm

- materiał: cegła pełna

Spotkałem się z różnymi odpowiedziami, jedni mówią, 5cm, 8cm, 10cm

Na forach niektórzy twierdza że nawet: 15cm czy 20cm

Ja szczerze nie mam pojęcia jedynie chciałbym by budynek spełniał normy domu energooszczędnego, (ok. 50kwh (m2-a))

Edytowane przez Jasmik

• 2 weeks później...

Cegła stara z łat 20-tych, pełna, o dł: 30cm, niektórzy fachowcy twierdza że mur z cegły o tej grubości jest ciepły i nie ma potrzeby dawać więcej niż 10cm,

Twierdza , że dla nowego budynku gdy ściany maja gr. 25cm to daje się 20cm, ale w moim przypadku 10cm wystarczy, jest to opinia trzech firm które obejrzały dom.

• 2 weeks później...
WITAM WSZYSTKICH

Pragnę wszystkich speców, zapytać jaką gr. Styropianu położyć na ścianę zewnętrzna?

- Budynek o pow. 145mkw

- mur o gr. 45cm

- materiał: cegła pełna

Spotkałem się z różnymi odpowiedziami, jedni mówią, 5cm, 8cm, 10cm

Na forach niektórzy twierdza że nawet: 15cm czy 20cm

Ja szczerze nie mam pojęcia jedynie chciałbym by budynek spełniał normy domu energooszczędnego, (ok. 50kwh (m2-a))

Wątpię, aby samo docieplenie ścian wystarczyło ? Właściwie nie interesuję się tematem energooszczędności za wszelką cenę, ale

jasne dla mnie jest, że potrzebny jest cały zestaw technologi i indywidualne podejście, aby można było budynek nazwać energooszczędnym.

Nawet jak dasz 50 cm ocieplenia na ściany, to inne niedobory mogą zniweczyć Twoje oczekiwania.

Jestem świadomy tego, że wiele czynników odpowiada, by dom spełniał te warunki.

- poddasze ocieplam toprock gr. 18cm i na zakładkę 8cm

- podłogi styropian 20cm

I pozostaje dylemat ocieplenia ściany zewnętrznej, gdzie nie chce przesadzić. A chce zrobić dobrze. Na chwile obecna myślę że 8cm styropianu grafitowego wystarczy.

Oczywiście zdaje sobie sprawę, że pasywnego domku z tego nie zrobię, chodzby z powodu fundamentów które będą poniekąd mostkiem term.

Szukaj styropianu z aprobatą ( certyfikatem) ITB - Instytut Techniki Budowlanej.

To państwowa firma, która zajmuje się certyfikowaniem i wydawaniem aprobat na podstawie

swoich badań w laboratoriach i w terenie. Producent który podda swoje wyroby takim badaniom

i deklarowane parametry zostaną potwierdzone, jest z pewnością bardziej wiarygodny od tego, który takiego

certyfikatu nie ma.

Masz tu 3 obrazki Twojej ściany. Wszystko na nich widać, ale jeśli nie będą całkiem jasne, to jutro wyjaśnię, gdyby Cię to interesowało.

Teraz idę spać.

Cegla045.jpg

Cegla045+8S.jpg

Cegla045+12S.jpg

Szukaj styropianu z aprobatą ( certyfikatem) ITB - Instytut Techniki Budowlanej.

To państwowa firma, która zajmuje się certyfikowaniem i wydawaniem aprobat na podstawie

swoich badań w laboratoriach i w terenie. Producent który podda swoje wyroby takim badaniom

i deklarowane parametry zostaną potwierdzone, jest z pewnością bardziej wiarygodny od tego, który takiego

certyfikatu nie ma.

Masz tu 3 obrazki Twojej ściany. Wszystko na nich widać, ale jeśli nie będą całkiem jasne, to jutro wyjaśnię, gdyby Cię to interesowało.

Teraz idę spać.

Właśnie o to mi chodziło. Bardzo jestem Ci wdzięczny!!

Według rysunków wynika:

1. Mur z cegły o gr. 45cm ma 1,32 w/m2k

Jeszcze muszę poszukać w Internecie inne mury, by mieć porównanie

Widzę, że przy ociepleniu styropianem

- gr. 8cm ---> 0,30w/m2K

- gr 12cm ---> 0,22w/m2K