Jasmik 28.10.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) WITAM WSZYSTKICH Pragnę wszystkich speców, zapytać jaką gr. Styropianu położyć na ścianę zewnętrzna?- Budynek o pow. 145mkw- mur o gr. 45cm - materiał: cegła pełna Spotkałem się z różnymi odpowiedziami, jedni mówią, 5cm, 8cm, 10cm Na forach niektórzy twierdza że nawet: 15cm czy 20cm Ja szczerze nie mam pojęcia jedynie chciałbym by budynek spełniał normy domu energooszczędnego, (ok. 50kwh (m2-a)) Edytowane 28 Października 2013 przez Jasmik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.10.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Widzisz to z mniej jak 20cm nie bardzo osiągniesz ten stan, może jakaś fota, szkic itp coś więcej bym Ci doradził . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasmik 05.11.2013 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Cegła stara z łat 20-tych, pełna, o dł: 30cm, niektórzy fachowcy twierdza że mur z cegły o tej grubości jest ciepły i nie ma potrzeby dawać więcej niż 10cm, Twierdza , że dla nowego budynku gdy ściany maja gr. 25cm to daje się 20cm, ale w moim przypadku 10cm wystarczy, jest to opinia trzech firm które obejrzały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasmik 15.11.2013 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 Czy ktoś z forumowiczów posiada podobny budynek w którym już przeprowadził remonty i może udzielić rady? Albo pomoc gdzie znajdę jakieś informacje na temat takich murów z cegły, gdyż niektórzy mówią, że budynek z cegły jest ciepły a inni zaś zimny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 15.11.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 WITAM WSZYSTKICH Pragnę wszystkich speców, zapytać jaką gr. Styropianu położyć na ścianę zewnętrzna? - Budynek o pow. 145mkw - mur o gr. 45cm - materiał: cegła pełna Spotkałem się z różnymi odpowiedziami, jedni mówią, 5cm, 8cm, 10cm Na forach niektórzy twierdza że nawet: 15cm czy 20cm Ja szczerze nie mam pojęcia jedynie chciałbym by budynek spełniał normy domu energooszczędnego, (ok. 50kwh (m2-a)) Wątpię, aby samo docieplenie ścian wystarczyło ? Właściwie nie interesuję się tematem energooszczędności za wszelką cenę, ale jasne dla mnie jest, że potrzebny jest cały zestaw technologi i indywidualne podejście, aby można było budynek nazwać energooszczędnym. Nawet jak dasz 50 cm ocieplenia na ściany, to inne niedobory mogą zniweczyć Twoje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasmik 17.11.2013 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Jestem świadomy tego, że wiele czynników odpowiada, by dom spełniał te warunki.- poddasze ocieplam toprock gr. 18cm i na zakładkę 8cm- podłogi styropian 20cm I pozostaje dylemat ocieplenia ściany zewnętrznej, gdzie nie chce przesadzić. A chce zrobić dobrze. Na chwile obecna myślę że 8cm styropianu grafitowego wystarczy. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że pasywnego domku z tego nie zrobię, chodzby z powodu fundamentów które będą poniekąd mostkiem term. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialoczerwony 18.11.2013 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Grafitowy styro od dobrego producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasmik 19.11.2013 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Grafitowy styro od dobrego producenta Dzieki, a jakiego producenta najlepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 19.11.2013 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Szukaj styropianu z aprobatą ( certyfikatem) ITB - Instytut Techniki Budowlanej. To państwowa firma, która zajmuje się certyfikowaniem i wydawaniem aprobat na podstawie swoich badań w laboratoriach i w terenie. Producent który podda swoje wyroby takim badaniom i deklarowane parametry zostaną potwierdzone, jest z pewnością bardziej wiarygodny od tego, który takiego certyfikatu nie ma. Masz tu 3 obrazki Twojej ściany. Wszystko na nich widać, ale jeśli nie będą całkiem jasne, to jutro wyjaśnię, gdyby Cię to interesowało. Teraz idę spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasmik 20.11.2013 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Szukaj styropianu z aprobatą ( certyfikatem) ITB - Instytut Techniki Budowlanej. To państwowa firma, która zajmuje się certyfikowaniem i wydawaniem aprobat na podstawie swoich badań w laboratoriach i w terenie. Producent który podda swoje wyroby takim badaniom i deklarowane parametry zostaną potwierdzone, jest z pewnością bardziej wiarygodny od tego, który takiego certyfikatu nie ma. Masz tu 3 obrazki Twojej ściany. Wszystko na nich widać, ale jeśli nie będą całkiem jasne, to jutro wyjaśnię, gdyby Cię to interesowało. Teraz idę spać. Właśnie o to mi chodziło. Bardzo jestem Ci wdzięczny!! Według rysunków wynika: 1. Mur z cegły o gr. 45cm ma 1,32 w/m2k Jeszcze muszę poszukać w Internecie inne mury, by mieć porównanie Widzę, że przy ociepleniu styropianem - gr. 8cm ---> 0,30w/m2K - gr 12cm ---> 0,22w/m2K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts