maniac83 28.10.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Cześć, pytanie jak w temacie, a poniżej szczegóły: Mam działkę ze spadkiem na której wybudowany jest dom (patrz załączony obrazek). Jestem teraz na etapie zagospodarowania działki. Różnica poziomu między domem a granicą działki w kierunku spadku to około 0.8 - 1m. Zastanawiam się nadsypaniem działki tak aby spadek był jak najmniejszy, oczywiście powstanie wtedy różnica poziomów na granicy działki. Pytanie teraz czy mogę np. nadsypać działkę, tak aby różnica poziomów na granicy to było np. 0.5 m, a ziemia opierała się o taką 0.5 m podmurówkę ? Wiem że najlepszym tutaj rozwiązaniem (przynajmniej dla mnie) byłby mur oporowy na którym stoi ogrodzenie. Z tego co wiem, takie rozwiązanie wymaga jednak zezwolenia, do tego nie wiem co sąsiad poniżej powie na mur wysokości 1m na granicy z jego działką. Bardzo prosiłbym o informacje, czy pomysł z podmurówką do płotu jest do zrealizowania ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielonysmok 30.10.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Sprawdź w MPZP bo czasami są zapisy które uniemożliwiają niwelację powyżej określonego poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniac83 04.11.2013 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Hej, nie chodzi mi tutaj o względy prawne, racze kwestia trwałości i jakości takiej wysokiej podmurówki. Pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts