deus11 28.10.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Witam.Jestem na etapie wyboru sposobu ogrzewania mojej kawalerki. Parter pomieszczenie 4,5x4m + łazienka i wiatrołap obydwa pomieszczenia 1,6x2m.Nad parterem znajduje się otwarte poddasze coś w stylu antresoli.Teraz moje pytanie. Ponieważ w kawalerce będzie się znajdował kominek/koza nie jest tak źle, ale nie chciał bym aby było to jedyne źródło ogrzewania.W związku z tym zastanawiam sie jaki typ ogrzewania elektrycznego mógł by być tego uzupełnieniem albo nawet być głównym systemem ogrzewania?Czy ogrzewanie elektryczne akumulacyjne będzie dobrym rozwiązaniem czy może szukać innych rozwiązań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.10.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Co to znaczy, czy będzie "dobrym" rozwiązaniem? Jak to zdefiniujesz? Elektryczny piec akumulacyjny będzie grzać. Jeśli zostanie dobrany właściwy, będzie w stanie samodzielnie ogrzać mieszkanie. Ale równie dobrze ogrzeje Ci tę kawalerkę elektryczny grzejnik za 100 PLN, farelka, czy suszarka do włosów. Albo dwa takie grzejniki/farelki/suszarki, zależnie od obciążenia cieplnego (wielkości strat ciepła przy największych mrozach). Jeśli szukasz rozwiązania efektywnego kosztowo w momencie zakupu -- farelka czy elektryczny grzejnik to świetne wyjście, bo tanie.W eksploatacji tańszy będzie piec akumulacyjny, jeśli masz możliwość kupowania prądu w taryfie G12 (dwustrefowej).Jeszcze tańsze będzie ogrzewanie tanią pompą ciepła powietrze-powietrze, czyli klimatyzatorem z funkcją grzania. Koszt zakupu chyba podobny jak pieca kondensacyjnego, a dodatkowo chłodzi latem. Tylko że w największe mrozy na ogrzanie mieszkania nie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts