JacekC 28.10.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Witam Mam pytanie jaka sprawnosc maja piece akumulacyjne elektryczne .Sprawnosc zwyklych grzejnikow to chyba 100 procent. Ciekawi mnie jak to jest w przypadku piecy akumulacyjnych.Mam takowe i sie zaastanawiam ile tansze jest ogrzewanie gazowe od elektrycznego. Cena taryfy nocnej to ok 28 gr za 1 kwh pozdr.Jacek C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.10.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Witam Mam pytanie jaka sprawnosc maja piece akumulacyjne elektryczne .Sprawnosc zwyklych grzejnikow to chyba 100 procent. Ciekawi mnie jak to jest w przypadku piecy akumulacyjnych. Mam takowe i sie zaastanawiam ile tansze jest ogrzewanie gazowe od elektrycznego. Cena taryfy nocnej to ok 28 gr za 1 kwh pozdr. Jacek C Nie ma takiej ceny w Krakowie za II taryfę. Sprawnosc jakiekolwiek grzejnika elektrycznego jest bliska 100%, problemem w przypadku grzeników akumulacyjnych jest grzanie wtedy kiedy nie ma potrzeby a wynika to ze słabej izolacji cieplnej grzejnika. tak czy inaczej całe ciepło zgromadzone w grzejniku jest przekazane do otoczenia. Dokładnie 100%, a ze czasami to pomieszczenie jest przegrzane to inna sprawa. Koszt ogrzewania wyłacznie w II taryfie jest porywnywanlny z kosztem ogrzewania gazowego. Niestety nie w kazdym regionie Polski ze względu na róznice w II taryfie i taryfach gazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 28.10.2013 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) Jak nie ma jak jest .Place taka , i to w dwoch miejscach w Krakowie .Rynek i Bronowice Tauron wiec nie wiem skad kolega ma inne dane.Jest to cena ok 28 gr przed obnizka bylo 0.285 zlCo do sprawnosci bliskiej 100 to kurde sie nie zgodze .Bo mam grzejniki statyczne i dynamiczne.Moc taka sama a statyczne to wogule wyrzucil bym na smietnik. Powinny przynajmniej podobnie grzac a nie grzeja . Grzeje piecami w sumie od 15 lat z roznych firm w 3 roznych mieszkaniach.Mam juz pewne spostrzezenia.Jedno z nich jest takie ze do wydajnosci 100 procent to im spooro brakuje. Mega droga sprawa w domu wolnostojacym .Wydaje mi sie niemozliwe zeby ogrzewanie gazowe bylo porownywalne kosztowo do elektr. akumulacyjnego . Kiedys probowalem zglebic temat ale wszedzie sama propaganda . Zero fachowych i rzetelnych analiz. Myslalem ze moze ktos tutaj fachowo sie wypowie. Nawet niedawno poznany elektryk mowil mi ze wyrzucilswoje piece i zrobil na gaz . I smial sie jeszcze z tego ze to glupota grzac ceglami . Edytowane 28 Października 2013 przez JacekC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.10.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Jak zmierzyłes sprawność grzejnika elektrycznego, prawie cała energia elektryczna zamienia się ciepło, w dynamicznych są jeszcze wentylatory ale to znikomy procent.Co do kosztów ogrzewania gazowego i elektrycznego to pisałem o porównaniu wyłacznie II taryfy i gazem. I taryfa nie wchodzi w grę.Jezeli chodzi o cenę II taryfy to podaj jaka masz konkretnie taryfę i na jaki czas zawartą umowę, jestem akurat pracownikiem Tauronu i ceny taryf znam, ale w g12, g12e i g12w takiej ceny nie ma ( w okregu krokowskim, tarnowskim, bedzinskim czestochowskim) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 29.10.2013 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) Tak zgodze zwykly grzejnik elektryczny daje prawie 100 procent. Ale z piecami akumulacyjnymi jest inaczej. Wnioskuje to z moich obserwacji .Mam dlugie kable pryz piecach i przetachalem statyczny piec do pokoju gdzie jestdynamiczny,. Wiec warunki te same moc i to samo miejsce . I spostrzerzenie ze statyczny piec statyczny grzeje znacznie znacznie slabiej.Wiec tutaj juz widac ogromna roznice w sprawnosci .A niby teoretycznie wszystko pownino zamieniac sie w cieplo! Zreszta potwierdzil mi to monter tych piecow ze statyczne nie daja rady. Nie chce podawac jaka to firma. Co do wydajnosci piecy dynamicznych tez mam watpliwosic .45 metrowe mieszkanie przy za sezon 6 miesiecy place ok 3000 tysiace zl. Trzeba odjaczwykle zuzycie prady czyli wychodzi ok 2500 zl .Ale dodam jeszcze ze grzeje na ok 18 stopni.Jak sa duze mrozy to 17.Jakbym chcial 20 stopni to pewnie bylo by z 3500. Sasiad druga polowke tego samego domu ogrzewa malym piecykiem na drzewo .Nie pamietam mocy tego piecyka . Ale grzeje cala polowke domu nim .I ma znacznie cieplej. I jeszcze jeden przyklad .Rozmawialem z pania co sprzedawala male mieszkanie .I mowila ze wczesniej miala te piece i zmienila na gaz i rachunki o polowe mniejsze. Takich przykladow zmam kilka . A co do tatyfy nocnej mam g12 e. Mozesz mi podac jakie tauron ma stawki? Tauron ma mega zakrecony sposob wyliczania energi .Jak przysylaja rachunki to na stonie jest mnostwo roznych pozycji pewnie specjalnie zeby klijent sie nie zorientowal. Ja ta staweke dowiedzialem sie na infolini.Z tego co pamietam cena neto to kilkanascie groszy ale brutto to juz wlasnie to te ok 28 gr .i do tego dochodzi pare zloty za licznik i przesyl. Edytowane 29 Października 2013 przez JacekC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.10.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Stawka jest na fakturze, ceny dla poszczegolnych taryf na stronie tauronu. Czy sposób obliczania kosztów za zuzytą energie jest zakrecony? Jest zgodny z taryfą zatwierdzoną przez URE i bardzo podobny do rozliczen innych spółek energetycznych. Skomplikowanie wynika z rozdziału kosztów na czesc dystrybucyjną i sprzedazową i daje mozliwość prawidłowego rozliczenia w przypadku zmiany sprzedawcy. Nie jest to wymysł spólek energetycznych a URE i min finansów. Wracajac do piecy akumulacyjnych jestes pewien ze sa takiej samej mocy, zrobiłes pomiary pobieranej mocy. Jezeli twierdzisz ze piece statyczne nie mają 100% to co sie dzieje z pozostałą czescią strat, czy znika w niewytłumaczalny sposób. W kazdym grzejniku elektrycznym sprawnosc jest podobna i zblizona do 100%.Twoje obserwacje to tylko subiektywne odczucia, bez przyrzadów pomiarowych nie mozna dokłądnie okreslic ani mocy ani sprawnosci. Moze twoj monter takie pomiary wykonywał, niech sie nimi pochwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.10.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Wracajac do piecy akumulacyjnych jestes pewien ze sa takiej samej mocy, zrobiłes pomiary pobieranej mocy. Jezeli twierdzisz ze piece statyczne nie mają 100% to co sie dzieje z pozostałą czescią strat, czy znika w niewytłumaczalny sposób. W kazdym grzejniku elektrycznym sprawnosc jest podobna i zblizona do 100%. i od tego trzeba zacząć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 29.10.2013 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 tak jestem pewien . ze tej samej mocy .Roznica 1 kw mocy to jakies 60 kilo w wadze i w wielkosci pieca wiec ciezko sie raczej pomylic Nie wiem co sie z tym cieplem dzieje moze siedzi w srodku i nie chce wyjsc:P a tak powaznie podejrzewam ze pewna czesc ciepla jest zawsze magazynowana a uwalnia sie dodpiero po paru dniach przy calkowitym wylaczeniu piecy w sposob nieefektywny i to sa wlasnie te straty. Monter pracuje w fimie co sprzedaje to wiec wie co mowi.Dzienie montuje kilka piecy . wkoncu sami wciskaja ten szajs . A subiektywna ocena byla poparta zwyklym termometrem .Widze jak jest w pokojach z piecami statycznymi i dynamicznymi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.10.2013 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 tak jestem pewien . ze tej samej mocy .Roznica 1 kw mocy to jakies 60 kilo w wadze i w wielkosci pieca wiec ciezko sie raczej pomylic Nie wiem co sie z tym cieplem dzieje moze siedzi w srodku i nie chce wyjsc:P a tak powaznie podejrzewam ze pewna czesc ciepla jest zawsze magazynowana a uwalnia sie dodpiero po paru dniach przy calkowitym wylaczeniu piecy w sposob nieefektywny i to sa wlasnie te straty. Monter pracuje w fimie co sprzedaje to wiec wie co mowi.Dzienie montuje kilka piecy . wkoncu sami wciskaja ten szajs . A subiektywna ocena byla poparta zwyklym termometrem .Widze jak jest w pokojach z piecami statycznymi i dynamicznymi . Jestem elektrykiem od 30 lat ale pierwszy raz słyszę aby moc pieca elektrycznego mierzyc wagą. To calkiem rewolucyjne podejscie do pomiarów mocy. A co do strat to przegrzewanie pomieszczen w wyniku niekontrolowanej emisji ciepła powoduje nieefektywnosc ogrzewania, ale nie ma nic wspolnego ze stratami rozumianymi wg definicji sprawnosci urządzen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 29.10.2013 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 no piece akumulacyjne roznia sie waga w zaleznosci od mocy . Proponuje zajrzec na strone dowolnego producenta piecy aumulacyjnych. A co do przegrzewaniu pomieszczen ech ja moge pomarzyc o przegrzewaniu pomieszczen . Pisalem jakie mam temperatury podczas grzania Kolega zupelnie mnie nie rozumie .Wszedzie probuje znalesc jakas dziure w plocie. Jestem laikiem ok .Ale nie jestem tempy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.10.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) no piece akumulacyjne roznia sie waga w zaleznosci od mocy . Proponuje zajrzec na strone dowolnego producenta piecy aumulacyjnych. A co do przegrzewaniu pomieszczen ech ja moge pomarzyc o przegrzewaniu pomieszczen . Pisalem jakie mam temperatury podczas grzania Kolega zupelnie mnie nie rozumie .Wszedzie probuje znalesc jakas dziure w plocie. Jestem laikiem ok .Ale nie jestem tempy Nie neguję róznicy wagi pieca w zaleznosci od mocy, ale nie jest to zaleznosc wprost proporcjonalna a jedynym wyznacznikiem jest pomiar mocy czynnej wykonany watomierzem. Co do sprawnosci czym innym jest sprawnosc układu grzewczego a czym innym sprawnosc wynikajaca z zamiany energii elektrycznej na ciepło. Ponieważ uzytkuję w pracy piec akumulacyjny z dynamicznym rozładowaniem wiem o czym piszę. I jeszcze raz powtórze efektywnosc ogrzewania tymi piecami jest uzalezniona od stopnia izolacji termicznej materiału akumulujacego ciepło w tych piecach i wynikajaca z tego mozliwoscią przegrania pomieszczenia. Jezeli jednak nie ma tego przegrzewania to tylko róznica mocy tych piecy lub słaba konwekcja w przypadku piecy statycznych, piece dynamiczne mają wentylatory które wspomagaja konwekcje. PS. Tempy pisze sie tępy Edytowane 29 Października 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 29.10.2013 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) Czyli zakladasz ze piece akumulacyjne dynamiczne maja wydajnosc bliska 100 procent ?1kwh energi z pradu zamieniana jest na 1kwh energi cieplenj w pomieszczeniu? Edytowane 29 Października 2013 przez JacekC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.10.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Czyli zakladasz ze piece akumulacyjne maja wydajnosc bliska 100 procent ? Tak, własnie tak jest, a to ze nie uzyskujesz 20 oC przy -15 oC i nizszej wynika tylko z za małej mocy piecy. Moze pomysl o dodatkowym ociepleniu lub innych działaniach termomodernizacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 29.10.2013 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) hm dzieki .ja mysle o calkowitej przebudowie domu i bede zmienial ogrzewanie na mpec chyba . Poprostu ciekaw bylem jak to jest z tymi piecami akumulacyjnymi. Te 20 stopni moge uzyskac wlanczajac 3 grzejnik wlasnie ten statyczny .Ale tj pisalem grzanie nim to jest tj krew w piach. A rachunki ponad 3 tysia za 45 metrow to lekkie przegiecie. Fakt dom jest nieocieplony. Wszystko sie zrobi jak zalatwie pozwolenie na przebudowe .Teraz chcialem z rachunkow wyliczyc sobie jakie mam zapotrzebowanie cieplne na m2 i wychodzi mi ok 220 kwh na metr 2 na rok !!!!!! Edytowane 29 Października 2013 przez JacekC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.10.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Po prostu nie uchwyciłeś do końca tego, jak i kiedy grzeje piec akumulacyjny. On zamienia energię z prądu na ciepło ze sprawnością 100%, ogrzewając wkład akumulacyjny o dużej masie. Dostarczanie tego ciepła do wnętrza pomieszczenia to zaś zupełnie inna kwestia. Jasne jest, że ten z rozładowaniem dynamicznym (wiatrakiem i sterownikiem) będzie grzać intensywniej, niż ten bez wiatraka. Może się nawet okazać, że piec ma grzałkę o mocy 2 kW, a oddaje ciepło do pomieszczenia z mocą 4 kW. Czy to oznacza, że generuje moc i ciepło z antymaterii? Nie, po prostu się szybciej schładza, niż nagrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekC 29.10.2013 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) Tak zgadzam sie ze w srodku piec ma sprawnosc 100 procent ale co mnie to obchodzi w sumie .Mnie interesuje ile ciepla bedzie sie przedostawac do pokoju. Moja teoria jest taka ze nie cale cieplo idzie na ogrzanie pokoju czesc poprostu idzie w cegly.I tu widzie mniejsza sprawnosc niz 100 procent.Rozladowanie dynamiczne napewno lepiejpomaga w lepszym wykorzystaniu tego zmagazynowania ciepla .Daje sobie reke uciac ze piece statyczne maja znacznie mniejsza "ogolna" sprawnosc. MIerzylem temperatury w roznych przedzialach czasowych w nocy i dzien. Zawsze bylo na niekorzysc statycznych. I to roznica byla duza.Te piece mam 15 lat i zeby zjadlem na optymalnym programowaniu tych piecy. ps.Widze gdzie sie rozmijamy . Mnie interesuje sprawnosc calego systemu czyli tyle ile ciepla bede mial w powietrzu finalnie a nie magazynowal w ceglach. Edytowane 29 Października 2013 przez JacekC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 29.10.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Czyli zakladasz ze piece akumulacyjne dynamiczne maja wydajnosc bliska 100 procent ? 1kwh energi z pradu zamieniana jest na 1kwh energi cieplenj w pomieszczeniu? Dokładnie tak jest. 1 do 1 1kWh pobrane to to 1 kWh ciepła. Gdyby było inaczej to skąd byś wziął tą dodatkową energię.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 29.10.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Daje sobie reke uciac ze piece statyczne maja znacznie mniejsza "ogolna" sprawnosc. Z ręką zapraszam do akademii medycznej . Przyda się. 100% oznacza ,że tyle energii wyjmiesz ile włożyłeś Jest coś takiego jak prawo zachowania energii .Poczytaj w Wikipedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zosia 34 03.02.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Witam Zastanawiam się nad kupnem pieca akumulacyjnego model ETS 300 znajoma poleciła mi sklep internetowy http://www.pieceakumulacyjne.eu Czy faktycznie piece akumulacyjne to najtańsze rozwiązanie wśród ogrzewania elektrycznego ? Planuję na razie zakup jednego pieca dla sprawdzenia jak się będzie się sprawował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subratri 05.06.2017 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2017 Daje sobie reke uciac ze piece statyczne maja znacznie mniejsza "ogolna" sprawnosc. Z ręką zapraszam do akademii medycznej . Przyda się. 100% oznacza ,że tyle energii wyjmiesz ile włożyłeś Jest coś takiego jak prawo zachowania energii .Poczytaj w Wikipedii Przeczytałem ten wątek i... No troche po latach ale jednak Wszyscy fachowcy od prądu (fachofcy od grzania) bardzo radośnie wkładacie autorowi, że głupi jest. A gość ma rację!. Nie interesuje go ile prądu piec przerobi na ciepło. Czy 5 czy 500 %. Jego interesuje ile piec jest w stanie ciepła oddać. Prędkość przenikania ciepła (czyli defakto moc grzejnika) zależy między innymi (w stałych warunkach jedynie) od różnicy temperatur. I faktycznie tak, jest, że piec mający w sobie 30 stopni celsjusza, ma wartość kilku (kilkunastu) butelek destylatu zbożowego. Bo tyle mniej więcej jest w nim pieniędzy. Wartość energetyczną ma natomiast słabą, bądź żadną bo przy delcie 15 *C to jedyne co piec robi to wolno stygnie. Stąd też te wypracowane latami 17 stopni może faktycznie być szczytem wydajności. Bo różnica temperatur wysoka. Co do różnicy w sprawności piecy statycznych akumulacyjnych? No pewnie, że tak, no chyba że ktoś piec kaflowy grzeje, to po miesiącu może i się wyrówna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts