Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam takie oto pytanie - Posiadam kominem jak w temacie. Wszystko działa idealnie ,nie mam zastrzeżeń do jego pracy. Palę dwuletnim bukiem i grabem, komin czyszczę 2x do roku . Jednak zastanawiam się czy należy (pewnie tak) czyscić rurę spalinową łączącą kominek z kominem (rura jest stalowa ,a w kominie ceramiczna) .I własnie o tą stalową rurę mi chodzi. Jak to do diabła wyczyścić ? Jak wsadzę łepetynę do kominka i patrzę w górę to widzę jakies żaluzje itp itd i nijak nie ma dostepu do tej rury. Tak sobie myślę że nie czyszczona juz z 6 lat musi być zasyfiona mocno chociaż jak wspomniałem na wstępie nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości w jego pracy . Ta rura ma kształt kolanka z kątem 90stopni i obawiam sie że w tej poziomej części może zalegac masa syfu. Może są jakieś szczotki podobne do tych którymi myje się butelki bo taką to może udało by się tam wprowadzić .

pozdrawiam

Witam.

Każdy kominek powinien być tak wykonany aby przez jego kratki lub otwory rewizyjne można było bezproblemowo sięgnąć do kolan przyłączy dymowych na których zamontowane powinny być odkręcane rewizje - wyczystki. Przez nie można czyścić przyłącze dymowe zarówno w kierunku wkładu kominkowego jak i w kierunku komina, spychając tam sadze zbierające się w tym miejscu.

Przy podłączeniach wkładów kominkowych rurą giętką (Spiroflex) należy mieć dostęp do niej od spodu lub możliwość jej ściągnięcia w celu wyczyszczenia, bo wbrew pozorom i jej właściwościom "samo oczyszczających" potrafi też się nieźle "zakitować", zwłaszcza przy wkładach z płaszczem wodnym.

Jeżeli nie masz takich kratek lub rewizji, to akurat dobry moment po temu żeby je wykonać.

Pozdrawiam.

Szczotkę na wydłużonym stalowym "wyginanym" uchwycie można dostać w handlu -albo "sklepy żelazne" albo może nowocześniejszy handel. Dostanie się od strony wkładu będzie rozwiązaniem doraźnym, choć może w trakcie czyszczenia okazać się, iż wcale to połączenie nie jest zabrudzone.