Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyburzenie sciany nosnej

Recommended Posts

witam mam pytanie techniczne a mianowicie kupiłem dom kostke z lat 60 pietrowy podpiwniczony w 1/2 domu sciana zewnetrzna pustak deka parteru zbrojona lana wzmocniona kamieniem dos gruba deka pietra lana zbrojona .chciał bym wyburzuc dwie sciany na parterze raczej nosne zrobione z pustaka szarego grubosc ok 20 dodam ze układ pomieszczen na pietrze jest identyczny .pytanie ... czy istnieje mozliwosc zyburzenia scian i wzmocnienie legarem stropu.. w załaczniku dodałem rysunek rozmieszczenia scian te czerwone chciał bym wywalic wszystkie sa ten samej grubosci oprucz tej z zielonym ona jest na polowke pustaka http://www.sendspace.com/file/hmhqrx

link do rysunku http://www.sendspace.com/file/hmhqrx

Te działania lepiej zlecić konstruktorowi budowlanemu, o ile możesz sobie po dachem hasać jak chcesz, bo kto tam zobaczy.

O tyle ingerencja w ściany nośne temat trudny i ryzykowny.

Ponieważ strop nad ścianami tymi powinien mieć zbrojenie górą, a tylko co 4 pręt dolny do końca doprowadzony .

Co za tym idzie zmienią się momenty zginające, i kiedy było ok, tak teraz beton w stropie zacznie pracować na rozciąganie

co można powiedzieć że ma zerową ta to wytrzymałość, a prętów zbrojenia brak :(

i sruu ..

Tak że inż konstruktor nie jakiś architekt bo ten tego nie potrafi .