Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ochrona powrotu zbyt zimna temperatura

aki007

Recommended Posts

Witam poczynilem instalacje z buforem, wydawaje mi sie ze wszystko powinno dzialac jak nalezy, a tu temperatura powrotu na piecu jest zbyt niska. Wstawiony jest zawor termoregulacyjny ATV 334 afriso na obiegu kotlowym (jesli dobrze rozumiem).

I teraz przyklad na piecu 56 C bufor gora 54 C dol 42 C temperatura powrotu okolo 44 C. i to po kilku godzinach palenia. Co zle podlaczylem.

Tu sa jest link do zdjec, prosze o odpowiedz bo hudraulicy, ktorzy u mnie byli , nic sensownego nie potrafia podpowiedziec , tylko sie po glowach drapia :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/817eaf25e2bcf60d.html

dodam, ze pod pazlotkiem na wyjsciu z bufora, znajduje sie zawor trojdrozny, do sterowania podlogowka

Edytowane przez aki007

Do ładowania bufora mam u siebie zamontowany Laddomat. Jestem z niego szalenie zadowolony. Zamontowałem w nim wkładkę na 63*C. Dopóki piec tej temperatury nie osiągnie nie puści dalej wody. Jak ją przekroczy pomału zacznie się termostat otwierać i rozpocznie się stopniowe dopuszczanie/mieszanie zimnej wody. W ten sposób powrót pieca nie spada poniżej 55*C. Dodatkowo to że laddomat puszcza dopiero od 63*C powoduje warstwowe ładowanie zbiornika co z kolei objawia się tym, że nie muszę zagrzać całych 600L wody zanim w grzejnikach zrobi się ciepłe tylko wystarczy nagrzana góra zbiornika. W przypadku zaniku napięcia działa grawitacyjnie.

no dobra tylko loddomat kosztyje bardzo duzo a ja biedak i na takie luksusy mie nie stac. w teorii zawor termoregulujacy, powinien spelniac te sama role co loddomat. Do uzyskania temperatury ponizej 50 C puszcza ja tylko w obiegu kotlowym,Ppowyzej miesza wode z powrotu i puszcza na piec powyzej 50 C , ale podmieszana z powrotem.

Tylko co jest nie tak, ze to u mnie nie dziala.

to na dole to "obejscie z zaworem klapowym" w razie braku pradu. Jak prad wylacza, zeby grawitacyjnie chdzilo.

Jak jest prad pompa na obiegu kotlowym, ma za zadanie "ciagnac" wode z gory czyli z pieca , bo z lewej, zamyka ja zawor termoregulacyjny. i stopniowo zawor otwiera sie i miesza z powrotem.

Tak ja to rozumiem.

System będzie funkcjonował prawidłowo gdy podczas palenia w piecu pompa obiegu kotła będzie pracować ciągle.

Pompa jest stale wlaczona (na obiegu kotlowym).

Ale zrobilem eksperyment:

Zamknalem zawor kulowy, przy buforze na dole i temperatura powrotu od razu wzrastala. Jak zaczalem ladowac bufor, (czyli otworzylem na dole zawor) temperatura powrotu spadla - momentalnie.

Wynikaloby z tego, ze rzeczywiscie to obejscie na dole, powoduje grawitacyjny przeplyw cieczy i ominiecie zaworu termoregul.

Czyli zamkniecie (obejscia dolnego) zalatwiloby sprawe.

Jeszcze Jedno pytanko:

Czy ustawienie zalaczania pomp do CWU na 50C a takze zalaczenie pompy obiegowej w obiegu kotlowym na 50C to dobry pomysl.

Gdyz podlogoowka , chodzi na niezaleznym sterowaniu.

Czy ten pex, który jest podłączony przed termometrem i manometrem (zdjęcie 4) nie jest przypadkiem połączony ze zbiornikiem c.w.u.? (bo tak to wygląda na zdjęciu 10). Jeśli tak, to do przewodu powrotnego zasysa się zimna woda ze zbiornika i ochładza powrót. Dodatkowo pompa za zaworem ATV powinna działać cały czas.

Jeżeli będzie Pan miał w dalszym ciągu pytania lub wątpliwości, prosimy o kontakt telefoniczny z naszym działem technicznym: 32 330 33 63. Możemy również zaproponować umówienie Pana z naszym Przedstawicielem Technicznym, który może przyjechać na miejsce i doradzi wówczas optymalne rozwiązanie.

Pozdrawiamy

zespół AFRISO