aki007 28.10.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) Witam poczynilem instalacje z buforem, wydawaje mi sie ze wszystko powinno dzialac jak nalezy, a tu temperatura powrotu na piecu jest zbyt niska. Wstawiony jest zawor termoregulacyjny ATV 334 afriso na obiegu kotlowym (jesli dobrze rozumiem). I teraz przyklad na piecu 56 C bufor gora 54 C dol 42 C temperatura powrotu okolo 44 C. i to po kilku godzinach palenia. Co zle podlaczylem. Tu sa jest link do zdjec, prosze o odpowiedz bo hudraulicy, ktorzy u mnie byli , nic sensownego nie potrafia podpowiedziec , tylko sie po glowach drapia http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/817eaf25e2bcf60d.html dodam, ze pod pazlotkiem na wyjsciu z bufora, znajduje sie zawor trojdrozny, do sterowania podlogowka Edytowane 28 Października 2013 przez aki007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 28.10.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Do ładowania bufora mam u siebie zamontowany Laddomat. Jestem z niego szalenie zadowolony. Zamontowałem w nim wkładkę na 63*C. Dopóki piec tej temperatury nie osiągnie nie puści dalej wody. Jak ją przekroczy pomału zacznie się termostat otwierać i rozpocznie się stopniowe dopuszczanie/mieszanie zimnej wody. W ten sposób powrót pieca nie spada poniżej 55*C. Dodatkowo to że laddomat puszcza dopiero od 63*C powoduje warstwowe ładowanie zbiornika co z kolei objawia się tym, że nie muszę zagrzać całych 600L wody zanim w grzejnikach zrobi się ciepłe tylko wystarczy nagrzana góra zbiornika. W przypadku zaniku napięcia działa grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 28.10.2013 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 no dobra tylko loddomat kosztyje bardzo duzo a ja biedak i na takie luksusy mie nie stac. w teorii zawor termoregulujacy, powinien spelniac te sama role co loddomat. Do uzyskania temperatury ponizej 50 C puszcza ja tylko w obiegu kotlowym,Ppowyzej miesza wode z powrotu i puszcza na piec powyzej 50 C , ale podmieszana z powrotem. Tylko co jest nie tak, ze to u mnie nie dziala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwa 29.10.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Pod pompą i zaworem mieszającym dziwny rurociąg.Wygląda na ominięcie pompy i zaworu. Chyba tam brakuje zaworu kulowego.Morze się zdarzyć że tym rurociągiem dostaje się zimna woda do pieca.System działa grawitacją i ładuje bufor bez pracującej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 30.10.2013 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 to na dole to "obejscie z zaworem klapowym" w razie braku pradu. Jak prad wylacza, zeby grawitacyjnie chdzilo. Jak jest prad pompa na obiegu kotlowym, ma za zadanie "ciagnac" wode z gory czyli z pieca , bo z lewej, zamyka ja zawor termoregulacyjny. i stopniowo zawor otwiera sie i miesza z powrotem.Tak ja to rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwa 30.10.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 System będzie funkcjonował prawidłowo gdy podczas palenia w piecu pompa obiegu kotła będzie pracować ciągle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 31.10.2013 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 System będzie funkcjonował prawidłowo gdy podczas palenia w piecu pompa obiegu kotła będzie pracować ciągle. Pompa jest stale wlaczona (na obiegu kotlowym). Ale zrobilem eksperyment: Zamknalem zawor kulowy, przy buforze na dole i temperatura powrotu od razu wzrastala. Jak zaczalem ladowac bufor, (czyli otworzylem na dole zawor) temperatura powrotu spadla - momentalnie. Wynikaloby z tego, ze rzeczywiscie to obejscie na dole, powoduje grawitacyjny przeplyw cieczy i ominiecie zaworu termoregul. Czyli zamkniecie (obejscia dolnego) zalatwiloby sprawe. Jeszcze Jedno pytanko: Czy ustawienie zalaczania pomp do CWU na 50C a takze zalaczenie pompy obiegowej w obiegu kotlowym na 50C to dobry pomysl. Gdyz podlogoowka , chodzi na niezaleznym sterowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AFRISO 31.10.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Czy ten pex, który jest podłączony przed termometrem i manometrem (zdjęcie 4) nie jest przypadkiem połączony ze zbiornikiem c.w.u.? (bo tak to wygląda na zdjęciu 10). Jeśli tak, to do przewodu powrotnego zasysa się zimna woda ze zbiornika i ochładza powrót. Dodatkowo pompa za zaworem ATV powinna działać cały czas.Jeżeli będzie Pan miał w dalszym ciągu pytania lub wątpliwości, prosimy o kontakt telefoniczny z naszym działem technicznym: 32 330 33 63. Możemy również zaproponować umówienie Pana z naszym Przedstawicielem Technicznym, który może przyjechać na miejsce i doradzi wówczas optymalne rozwiązanie.Pozdrawiamyzespół AFRISO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwa 31.10.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Przy otwieraniu zaworu bufora należy sprawdzić temperaturę rurociągu przy buforze.Gdy zrobi się ciepły to pompa kotła pompuje ciepłą wodę także ominięciem przez nieszczelny zawór klapowy do bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwa 31.10.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Trzeba odłączyć pompę pieca od sterowania i załączać niezależnie.Pompa ma kręcić - pracować już w momencie rozpalania i pracować ciągle podczas palenia w piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts