Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pozwolę sobie odświeżyć temat, rodzice chcą wymienić w domu piec, wcześniej palili na węgiel, ale wiek już nie ten i ciężko im w ten sposób ogrzać duży dom, piszecie że te najtańsze pellety są słabej jakości, to jakie polecacie?? Czy rzeczywiście można z tego popiołu robić nawóz dla roślin (rodzice mają ogród warzywny)

Jeśli dom duży a do tego słabo ocieplony to pelletu trochę trzeba będzie spalić....musisz to sobie przekalkulować. Ja jestem w trakcie budowy domu i zdecydowałem się na ogrzewanie pelletami. Spooooro czasu spędziłem na wertowaniu forów i zdołałem się zorientować że pellet który praktycznie wszyscy polecają to Stelmet: Lava, Olimp lub Barlinek. Tylko że ich cena to powyżej 900 zł/t, 950, i więcej, zalezy kto gdzie kupuje. Polecane są też pellety z mniej znanych, lokalnych wytwórni, zazwyczaj tańsze - ale to już każdy musi sobie takie miejsce wyszukać i przetestować lub dostać konkretny namiar. Przy tanich peletach użytkownicy narzekają na tworzenie się w palniku spieków które trzeba ręcznie usuwać np. co dzień lub co drugi. Dla mnie nie byłoby to problemem i zastanawiam się jak to w praktyce będzie wyglądać. Dostępne są również palniki z mechanizmem czyszczącym, które teoretycznie umożliwiają spalanie gorszych peletów. Jak to działa w praktyce - nie wiem, sam chętnie poznałbym opinię użytkowników takiego cuda. I tutaj prośba do posiadaczy takich palników, jeśli czytają te słowa by podzielili się swoimi wrażeniami. Przy peletach masz też opcję spalania np. owsa jako domieszki, ja planuję poeksperymentować z paleniem mieszanką dobrego peletu z suchymi pestkami wiśni. Przy dobrym paliwie, nie zawierającym żadnych śmieciowych domieszek i poprawnym spalaniu popiół to tylko składniki mineralne które roślina przyswoiła w trakcie wzrostu, pobierając z gleby. A więc wysypując go, zwrócisz ziemi taki "koncentrat witaminek" :-)

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki wielkie za odpowiedź, dom ma część mieszkalną około 180 metrów + strych i piwnica z garażem. Szukamy czegoś co nie będzie problematyczne w obsłudze, bo rodzice mają już swoje lata i chcę by jak najmniej wysiłku musieli wkładać w ogrzewanie domu. Dom jest dobrze docieplony. Też właśnie czytałem o tych pelletach i dużo osób stelmet poleca, nawet przez internet można zamawiać ten pellet. Raczej postawimy na coś sprawdzonego bo nie chcę rodzicom robić kłopotu.

Rozważ propan.

Porównywalnie lub taniej niż pelletem ze Stelmetu i całkowicie bezobsługowo.

Pelet Stelmetu nie jest jedynym peletem dostępnym w Polsce, ale chyba najdroższym. Wiec porównanie trochę naciągane - propan na wolnym rynku i najdroższy pellet. A może odwrotnie pellet na wolnym rynku i cena propanu z dzierżawionej butli (umowa na dostawy gazu). Wychodzi dużo drożej.

• 4 weeks później...
  • 1 month później...
Również zastanawiam się nad piecem na pellet. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak duże musi być pomieszczenie kotłowni na taki piec i jaki jest koszt miesięcznej eksploatacji. Mam projekt z pracowni Z500 [ http://z500.pl/projekt/106/Z113,projekt-wygodnego-domu-z-poddaszem-salonem-od-frontu-i-kuchnia-od-ogrodu.html ] Bardzo proszę o kilka słów czy taki piec ogrzeje 125m2

Witam,

Jeżeli zastanawia się Pan nad wyborem kotła na pellet to polecam zapoznać się z ofertą produktową marki Buderus. W celu doboru odpowiedniego urządzenia zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem, do którego kontakt można znaleźć za pomocą wyszukiwarki na stronie internetowej http://www.buderus.pl/kontakty/autoryzowani-serwisanci.html. Można również skorzystać z całodobowej infolinii pod numerem telefonu: 801 777 008.

Zachęcam również do odwiedzenia strony internetowej produktu: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale/z-podajnikiem-automatycznym/loganog221automatic.html

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

• 4 months później...
eee nie tylko stelmet produkuje pellets z certyfikatami i nie tylko pellet ze stelmetu jest dobry są też na rynku tańsze dobre pellety

piec wymieniony i ten jest wypróbowany i się sprawdził, zostało trochę na następny sezon bo w sumie nie było dużo grzane, od osób które też mają piece na pellet słyszałem różne historie, że tego tańszego trzeba dużo więcej kupowac, że więcej popiołu jest

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Pellet obniża swoją wartość kaloryczną w wilgotnych warunkach. Dlatego powinno się przechowywać (nie tylko w okresie między sezonami grzewczymi) w miejscu suchym i nienarażonym na działanie warunków atmosferycznych. Worki powinny zostać umieszczone na drewnianych paletach, aby zapewnić przepływ powietrza pod nimi.

Pozdrawiam

Orte Polska

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
Witam, posiadam piec pellux 100 piec jest praktycznie bez obsługowy, przy domu 140m spalanie średnio 15 kg przy temperaturze zewnątrz +5 - 5 w nocy wewnątrz + 23 nocna 22, temperatura na kotle 70 na grzejniki 45, zasobnik 300litrow wchodzi 180kg załadunek co10-12 dni pellet kupuje lokalnie z certyfikatem po 650 czysty i 450 z domieszką z płytą producent wysyła go do Niemiec więc normę trzyma, nie wiem jak by się palił w piecach bez samoczyszczenia ale u mnie popiołu niewiele, polecam piec i pellet do tej pory używałem ekogroszku wychodziło drożej

• 3 weeks później...

Witam !

Kupiony dobrej jakości pelet to dla użytkownika przede wszystkim mniej czasu spędzonego podczas czyszczenia i konserwacji swojego kotła. Warto zwrócić uwagę czy zakupiony pelet jakościowo spełnia normy ENplus lub EN ISO 17225-2, które zapewniają, że został on wykonany w 100% z naturalnych odpadów drzewnych takich jak strużyny i trociny. Jeśli jesteś zainteresowany to więcej informacji na temat właściwości peletu możeszprzeczytać TUTAJ.

Pozdrawiam !

Mi wychodzi ok 1 tony na miesiąc. Przy temperaturze ok 20 stopni (70% podłogówka), na piecu 68 stopni. Pellet lokalny 620 za tone z dostawą - piec mam od 2 miesięcy - Krzaczek Bio 16. Jakos chyba duzo? Mieszkanie ok 180 m. Pustak Itong ok 38 cm

wydaje mi się że to dojść sporo tego pelletu Ci idzie. A jaką ma kaloryczność ten Twój pellet?? Próbowałeś innego albo porównywałeś kaloryczność z np pelletem ze Stelmetu?

Jak ktoś nie chce być "opiekunem" palnika, to tylko palnik rotacyjny. W dodatku taki, którego nie trzeba rozbierać, bo i takowe są, że rotacyjny a czyścić trzeba. Sam szukałem rozwiązania kilkanaście miesięcy. Rezultat szukania na blogu: http://wp.me/s16ZLY-piec Palnik ten może spalać paliwo gorszej jakości, co pozwala na dużo większy komfort użytkowania. Cykliczne samoczyszczenie lub ręczne odradzam - zniechęcicie się do tego paliwa. Każdemu, kto szuka rozwiązania polecam w gogle wpisać nie "piec na pellet" a "palnik na pellet". Po sezonie opiszę na blogu refleksje na temat poziomu zużycia paliwa i kosztów w stosunku do poprzedniego rozwiązania: narzuć węgla do pieca.