Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystko fajnie ale taki pelet kosztuje z 850 zl+ i sie to oplaca?

Im lepszy pelet tym o wiele mniej sie jego spali?

Witam !

Im lepszej jakości pelet, tym większa jego wartość opałowa, czyli ilość energii zawarta kg paliwa. Czy o wiele mniej się go spali będzie zależało do którego typu go porównasz oraz ile rocznie go spalasz. Inna sprawa to komfort i wygoda, mniej spieków to rzadsze czyszczenie i serwisowanie kotła. Warto wypróbować kilka rodzajów i wybrać najlepszy w stosunku jakości do ceny.

Pozdrawiam !

Ja kupiłem przez Internet. Natomiast z racji palnika rotacyjnego przetestuję latem grzanie CWU na lokalnym produkcie, który kosztuje 600zł/tona. Jak się sprawdzi, to go kupię. Na pewno go spalę testowo w trybie "na wolnym powietrzu", by sprawdzić, co zostaje ze spalenia i jak to pachnie (jak zaleci chemią to odpada). Zrobię też parę innych testów i wtedy podejmę decyzję. Spieków się nie boję ale nie chcę truć środowiska pelletem z nie wiadomo czego zrobionym.

• 2 weeks później...
ja tam mimo wszystko stawiam na Stelmet :) Pellet Lava to zdecydowanie najlepszy pellet jaki miałam - może i droższy, ale za jakość warto zapłacić.

Witam,

Wybór dostawcy sprawdzonego pelletu jest oczywiście ważny, lecz ważniejszym aspektem jest wybór sprawdzonego i wydajnego kotła. Jeżeli zastanawiają się Państwo nad zakupem kotła na pellet, marka Buderus w swojej ofercie posiada kotły z rodziny Logano na paliwa stałe. Są one jednocześnie przystosowane do spalania pelletu, węgla oraz drewna opałowego. Kotły mają zakres mocy 14-30kW, więc będą odpowiednie dla większości instalacji w budynkach. Więcej informacji o produkcie znajduje się na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale/z-podajnikiem-automatycznym/

W razie pytań pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

• 7 months później...
  • 3 months później...
Gość Konto usunięte_1*
Wszystko fajnie ale taki pelet kosztuje z 850 zl+ i sie to oplaca?

Im lepszy pelet tym o wiele mniej sie jego spali?

Ja czasem odnoszę wrażenie że niektórzy są zadowoleni jak zapłacą dwa razy więcej niż muszą , wniosek taki że to ukryci handlarze chyba

Pellet ma swoje wady i zalety, niewątpliwie na plus w porównaniu do ekogroszku jest mnieszja ingerencja posiadacza w obsługe takiego kotła praktycznie brak popiołu samoczynne rozpalanie sie paliwa i przede wszystkim czystość według mnie pellet będzie coraz tańszy poznieważ teraz jest boom na takiego typu ogrzewanie i wszystko zmierza ku temu ze za jakis czas bedzie jeden z głownych sposobów na ogrzewanie domu wiec pojawi sie coraz wiecej firm produkujących pellet a co za tym idzie beda coraz lepsze ceny (opinia subiektywna) natomiast węgiel z racji tego ze jest to paliwo którego zasoby sie w końcu skończą mozliwe ze bedzie stawal się coraz droższy jeszcze kilka lat temu malo kto słyszał o pellecie a teraz mozna go dostać bez problemów a to ze raz sie kupi lepszy raz gorszy to nic nazdwyczajnego z ekogroszkiem tez nie zawsze trafisz ... :rolleyes:

pale pelletem od 2011r i ceny są takie jak były . kupuję za 650/t w sierpniu (we wrzesniu ten sam 700) od tego samego dostawcy - małego z okolicy . zmieniłem w sumie dwa razy dostawcę w tym jednego , gdy chciał sprzedać w sezonie grzewczym po 750 ten sam co nowym klientom opychał za 700. robiłem próby na wielu producentach i napewno nie opłaca sie dopłacać 250zl/t do markowego !

żaden booom nie ma wpływu na ceny , na to mają wpływ koszty robienia certyfikatów i założona marża która musi być osiągnięta w celu określonego zarobku. gdyby cena była zbyt wygórowana nikt tego nie kupi mimo certyfikatów .

Edytowane przez cuuube

żaden booom nie ma wpływu na ceny , na to mają wpływ koszty robienia certyfikatów i założona marża która musi być osiągnięta w celu określonego zarobku. gdyby cena była zbyt wygórowana nikt tego nie kupi mimo certyfikatów .

Boom ma wpływ. Jest wzmożony popyt więc i ceny szprycują do góry, jak ceny zabawek przed świętami. Jak by cena nie była podyktowana chęcią kupna to cena tego samego pelletu nie wahała by się 100-150zł w trakcie roku. Certyfikat robisz i masz a nie dopłacasz +6zł do worka żeby go utrzymać. Takie masz certyfikaty, że kupują po 300zł za tonę z Ukrainy wózek 22 tony, żenią ze skrobią i masz pellet po 800zł. Wtedy tak, marża się zgadza. A wiesz po ile kupuje się trociny z tartaku? Zazwyczaj przyczepę za czteropak.

według prawa certyfikowane powinny być każde nowe partie towaru/produktu - barlinek czy stelmet . uważam ,że boom nie ma wpływu , ceny niemarkowego peletu który kupuję zmieniaja sie o 50zł w sezonie i poza sezonem . duzi gracze też obniżają ale o większe kwoty jak piszesz , ale ze wzgledu na sezonowy popyt ,bo gdyby był taki booom to po co mieliby obniżać

sprawdzałem dokładnie przed chwilą w 2011r kupowełem worek 15kg za 9,8zł w tym roku również po tyle . kupowałem też po 15zł za 15kg ale to na próby

kiedyś szukałem info na giełdach biomasy o pelecie z ukrainy i ceny zaczynały sie od ok 450zl/t przy całym tirze do 550 .

domyślam się ,że certyfikaty można kupić (tak jak książki serwisowe aut)

booom jest na PC

ceny barlinka z 2011r poza sezonem 830/t , sezon 950zl/t (post 16 , 17)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173129-Pellet-cena&p=4620171#post4620171

post 56 zawiera ceny z 2012

są to ceny jak dziś , więc gdzie ten booom

Edytowane przez cuuube

Nie wiem ile kosztował pellet w 2011r. ale mówię Ci tylko kolego, że to po prostu dużo, bardzo dużo.

kiedyś szukałem info na giełdach biomasy o pelecie z ukrainy i ceny zaczynały sie od ok 450zl/t przy całym tirze do 550 .

To tak na szybko http://www.ebiomasa.pl/gielda-biomasy/7-pellet-drzewny/44695-pellet-drzewny-sosnowy-6mm

Nawet na OLX możesz znaleźć po 320-350zł. Nie sądzisz że żenienie tego potem po 800zł to lekka przesada?