lysyn 17.01.2017 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Wszystko fajnie ale taki pelet kosztuje z 850 zl+ i sie to oplaca?Im lepszy pelet tym o wiele mniej sie jego spali? Edytowane 17 Stycznia 2017 przez lysyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.01.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Wszystko fajnie ale taki pelet kosztuje z 850 zl+ i sie to oplaca? Im lepszy pelet tym o wiele mniej sie jego spali? Witam ! Im lepszej jakości pelet, tym większa jego wartość opałowa, czyli ilość energii zawarta kg paliwa. Czy o wiele mniej się go spali będzie zależało do którego typu go porównasz oraz ile rocznie go spalasz. Inna sprawa to komfort i wygoda, mniej spieków to rzadsze czyszczenie i serwisowanie kotła. Warto wypróbować kilka rodzajów i wybrać najlepszy w stosunku jakości do ceny. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 20.01.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 ten pellet ze Stelmetu zamawiacie przez internet czy u jakiegoś lokalnego dystrybutora?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekkolcon 20.01.2017 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Ja kupiłem przez Internet. Natomiast z racji palnika rotacyjnego przetestuję latem grzanie CWU na lokalnym produkcie, który kosztuje 600zł/tona. Jak się sprawdzi, to go kupię. Na pewno go spalę testowo w trybie "na wolnym powietrzu", by sprawdzić, co zostaje ze spalenia i jak to pachnie (jak zaleci chemią to odpada). Zrobię też parę innych testów i wtedy podejmę decyzję. Spieków się nie boję ale nie chcę truć środowiska pelletem z nie wiadomo czego zrobionym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 23.01.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Grzejąc cwu może się całkiem inaczej spalać niż przy co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 03.02.2017 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 ja tam mimo wszystko stawiam na Stelmet Pellet Lava to zdecydowanie najlepszy pellet jaki miałam - może i droższy, ale za jakość warto zapłacić. Witam, Wybór dostawcy sprawdzonego pelletu jest oczywiście ważny, lecz ważniejszym aspektem jest wybór sprawdzonego i wydajnego kotła. Jeżeli zastanawiają się Państwo nad zakupem kotła na pellet, marka Buderus w swojej ofercie posiada kotły z rodziny Logano na paliwa stałe. Są one jednocześnie przystosowane do spalania pelletu, węgla oraz drewna opałowego. Kotły mają zakres mocy 14-30kW, więc będą odpowiednie dla większości instalacji w budynkach. Więcej informacji o produkcie znajduje się na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale/z-podajnikiem-automatycznym/ W razie pytań pozostaję do dyspozycji. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miłowonki 25.09.2017 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Witam Zamierzam kupić Piec Krzaczek skp bio 16 kw czy spalanie sie coś poprawilo możesz napisać więcej o swoich doświadczeniach z tym piecem? Może ktoś z forumowiczow może się wypowiedzieć na temat tego pieca? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek33 29.12.2017 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 pellet zawsze powinien być suchy także najlepiej jakby był w workach foliowych np po 15 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 29.12.2017 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Wszystko fajnie ale taki pelet kosztuje z 850 zl+ i sie to oplaca? Im lepszy pelet tym o wiele mniej sie jego spali? Ja czasem odnoszę wrażenie że niektórzy są zadowoleni jak zapłacą dwa razy więcej niż muszą , wniosek taki że to ukryci handlarze chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioom97 30.12.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Pellet ma swoje wady i zalety, niewątpliwie na plus w porównaniu do ekogroszku jest mnieszja ingerencja posiadacza w obsługe takiego kotła praktycznie brak popiołu samoczynne rozpalanie sie paliwa i przede wszystkim czystość według mnie pellet będzie coraz tańszy poznieważ teraz jest boom na takiego typu ogrzewanie i wszystko zmierza ku temu ze za jakis czas bedzie jeden z głownych sposobów na ogrzewanie domu wiec pojawi sie coraz wiecej firm produkujących pellet a co za tym idzie beda coraz lepsze ceny (opinia subiektywna) natomiast węgiel z racji tego ze jest to paliwo którego zasoby sie w końcu skończą mozliwe ze bedzie stawal się coraz droższy jeszcze kilka lat temu malo kto słyszał o pellecie a teraz mozna go dostać bez problemów a to ze raz sie kupi lepszy raz gorszy to nic nazdwyczajnego z ekogroszkiem tez nie zawsze trafisz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 30.12.2017 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Jest boom na pellet i dlatego jest taki drogi (ten niby firmowy). Ok. 900zł to dużo jak na tonę trocin ze skrobia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 30.12.2017 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) pale pelletem od 2011r i ceny są takie jak były . kupuję za 650/t w sierpniu (we wrzesniu ten sam 700) od tego samego dostawcy - małego z okolicy . zmieniłem w sumie dwa razy dostawcę w tym jednego , gdy chciał sprzedać w sezonie grzewczym po 750 ten sam co nowym klientom opychał za 700. robiłem próby na wielu producentach i napewno nie opłaca sie dopłacać 250zl/t do markowego ! żaden booom nie ma wpływu na ceny , na to mają wpływ koszty robienia certyfikatów i założona marża która musi być osiągnięta w celu określonego zarobku. gdyby cena była zbyt wygórowana nikt tego nie kupi mimo certyfikatów . Edytowane 30 Grudnia 2017 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 30.12.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 żaden booom nie ma wpływu na ceny , na to mają wpływ koszty robienia certyfikatów i założona marża która musi być osiągnięta w celu określonego zarobku. gdyby cena była zbyt wygórowana nikt tego nie kupi mimo certyfikatów . Boom ma wpływ. Jest wzmożony popyt więc i ceny szprycują do góry, jak ceny zabawek przed świętami. Jak by cena nie była podyktowana chęcią kupna to cena tego samego pelletu nie wahała by się 100-150zł w trakcie roku. Certyfikat robisz i masz a nie dopłacasz +6zł do worka żeby go utrzymać. Takie masz certyfikaty, że kupują po 300zł za tonę z Ukrainy wózek 22 tony, żenią ze skrobią i masz pellet po 800zł. Wtedy tak, marża się zgadza. A wiesz po ile kupuje się trociny z tartaku? Zazwyczaj przyczepę za czteropak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 30.12.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) według prawa certyfikowane powinny być każde nowe partie towaru/produktu - barlinek czy stelmet . uważam ,że boom nie ma wpływu , ceny niemarkowego peletu który kupuję zmieniaja sie o 50zł w sezonie i poza sezonem . duzi gracze też obniżają ale o większe kwoty jak piszesz , ale ze wzgledu na sezonowy popyt ,bo gdyby był taki booom to po co mieliby obniżać sprawdzałem dokładnie przed chwilą w 2011r kupowełem worek 15kg za 9,8zł w tym roku również po tyle . kupowałem też po 15zł za 15kg ale to na próby kiedyś szukałem info na giełdach biomasy o pelecie z ukrainy i ceny zaczynały sie od ok 450zl/t przy całym tirze do 550 . domyślam się ,że certyfikaty można kupić (tak jak książki serwisowe aut) booom jest na PC ceny barlinka z 2011r poza sezonem 830/t , sezon 950zl/t (post 16 , 17)http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173129-Pellet-cena&p=4620171#post4620171post 56 zawiera ceny z 2012 są to ceny jak dziś , więc gdzie ten booom Edytowane 30 Grudnia 2017 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 30.12.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Nie wiem ile kosztował pellet w 2011r. ale mówię Ci tylko kolego, że to po prostu dużo, bardzo dużo. kiedyś szukałem info na giełdach biomasy o pelecie z ukrainy i ceny zaczynały sie od ok 450zl/t przy całym tirze do 550 . To tak na szybko http://www.ebiomasa.pl/gielda-biomasy/7-pellet-drzewny/44695-pellet-drzewny-sosnowy-6mm Nawet na OLX możesz znaleźć po 320-350zł. Nie sądzisz że żenienie tego potem po 800zł to lekka przesada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 31.12.2017 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 co do cen to zerknij w temat i posty , które przytoczyłem wyżej owszem przesada , w okolicach Poznania nie miałem problemu ze znalezieniem małych producentów u których widziałem pracującą maszynę i brałem jeszcze ciepły pellet , który nie był żeniony z niczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 31.12.2017 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 booom jest na PC Nic nie poradzisz. Coraz więcej ludzi zaczyna liczyc. Skoro mozna mieć pc za połowę pieca na pellet, dodatkowo nie interesować się zakupem , składowaniem itd do tego rachunki za ogrzewanie z cwu niższe niż w przypadku pelletu to nie ma się co dziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz244 31.12.2017 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 gdzie sprzedają PC za 6 tys zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 31.12.2017 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Wasze kominy są za darmo ich obróbki blacharskie, metry w kotlowni i miejsce do składowania też... Dotacji na pellety dla nowych domów nie widziałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz244 31.12.2017 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 sasiadowi dwie ulice dalej padła sprężarka w PC 5 od zakonczenia gwarancji. Kominów nie miał hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts