cuuube 31.12.2017 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2017 Wasze kominy są za darmo ich obróbki blacharskie, metry w kotlowni i miejsce do składowania też... Dotacji na pellety dla nowych domów nie widziałem... w mojej i sąsiedniej gminie były zapisy na dotacje 85% można było brac PV , PC , Solary i Kotły na biomasę , bez rozgraniczenia stare czy nowe domy . Większość z blisko 500 osób (na dwie gminy) zapisała sie na PV plus z 1/3 na PC , solarów kilka , kotłów zero . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jobberwalker 05.02.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Dotacji na pellety dla nowych domów nie widziałem... Dotacja na poziomie 80% w 4 gminach m.i. na wymiane piecy na biomase / pellet .... http://www.bip161.lo.pl/index.php?app=przetargi&nid=1219&y=0&status=1 Pozdrawiam, JB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 05.02.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Ale z drugiej strony jesienią np pellet z łuski słonecznika szedł nawet po 180 zł tonę za tira a teraz śpiewają już po 400 za tira . czarno to widzę jak to się bardziej rozpowszechni , handlarze zaczną doić nas jak dojne krowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 05.02.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 Dotacja na poziomie 80% w 4 gminach m.i. na wymiane piecy na biomase / pellet .... http://www.bip161.lo.pl/index.php?app=przetargi&nid=1219&y=0&status=1 Pozdrawiam, JB Cóż zawsze lepiej mieć sąsiada który pali pelletem niż zwykłym smieciuchem. Mam nadzieję że przy montażu nowego źródła ciepła obowiązkiem będzie likwidacja istniejacego (smieciucha). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.02.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Cóż zawsze lepiej mieć sąsiada który pali pelletem niż zwykłym smieciuchem. Mam nadzieję że przy montażu nowego źródła ciepła obowiązkiem będzie likwidacja istniejacego (smieciucha). Tak powinno być. W Krakowie były również dopłaty na likwidację starych kotłów węglowych. Podczas likwidacji trzeba było udokumentować demontaż, żeby dostać zwrot kosztów. Poza tym, są również dofinansowania na montaż ekologicznych źródeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 31.07.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 pale pelletem od 2011r i ceny są takie jak były . kupuję za 650/t w sierpniu (we wrzesniu ten sam 700) od tego samego dostawcy - małego z okolicy . zmieniłem w sumie dwa razy dostawcę w tym jednego , gdy chciał sprzedać w sezonie grzewczym po 750 ten sam co nowym klientom opychał za 700. robiłem próby na wielu producentach i napewno nie opłaca sie dopłacać 250zl/t do markowego ! żaden booom nie ma wpływu na ceny , na to mają wpływ koszty robienia certyfikatów i założona marża która musi być osiągnięta w celu określonego zarobku. gdyby cena była zbyt wygórowana nikt tego nie kupi mimo certyfikatów . Minęło 7 miesięcy i pora na spostrzeżenia. Ceny chyba jednak rosną. Dzwoniłem dziś do dostawcy od którego brałem w wakacje , zaśpiewał 800 , wspomniał , że dwa tygodnie temu jeszcze po 700 puszczał teraz już nie. Poszukałem i generalnie taniej niż 700 to ciężko znaleźć , a do sezonu grzewczego jeszcze daleko Nadchodzący sezon będzie chyba wkońcu droższy . Odnoszę wrażenie , że ceny poszły bo poszły też ceny markowego obecnie kształtują się w okolicy zimowych zeszłorocznych 950/1000 a nawet pod 1100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts