Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyłącznik różnicowopradowy bez zabezpieczenia nadprądowego.

Recommended Posts

Witam.Nie jestem elektrykiem .

Elektryk uzbroił dziś rozdzielnie ,ale nie jestem pewny czy wszystko jest poprawnie.

1/ Pierwszy oczywiście jest główny rozłącznik potem Różnicówka a z niej przewód idzie bezpośrednio na gniazda w kuchni.

Mi się wydaję że za różnicówką powinien być wyłącznik nadprądowy i dopiero odbiornik.-Czy mam rację ?

2/ jak odróżnić różnicówką od różnicówki z członem nadprądowym ?

zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo jak się rozliczę z elektrykiem to będzie po ptokach.

Pozdrawiam.

1/ Pierwszy oczywiście jest główny rozłącznik potem Różnicówka a z niej przewód idzie bezpośrednio na gniazda w kuchni.

A pozostałe obwody gniazdowe? A obwody pozostałych gniazd, a obwód gniazd i oświetlenia łazienki oraz inne obwody zasilające odbiorniki (ewentualnie) w niej zamontowane?

2/ jak odróżnić różnicówką od różnicówki z członem nadprądowym ?

Najprościej to po charakterystyce wraz z wartością zabezpieczenia nadmiarowoprądowego.

Np: B16

Mam jeszcze kilka pytań:

Jaki jest przekrój przewodu zasilającego rozdzielnię?

Czy posiada on cztery żyły?

Dokąd "prowadzą" przewody z czterotorowych wyłączników RCD?

Dokąd "prowadzą" przewody z dwutorowych wyłączników RCD?

Jaką wartość ma zabezpieczenie poprzedzające przedstawioną rozdzielnię?

Gdzie ta rozdzielnia jest umiejscowiona a raczej co ona zasila?

Nie ma czy nie widzę wyłączników B10?

Edytowane przez kkas12

Witam.

1/Przewód zasilający rozdzielnię 5*6mm2

2/ 5 żył

3/ czterotorowy wyłącznik RCD lewy na płytę indukcyjną . prawy RCD kilka gniazd w kuchni.

4/dwutorowy wyłącznik RCD górny -reszta gniazd w kuchni . środkowy lewy -kotłownia . środkowy prawy -łazienka

5/ zabezpieczenie główne 32 A

6/ to jest domek jednorodzinny .rozdzielnia zabezpiecza parter.Na górze jest dróga rozdzielnia.

7/ Wyłączniki B10 są na górnej i środkowej szynie.-zabezpieczają oświetlenie domu.

Ad.1. Ok. (prawie)

Ad.2. Ok, mimo, że niebieskiej żyły nie widzę

Ad.3. Błąd. Brak wyłączników nadmiarowoprądowych, ponadto czterotorowy RCD chroniący kilka obwodów jednofazowych zasilanych z różnych faz nie jest dobrym pomysłem. Kuchenka jeśli nie jest zasilana za pomocą gniazda nie wymaga wyłącznika RCD.

Ad.4. Błąd te aparaty nie posiadają członu nadmiarowoprądowego.

Ad.5. Ok. W.l.z. mogła mieć większy przekrój. Dlatego określenie "prawie" w pierwszym punkcie.

Ad.6. Ten wyłącznik B25 to zapewne zabezpieczenie kolejnej rozdzielni?

Ad.7. Ok. Poza tym, że oświetlenie łazienki należy chronić również wyłącznikiem RCD.

Brak wyłączników nadmiarowych w niektórych obwodach jest kardynalnym i niedopuszczalnym błędem.

Chyba, że ja błędnie odczytałem układ i nic takiego nie ma miejsca.

Przewód PE został uziemiony a połączenia wyrównawcze zostały wykonane?

Edytowane przez kkas12

Witam.Wrzucam fotki rozdzielnicy.

Niestety ale musiałem poprawić po elektryku ,bo nie potrafił podłączyć przekaźnika bistabilnego.

[ATTACH=CONFIG]221418[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]221419[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]221420[/ATTACH]

Zobacz jak powinnybyć poukładane przewody w rozdzielni a nie taki burd...... masakra.

(rozdzielnia jeszcze nie skończona)

20131026_095624.jpg

Przestań kolego.

Twoja uwaga nie ma żadnego znaczenia i nic nie wnosi do tematu.

Wygląd przedstawionej rozdzielni nie wprowadza żadnego zagrożenia i nie jest tematem wątku.

Kolego błedy techniczne juz wyjaśniłeś koledze więc pozwoliłem sobie dodać uwage apropo samej rozdzielni.

Wybacz "kkas12" ale osoba z twoją wiedzą i doświadczeniem (i nie mówie tu o tym forum) powinna piętnować taki bajzel a nie dawac przyzwolenie.

Zadaj sobie pytanie w której rozdzielni chciałbyś usuwać ewentualną usterke lub ja rozbudowywać w takiej co jest wszystko opisane poukładane i ponumerowane czy w takiej jw. Powinniśmy dbać o to aby nasz fach był wykonywany starannie i fachowo a nie aby szybciej, aby skasować klienta bo to nie tędy droga.

Dzięki za odpowiedź .Niestety tacy elektrycy mają uprawnienia na Dozór i Eksploatację.

Czyli trzeba dołożyć wyłączniki nadmiaropradowe za każdym RCD.

Dodać RCD na oświetlenie łazienki.

TAK - Ten wyłącznik B25 to zabezpieczenie kolejnej rozdzielni .

Przewód PE został połączony z bednarką która jest połączona z uzbrojeniem ławy fundamentowej.

Połączenia wyrównawcze -raczej nic takiego nie ma -jak to powinno wyglądać.

Dziękuję za pomoc .

Pozdrawiam.