kogut73 28.10.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Witam.Nie jestem elektrykiem .Elektryk uzbroił dziś rozdzielnie ,ale nie jestem pewny czy wszystko jest poprawnie.1/ Pierwszy oczywiście jest główny rozłącznik potem Różnicówka a z niej przewód idzie bezpośrednio na gniazda w kuchni. Mi się wydaję że za różnicówką powinien być wyłącznik nadprądowy i dopiero odbiornik.-Czy mam rację ?2/ jak odróżnić różnicówką od różnicówki z członem nadprądowym ? zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo jak się rozliczę z elektrykiem to będzie po ptokach.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 28.10.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 A jakie ma oznaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kogut73 28.10.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) Niestety nie jestem na budowie teraz i nie wiem jakie ma oznaczeniaWygląda jak ten-http://allegro.pl/0359-wylacznik-roznicowopradowy-cfi6-40-2-eaton-i3639219967.html Edytowane 28 Października 2013 przez kogut73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.10.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 1/ Pierwszy oczywiście jest główny rozłącznik potem Różnicówka a z niej przewód idzie bezpośrednio na gniazda w kuchni. A pozostałe obwody gniazdowe? A obwody pozostałych gniazd, a obwód gniazd i oświetlenia łazienki oraz inne obwody zasilające odbiorniki (ewentualnie) w niej zamontowane? 2/ jak odróżnić różnicówką od różnicówki z członem nadprądowym ? Najprościej to po charakterystyce wraz z wartością zabezpieczenia nadmiarowoprądowego. Np: B16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kogut73 28.10.2013 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Podłączone jest tak że oświetlenie jest tylko przez nadprądowe ,a gniazdka tylko przez różnicówki .Dla mnie to troche nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.10.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Najlepiej by było gdybyś zrobił fotkę tej rozdzielni i zamieścił ją na forum.Oczywiście bez założonej maskownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kogut73 28.10.2013 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 ok rano zrobię fotę i wrzucę.Na razie wielkie dzięki za zainteresowanie.Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kogut73 29.10.2013 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Różnicówke łatwo poznać po tym, że ma z przodu przycisk do testu - taki wciskany z literką "T". Ale różnicówka z członem nadprądowym też posiada przycisk testu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 29.10.2013 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Ale różnicówka z członem nadprądowym też posiada przycisk testu. Tak tylko różnicówka z członem nadprądowym posiada jeszcze oznaczenie wartości zabezpieczenia tak jak pisał kkas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kogut73 29.10.2013 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Witam.Wrzucam fotki rozdzielnicy. Niestety ale musiałem poprawić po elektryku ,bo nie potrafił podłączyć przekaźnika bistabilnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 29.10.2013 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) Mam jeszcze kilka pytań:Jaki jest przekrój przewodu zasilającego rozdzielnię?Czy posiada on cztery żyły?Dokąd "prowadzą" przewody z czterotorowych wyłączników RCD?Dokąd "prowadzą" przewody z dwutorowych wyłączników RCD?Jaką wartość ma zabezpieczenie poprzedzające przedstawioną rozdzielnię?Gdzie ta rozdzielnia jest umiejscowiona a raczej co ona zasila?Nie ma czy nie widzę wyłączników B10? Edytowane 29 Października 2013 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kogut73 29.10.2013 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Witam.1/Przewód zasilający rozdzielnię 5*6mm22/ 5 żył3/ czterotorowy wyłącznik RCD lewy na płytę indukcyjną . prawy RCD kilka gniazd w kuchni.4/dwutorowy wyłącznik RCD górny -reszta gniazd w kuchni . środkowy lewy -kotłownia . środkowy prawy -łazienka5/ zabezpieczenie główne 32 A6/ to jest domek jednorodzinny .rozdzielnia zabezpiecza parter.Na górze jest dróga rozdzielnia.7/ Wyłączniki B10 są na górnej i środkowej szynie.-zabezpieczają oświetlenie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 29.10.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) Ad.1. Ok. (prawie)Ad.2. Ok, mimo, że niebieskiej żyły nie widzęAd.3. Błąd. Brak wyłączników nadmiarowoprądowych, ponadto czterotorowy RCD chroniący kilka obwodów jednofazowych zasilanych z różnych faz nie jest dobrym pomysłem. Kuchenka jeśli nie jest zasilana za pomocą gniazda nie wymaga wyłącznika RCD.Ad.4. Błąd te aparaty nie posiadają członu nadmiarowoprądowego.Ad.5. Ok. W.l.z. mogła mieć większy przekrój. Dlatego określenie "prawie" w pierwszym punkcie.Ad.6. Ten wyłącznik B25 to zapewne zabezpieczenie kolejnej rozdzielni?Ad.7. Ok. Poza tym, że oświetlenie łazienki należy chronić również wyłącznikiem RCD. Brak wyłączników nadmiarowych w niektórych obwodach jest kardynalnym i niedopuszczalnym błędem.Chyba, że ja błędnie odczytałem układ i nic takiego nie ma miejsca. Przewód PE został uziemiony a połączenia wyrównawcze zostały wykonane? Edytowane 29 Października 2013 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellektryk.pl 29.10.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Witam.Wrzucam fotki rozdzielnicy. Niestety ale musiałem poprawić po elektryku ,bo nie potrafił podłączyć przekaźnika bistabilnego. [ATTACH=CONFIG]221418[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]221419[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]221420[/ATTACH] Zobacz jak powinnybyć poukładane przewody w rozdzielni a nie taki burd...... masakra. (rozdzielnia jeszcze nie skończona) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 29.10.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Przestań kolego.Twoja uwaga nie ma żadnego znaczenia i nic nie wnosi do tematu.Wygląd przedstawionej rozdzielni nie wprowadza żadnego zagrożenia i nie jest tematem wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellektryk.pl 29.10.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Przestań kolego. Twoja uwaga nie ma żadnego znaczenia i nic nie wnosi do tematu. Wygląd przedstawionej rozdzielni nie wprowadza żadnego zagrożenia i nie jest tematem wątku. Kolego błedy techniczne juz wyjaśniłeś koledze więc pozwoliłem sobie dodać uwage apropo samej rozdzielni. Wybacz "kkas12" ale osoba z twoją wiedzą i doświadczeniem (i nie mówie tu o tym forum) powinna piętnować taki bajzel a nie dawac przyzwolenie. Zadaj sobie pytanie w której rozdzielni chciałbyś usuwać ewentualną usterke lub ja rozbudowywać w takiej co jest wszystko opisane poukładane i ponumerowane czy w takiej jw. Powinniśmy dbać o to aby nasz fach był wykonywany starannie i fachowo a nie aby szybciej, aby skasować klienta bo to nie tędy droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 30.10.2013 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Więc dbaj a nie mieszaj w tematach innych osób.Na elektrodzie jest konkurs i tam zamieść swoją fotkę.Może Cię docenią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kogut73 30.10.2013 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Dzięki za odpowiedź .Niestety tacy elektrycy mają uprawnienia na Dozór i Eksploatację.Czyli trzeba dołożyć wyłączniki nadmiaropradowe za każdym RCD.Dodać RCD na oświetlenie łazienki.TAK - Ten wyłącznik B25 to zabezpieczenie kolejnej rozdzielni .Przewód PE został połączony z bednarką która jest połączona z uzbrojeniem ławy fundamentowej.Połączenia wyrównawcze -raczej nic takiego nie ma -jak to powinno wyglądać. Dziękuję za pomoc .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts