rafalg 11.05.2004 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Witam, Prosże o pomoc. Jaki jest szacunkowy koszt wykonania intsalacj elektrycznej i hydraulicznej dla domu 176m2 + 100m2 piwnica. Ile płaciliście za każdą z tych in stalacji (Interesuje mnie rząd kwoty). Tylko proszę nie podawajcie ceny za punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 11.05.2004 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Ale wlasnie cena za punkt jest jedynym wyznacznikiem lacznych kosztow, bo od ilosci punktow i obwodow w calym budynku wychodzi laczna kwota. Mozesz miec w budynku 50 punktow albo 100 (elektrycznych, z wod-kan jest tak samo) - i za pierwsza wartosc zaplacisz (po 35 za punkt) 1750 a za druga 3500 - wiec to ma znaczenie + do tego koszt rozdzielni i przylacza budynku do zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 11.05.2004 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 To rozumiem. Ponieważ jeszcze nie wyznaczałem sobie punktów, a robię ogólny kosztorys, chciałbym pozyskać informację o średniej. Nie wiem ile dla takiej wielkości domu wyznacza się punktów. A bezpieczne oszacowanie jest mi potrzebne teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 11.05.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Nie ma jakis WYTYCZNYCH - robisz gniazdka, kontakty, punkty swietlne tam gdzie ci sie wydaje ze beda ci potrzebne i bedzie z nimi wygodnie. W projekcie domu powinienes miec rozmieszczenie proponowane przez autora, przemysl to i ewentualnie pozmieniaj tak by bylo ci wygodniej. Kosztorys ogolny mozesz zrobic na podstawie oszacowanej ilosci punktow i tyle - cena za punkt zalezy od rejonu, od tego zo to znaczy punkt, itp itd. Bezpieczne oszacowanie to powiedzmy tak: - sypialnia - min 3 gniazdka, - kuchnia - min 5 gniazdek, - lazienka - min 1 gniazdko dla suszarki dla zony , jak masz grzejnik drabinkowy z grzalka to jeszcze jedno gniazdko, jak jeszcze pralke to jeszcze jedno ... i tak dalej .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 11.05.2004 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 W oparciu o własne doświadczenia powiedziałbym, że bezpieczne oszacowanie to coś między 5 a 8 tys PLN, razem z rozdzielnią główną, ale bez osprzętu. U mnie na podobnej powierzchni wyjdzie więcej, ale obejmuje to także okablowanie pod telefon, domofon, RTV, komputer, w sumie dobrze ponad 200 punktów, ale pakowałem te punkty naprawdę gęsto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 12.05.2004 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Tomasz M - a możesz powiedzieć ile u ciebie wyjdzie. Też będę planował "więcej" elektryczności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts