Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chłodzenie pasywne w ukł PCi z WM

mirek118

Recommended Posts

Nie znalazłem wątku więc zakładam nowy. Planuję PCi i WM. Chciałbym latem wykorzystywać DZ do chłodzenia domu. Przy okazji chłodzenia regenerowałbym DZ. (Moje DZ to będą odwierty pionowe). Wiem, ze jest to możliwe przy pomocy chłodnicy kanałowej w kanale nawiewnym WM. Czy ktoś korzysta z takiego rozwiązania? Czy nie istnieje ryzyko nadmiernego schłodzenia powietrza nawiewanego i wykroplenia się wody w kanałach nawiewnych (środowisko dla grzyba)?

Nie znalazłem wątku więc zakładam nowy. Planuję PCi i WM. Chciałbym latem wykorzystywać DZ do chłodzenia domu. Przy okazji chłodzenia regenerowałbym DZ. (Moje DZ to będą odwierty pionowe). Wiem, ze jest to możliwe przy pomocy chłodnicy kanałowej w kanale nawiewnym WM. Czy ktoś korzysta z takiego rozwiązania? Czy nie istnieje ryzyko nadmiernego schłodzenia powietrza nawiewanego i wykroplenia się wody w kanałach nawiewnych (środowisko dla grzyba)?

sam myślałem nad takim rozwiązaniem, nie sądzę jednak żeby to było aż tak wydajne.

Jakby obniżyło 2-4 stopnie to będzie całkiem nieźle i to by mi wystarczyło.

Myśłałeś jak to rozwiązać hydraulicznie tzn. pogodzić z PCi dla CWU?

sam myślałem nad takim rozwiązaniem, nie sądzę jednak żeby to było aż tak wydajne.

Jakby obniżyło 2-4 stopnie to będzie całkiem nieźle i to by mi wystarczyło.

Myśłałeś jak to rozwiązać hydraulicznie tzn. pogodzić z PCi dla CWU?

jeszcze nad tym nie myślałem. raczej zdam się na fachowcow tj. na dostawcę i instalatora PCi. jeden z nich przedstawił mi to jako prostą instalację z zaworem trójdrogowym, małą pompą obiegową i chłodnicą kanałową. oczywiście widzę to tak że CWU ma priorytet czyli jakaś automatyka sterowałaby tym. CWU jak dobrze pójdzie będę grzał raz dziennie w nocy także nie będzie to kolidować z chlodzeniem. mam nadzieję że mają jakies gotowe rozwiązanie na sterowanie tym. mnie tez zadowoli 2-4stopni. a może ktoś się wypowie z własnego doświadczenia o ile stopni mozemy obniżyć temp powietrza nawiewanego?

Zależy jak duża wpakujesz chłodnice i ile stopni będzie miał czynnik w chłodnicy. Jeśli będziesz używał normalnie do tego pompy, czyli pracuję również sprężarka, to czynnik może mieć parametry typowej wody lodowej, czyli 6/12. Powietrze nawiewane będzie miało koło 10 stopni. Jak pasywnie, to wtedy wszystko też zależy od temp. glikolu na wyjściu z DZ. W lato średnio to z 15 stopni może być na wyjściu.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Czy pod chłodnicę kanałową należy doprowadzić rurkę na odprowadzenie skroplin? Mam na myśli jakąś dodatkową oprócz tej doprowadzanej do reku

Czy pod chłodnicę kanałową należy doprowadzić rurkę na odprowadzenie skroplin? Mam na myśli jakąś dodatkową oprócz tej doprowadzanej do reku

jakieś postępy w projekcie?

ja myślałem żeby dać zawór trójdrożny coś w stylu AFRISO ARV 386, który byłby domyślnie otwarty na wymiennik.

Pompa sama go może przełączyć i zastopować obiegówke wymiennika( chłodnicy) , aczkolwiek fajnie by było wykorzystać ta samą pompe DZ, muszę przejżeć schematy pompy.

to by działało tylko w lecie, a REKU ma możliwośc sterowania by-passem tak żeby temperatura była zawsze taka jak zadana ( np 21 stopni) o ile wogóle chłodnica da radę taka temp osiągnąć.

Ciekawe ile taka chłodnica z przwpływem do 500m3/h może kosztować.

Wiem, ze jest to możliwe przy pomocy chłodnicy kanałowej w kanale nawiewnym WM.

Zastanawiając się nad tym proponuję policzyć ile chłodu można przenieść za pomocą wentylacji. Jak ktoś nie lubli liczyć to weźmy sobie taką standardową centralę wentylacyną z nadmuchem na anemostatach (nie w katalogu) niech będzie nawet 300m3/h. Ile przy takim przepływie można wyciągnąć ? Klimatyzator split o mocy 2.5kW ma przepływ powietrza koło 600m3/h, a więc 2x większy. Nie chce mi się dokładnie liczyć, ale porównując wynika z tego, że nawiewając zimne powietrze z wydajnością 300m3/h o temperaturze koło 10* osiągniemy tylko 1,25kW. Nagrzewnica podczepiona do dz jednak nie da rady schłodzić powietrza do 10*, tylko do 15-20*, więc na pewno nie zadziała lepiej niż pół najmniejszego klimatyzatora. Więc czy warto się w to bawić w ten sposób ? Żeby chłodzenie na prawdę działało potrzebna jest recyrkulacja na chłodnicy i nawiew kilkukrotnie większy..

Zastanawiając się nad tym proponuję policzyć ile chłodu można przenieść za pomocą wentylacji. Jak ktoś nie lubli liczyć to weźmy sobie taką standardową centralę wentylacyną z nadmuchem na anemostatach (nie w katalogu) niech będzie nawet 300m3/h. Ile przy takim przepływie można wyciągnąć ? Klimatyzator split o mocy 2.5kW ma przepływ powietrza koło 600m3/h, a więc 2x większy. Nie chce mi się dokładnie liczyć, ale porównując wynika z tego, że nawiewając zimne powietrze z wydajnością 300m3/h o temperaturze koło 10* osiągniemy tylko 1,25kW. Nagrzewnica podczepiona do dz jednak nie da rady schłodzić powietrza do 10*, tylko do 15-20*, więc na pewno nie zadziała lepiej niż pół najmniejszego klimatyzatora. Więc czy warto się w to bawić w ten sposób ? Żeby chłodzenie na prawdę działało potrzebna jest recyrkulacja na chłodnicy i nawiew kilkukrotnie większy..

widzisz ja klimy nienawidzę, klima nie jest zdrowa... osusza śluzówki itp... rzadko używam w samochodzie a co dopiero w domu..

mi wystarczy jak schłodzę sobie w straszne upały temp w domu o kilka stopni a to powinno się udać, nie będzie o 3-4 to już byłbym zadowolony(różnica będzie na pewno odczuwalna) - szczególnie w nocy. Dodatkowy plus to ładowanie DZ na zimę.

Widziałem na FM chyba w jakimś wątku i wentylacji wymienniki robione pod zamówienie, a zrobienie obudowy to już bułka z masłem...

widzisz ja klimy nienawidzę, klima nie jest zdrowa dla zdrowia... osusza śluzówki itp... rzadko używam w samochodzie a co dopiero w domu..

mi wystarczy jak schłodzę sobie w straszne upały temp w domu o kilka stopni a to powinno się udać, niech będzie o 3-4 to już byłbym zadowolony(różnica będzie na pewno odczuwalna) - szczególnie w nocy. Dodatkowy plus to ładowanie DZ na zimę.

Widziałem na FM chyba w jakimś wątku i wentylacji wymienniki robione pod zamówienie, a zrobienie obudowy to już bułka z masłem...

chłodzenie przez GWC działa bardzo wydajnie, trzeba tylko umieć się nim posługiwać bo to nie klimatyzator na ścianie ...

Moje doświadczenia:

Rekuperator z GWC o długości 24 m. Niezbyt długi - niezbyt efektywny. Dla testu na wyjściu z rekuperatora do instalacji nawiewu wstawiona chłodnica kanałowa CW 16 KZ/06T-04R-270A-30P-02NC z Promontu (albo bardzo podobna - nie mam 100 % pewności). Eksperyment w wakacyjne upały br.- wentylacja pracuje przez GWC. Prowizorycznie do chłodnicy podłączona zimna woda z kranu pod ciśnieniem 0,2 MPa, wylot wężem ogrodowym przez ok. 30 min. I teraz gwóźdź programu - temperatura mierzona w anemostacie nawiewnym spadła nie więcej niż 1K. Zniechęcilo mnie skutecznie do dalszych przeróbek instalacji, chociaż mam opracowane rozwiązanie bez zaworu trójdrożnego i ingerencji w automatykę pompy. Lepszy efekt pewnie byłby w trakcie podgrzewania cwu, ale to raptem max. do dwóch godzin dziennie. Pewnie zaryzykuję z chłodzeniem pasywnym przez instalację ogrzewania ściennego, może grzybków nie będzie? Tylko muszę mieć wymiennik płytowy, a na razie brakuje kasy. A właściwie teraz nie ma upałów:D

Moje doświadczenia:

Rekuperator z GWC o długości 24 m. Niezbyt długi - niezbyt efektywny. Dla testu na wyjściu z rekuperatora do instalacji nawiewu wstawiona chłodnica kanałowa CW 16 KZ/06T-04R-270A-30P-02NC z Promontu (albo bardzo podobna - nie mam 100 % pewności). Eksperyment w wakacyjne upały br.- wentylacja pracuje przez GWC. Prowizorycznie do chłodnicy podłączona zimna woda z kranu pod ciśnieniem 0,2 MPa, wylot wężem ogrodowym przez ok. 30 min. I teraz gwóźdź programu - temperatura mierzona w anemostacie nawiewnym spadła nie więcej niż 1K. Zniechęcilo mnie skutecznie do dalszych przeróbek instalacji, chociaż mam opracowane rozwiązanie bez zaworu trójdrożnego i ingerencji w automatykę pompy. Lepszy efekt pewnie byłby w trakcie podgrzewania cwu, ale to raptem max. do dwóch godzin dziennie. Pewnie zaryzykuję z chłodzeniem pasywnym przez instalację ogrzewania ściennego, może grzybków nie będzie? Tylko muszę mieć wymiennik płytowy, a na razie brakuje kasy. A właściwie teraz nie ma upałów:D

spisałeś jakieś temperatury może podczs tego testu?

spisałeś jakieś temperatury może podczs tego testu?

Do teraz nie pamiętam wszystkich danych. Orientacyjnie przed załączeniem chłodnicy:

Tzewn 27-28

Tnawiewu 23-24

Twewn 25-26

Mniej więcej takie proporcje.

Po załączeniu wody na chłodnicę Tnawiewu spadła mniej niż o 1C. Nie czekałem na spadek Twewn ;). Po prostu tego, co daje moje GWC nie da się polepszyć chłodnicą na nawiewie.

Twody wodociągowej latem w okolicy 10-12C - dz w tym czasie dawało ok.15C.

Stwierdziłem, że szkoda czasu i pienędzy na to rozwiązanie. Być może chłodnica zamiast GWC miałaby jakiś sens, ale jako dodatkowe chłodzenie nie działa. Ciekaw jestem, czy ktoś eksperymentował z chłodzeniem ścian grzewczych - czy istnieje zagrożenie wykraplania się wilgoci?

widzisz ja klimy nienawidzę, klima nie jest zdrowa dla zdrowia.

No to mamy podobne upodobania, bo ja też klimę w aucie włączam tylko w największe upały, gdy się nie da wytrzymać i nie cierpię, gdy wchodzę do jakichś pomieszczeń biurowych, a tam jest słynne 21* latem. Ale to nie jest kwestia klimy, tylko umiejętności jej użytkowania. W największe upały największym problemem nie jest temperatura, tylko wysoka wilgotność, klima ją doskonale koryguje. Jeśli klimę włączymy na maxa po przyjściu do nagrzanego domu, to nie będzie zbyt przyjemnie, ale jeśli będzie na małej mocy działała non-stop, to efekt będzie zupełnie inny. Klima w sypialni to już totalne nieporozumienie.

Wracając do tematu u siebie mam dz i nie widzę technicznego problemu, żeby wykorzystać je do chłodzenia, ale po przeanalizowaniu i po wysłuchaniu opinii osób które to już mają doszedłem do następujących wniosków:

- podpięcie dz przez nagrzewnicę do wentylacji, która u mnie latem jest nastawiona na 150-200m3/h nie ma kompletnie sensu ze względu na małą ilość przenoszonej tą drogą energii i na niską sprawność nagrzewnicy działającej w takim trybie

- dużo większy sens będzie miało podpięcie dz do nagrzewnic lub przerobionych 2-3 jednostek wewnętrznych klimatyzatora, które będą działały w trybie recyrkulacji powietrza, czyli miały duże większe przepływy (np. rzędu 1000m3/h) niż wentylacja. Wtedy, przy jednak dosyć wysokiej temperaturze dz, będziemy mieli jakiś zauważalny efekt.

- zamontowanie klimy było zdecydowanie łatwiejsze, a przy okazji zrobiłem coś, czego nigdy wcześniej nie robiłem, ale nie będę otwierał wątku "montaż klimy tymi ręcami..." ;-)

mi wystarczy jak schłodzę sobie w straszne upały temp w domu o kilka stopni a to powinno się udać, niech będzie o 3-4 to już byłbym zadowolony(różnica będzie na pewno odczuwalna)

Mnie też tyle wystarczy i różnica na prawdę jest bardzo odczuwalna. Latem na górze utrzymywałem u siebie podczas upałów 26-27* i było super - z przyjemnością wracało się do domu. Nie widzę jednak możliwości, żeby taki efekt dała wentylacja podłączona do dz.

Jeszcze jedno, z tego co pamiętam to pompacieplanazywo podpiął nagrzewnicę (j.w. od klimy) do dz i pisał, że efekty są słabe a ma odwierty.

Edytowane przez rwxw

ie.

Wracając do tematu u siebie mam dz i nie widzę technicznego problemu, żeby wykorzystać je do chłodzenia, ale po przeanalizowaniu i po wysłuchaniu opinii osób które to już mają doszedłem do następujących wniosków:

- podpięcie dz przez nagrzewnicę do wentylacji, która u mnie latem jest nastawiona na 150-200m3/h nie ma kompletnie sensu ze względu na małą ilość przenoszonej tą drogą energii i na niską sprawność nagrzewnicy działającej w takim trybie

- dużo większy sens będzie miało podpięcie dz do nagrzewnic lub przerobionych 2-3 jednostek wewnętrznych klimatyzatora, które będą działały w trybie recyrkulacji powietrza, czyli miały duże większe przepływy (np. rzędu 1000m3/h) niż wentylacja. Wtedy, przy jednak dosyć wysokiej temperaturze dz, będziemy mieli jakiś zauważalny efekt.

.

czyli twierdzisz że nie warto.... nawet jeśli nagrzewnica bedzie miała dużą powierzchnię wymiany przy założeniu że nawiew nie będzie większy niż 150m3/h

to się chyba da jakoś policzyć...

- zamontowanie klimy było zdecydowanie łatwiejsze, a przy okazji zrobiłem coś, czego nigdy wcześniej nie robiłem, ale nie będę otwierał wątku "montaż klimy tymi ręcami..." ;-).

a dlaczego nie? jeden już otworzyłeś i to jeden z lepszych w tym dziale :) jak nie najlepszy ;)

Jeszcze jedno, z tego co pamiętam to pompacieplanazywo podpiął nagrzewnicę (j.w. od klimy) do dz i pisał, że efekty są słabe a ma odwierty.

ale czy ta nagrzewnica nie jest zbyt mała?