Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chłodzenie pasywne w ukł PCi z WM

mirek118

Recommended Posts

rwxw

zobacz co napisał " Piczman" :

Jak tam Wasze GWC ?

Są upały od kilku dni więc można co nieco napisać.

U mnie nawiew w granicach 17-19,5 C za nagrzewnicą, do domu z ostatniego anemostatu 20-23 C !

Temp. w domu stała i wynosi 24,5 C.

Nie za chłodno ale zastanawiam się co by było gdyby nie GWC

Nie odczuwam dyskomfortu.

Próbowałem pompę na wyższy bieg i żadnej zmiany, cały czas chodzi na I !

Wilgotność ok 65 %.

Rolety cały czas zasłonięte .

I nastawiłem termostat na 20 C więc chodzi prawie całą dobę.

Pozdr

cytat z wątku: " GWC wodny "tymi ręcami" robiony"

u mnie jest problem ze zbyt wydajnym DZ poziomym. Latem mam temperatury DZ w okolicy 20C - dużo za dużo.....

jest miejsce na osobną nitkę do tego celu, ale to dużo dodatkowych robót ziemnych (trzebaby bardzo głęboko zakopać, żeby były niższe temperatury :p) + kucie żeby wejść do piwnicy

no to Tobie faktycznie chyba lepiej zainwestować w klime...

na takie coś sie natknąłem:

http://promont-swiebodzice.pl/tinymce/plugins/filemanager/files/cwk/CWK%20400x400.pdf

400x400 8R - przy wydajności 800m3/h na wylocie ma 15,8 stopnia - to chyba całkiem niezly wynik?

Ale przy 6*C z dz! Opisywałem swoje doświadczenia z taką (na 99%) albo bardzo podobną chłodnicą.

Ale przy 6*C z dz! Opisywałem swoje doświadczenia z taką (na 99%) albo bardzo podobną chłodnicą.

pisałeś że DZ dawało 15 - przypomij proszę jakie Ty masz DZ? bo w stopce nie widzę

druga rzecz to wydaje mi się że 30min testu to za mało, próbowałeś zmieniać prędkości wentylacji w jakiś sposób?

" Piczman" opisywał że u niego taka wentylacja chodziła cały dzień - to też chyba trochę zmienia postać rzeczy...

chyba się szarpne na taką nagrzewnicę albo może się uda dostać gdzieś jakiś " 2nd hand" na testy

jak latem wiertacze instalowali mi DZ to przy odpowietrzaniu każda pętla chodziła z 20min wtedy temp była ciut poniżej 10 stopni ale to było z termo-manometru więc niezbyt dokładnie....

ciekawe jaką temp latem ze swojego DZ uda mi się utrzymać...

Mam pytanie o wyprowadzenie rurek z DZ do req. Myślę, że wyprowadzenie realizowane jest z miejsca pomiędzy rozdzielaczem sond DZ, a PCi? Możecie to potwierdzić?

Jeśli tak to koszt rurek i wyprowadzenia nie jest za specjalnie duży, nawet w moim przypadku, gdzie kotłownia będzie w piwnicy, a req na strychu.

W którymś poście zdałem pytanie, czy pod chłodnicę kanałową należy przewidzieć rurkę na skropliny? Oczywiście oprócz tej, która jest podprowadzona do req.

chyba się szarpne na taką nagrzewnicę albo może się uda dostać gdzieś jakiś " 2nd hand" na testy

Poszukaj jednostek wewnętrznych z dużych klimatyzatorów lub klim kasetowych o sporej mocy 2nd hand. Po przeróbkach (połączeniu równoległym rurek) powinny być dużo bardziej wydajne niż takie zwykłe nagrzewnice do nagrzewania. Żeby było wydajnie podłącz w recyrkulacii, a nie do nawiewu z reku. W 200-300zł powinieneś się zmieścić.

Pisałem, że pompacieplaonline ma podłaczoną nagrzewnicę do dz, ale chyba to nie on, tylko http://www.pompaciepla-24.pl/ (o ile to nie jego strona, bo już się pogubiłem). Widać nawet na schemacie. Spytajcie u źródeł.

Edytowane przez rwxw

Mam pytanie o wyprowadzenie rurek z DZ do req. Myślę, że wyprowadzenie realizowane jest z miejsca pomiędzy rozdzielaczem sond DZ, a PCi? Możecie to potwierdzić?

no innego wyjścia chyba nie ma co?

Jeśli tak to koszt rurek i wyprowadzenia nie jest za specjalnie duży, nawet w moim przypadku, gdzie kotłownia będzie w piwnicy, a req na strychu.

zależy jakie rurki i kto to będzie robił...... no bo jakieś stropy po drodze czy cuś.....

W którymś poście zdałem pytanie, czy pod chłodnicę kanałową należy przewidzieć rurkę na skropliny? Oczywiście oprócz tej, która jest podprowadzona do req.

proponuję przeczytać:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony

pisałeś że DZ dawało 15 - przypomij proszę jakie Ty masz DZ? bo w stopce nie widzę

druga rzecz to wydaje mi się że 30min testu to za mało, próbowałeś zmieniać prędkości wentylacji w jakiś sposób?

" Piczman" opisywał że u niego taka wentylacja chodziła cały dzień - to też chyba trochę zmienia postać rzeczy...

jak latem wiertacze instalowali mi DZ to przy odpowietrzaniu każda pętla chodziła z 20min wtedy temp była ciut poniżej 10 stopni ale to było z termo-manometru więc niezbyt dokładnie....

ciekawe jaką temp latem ze swojego DZ uda mi się utrzymać...

Dz faktycznie dawało ok. 15C, ale testy robiłem na wodzie wodociągowej. Nie mierzyłem temperatury wody. Wodociąg jest zaopatrywany z studni głębinowych, więc mniemam, że niższa niż w dz. Zmiana biegu wentylatora miała niewielki wpływ na temp. nawiewu - praktycznie w granicach błędu pomiarowego. A dz to 4x150m fi 40 i 2x40m fi 50.

Dz faktycznie dawało ok. 15C, ale testy robiłem na wodzie wodociągowej. Nie mierzyłem temperatury wody. Wodociąg jest zaopatrywany z studni głębinowych, więc mniemam, że niższa niż w dz. Zmiana biegu wentylatora miała niewielki wpływ na temp. nawiewu - praktycznie w granicach błędu pomiarowego. A dz to 4x150m fi 40 i 2x40m fi 50.

czyli poziomy...

no to mogło być spokojnie 15 u mnie jest jednak inna sytuacja ja mam 3 odwierty po 82m - tutaj temperatura poinna być niższa

zaryzykuję chyba na wiosnę bo u mnie to kwestia w zasadzie samej chłodnicy mogę poćwiczyc na pompie DZ a jak się uda to pomyślimy co dalej z tym robić,

muszę tylko poszukac jakąś 2nd hand bo położyc na darmo 1-1,5k zl to trochę słabo...