ineczka71 30.10.2013 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 No tak - temat o ogrzewaniu pradem ma 1241 stron ... Moze na emeryturze bede miala czas ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.10.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Arturo na pewno dobrą chińszczyznę za 20kPLN Ci sprzeda, bo jest sprzedawcą PC i szuka klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.10.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Piec na ekogroszek 7KW około 7000zł , komin - 2000-3000zł czyli max 9000-10000 tys zł , czyli 2x mniej niż pompa ciepła powietrzna. Jak w domu będzie kominek to można powiedzieć że "dodatkowy" kanał spalinowy dla pieca będzie miał za naprawdę małą kasę .. Rachunki z pompy ciepła powietrznej będą WYŻSZE niż te z ekogroszku. Zbliżone lub niższe są jedynie jak ma się pompę ciepła gruntową ... sam ten komin wymurujesz i piec podłączysz? bo większość inwestorów nie. pompa ciepła za 20 tys. zł to pompa z kompletną instalacją, robocizną i zbiornikiem CWU. do tego doliczyć należałoby jeszcze oszczędność dosyć drogich metrów kwadratowych w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.10.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Człowieku,weź se ciężki młotek i tym młotkiem walnij se w łeb. Jesteś tak prymitywny,że aż wstyd,że mieszkasz koło Gliwic... Ojejku jak boli;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.10.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 w ogóle to najpierw OZC. przy domu o zapotrzebowaniu 5-6 tys. kWh dylemat brzmi - pompa ciepła czy prąd? różnica w cenie 1 kWh z prądu i węgla to 25 gr. (naciągam, bo tak naprawdę nieco mniej). różnica w koszcie kotłowni to jakieś 15-20 tys. zł, jeśli wliczyć w to koszt miejsca na opał w domu (kiedyś miałem okazję obserwować jak się nosi ekogroszek z szopki do domu, więc nie wspominajcie o takim rozwiązaniu, najpierw oczywiście odśnieżyć, potem zasypać, pełno syfu). z prostego rachunku wychodzi czas spłaty 15 lat, w międzyczasie taki piec węglowy szlag trafi albo Unia nakaże go zlikwidować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.10.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Arturo na pewno dobrą chińszczyznę za 20kPLN Ci sprzeda, bo jest sprzedawcą PC i szuka klientów. Juz chyba wszyscy na forum wiedza jaki z Ciebie matolek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ineczka71 30.10.2013 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Jak się chce dobrze zbudować dom to trzeba "trochę" czasu poświęcić i wyciągać wnioski samemu No czytam, czytam ... Nawet dosc szybko mi idzie bo 90% tresci malo zwiazana z tematem jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.10.2013 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Najtaniej to drewnem od leśniczego, paląc od góry, w śmieciuchu u Ciebie, w kotłowni w budynku obok.Każde inne rozwiązanie kosztuje więcej. Dąb od leśniczego u mnie to około 130 zł za mp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.10.2013 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 (edytowane) Na dziś to pompa PW z Juli 6kw + używany kospel z allegro za 800 zł na mrozy poniżej -15*C.Za rok będę wybierał czym grzać.Na dziś, tak według mnie można pokombinować.Ekogroszek jest tańszy.Niestety trochę więcej roboty..Poczytaj wątek o wyborze kotła na ekogroszek i wątek o ekonomicznym spalaniu węgla + wątek o grzaniu prądem ( jeden na 50 postów coś wnosi do dyskusji). Edytowane 30 Października 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lysy1l 31.10.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Ja tam zbudowałem pierwszy i ostatni Ale dopiero zacząłeś go spłacać, więc po raz kolejny proponuję Ci odrobinę skromności i pokory, bo droga do pełnej własności może okazać się długa i kręta. Fikać będziesz za jakieś 20 lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lysy1l 31.10.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 (edytowane) A co to ma do rzeczy ? A to, że niektórzy nie mając 300 tys. kredytu budują napinając się maksymalnie i są zmuszeni wypośrodkować koszty i pewne rozwiązania. Dla niektórych ogrzewanie w postaci komina i kotła na paliwo stałe są z różnych powodów jedynym akceptowalnym rozwiązaniem i nie muszą czytać Twoich czysto teoretycznych, nie popartych żadnym doświadczeniem elaboratów. Pomieszkasz w nowym domu pięć lat, ocenisz jak to wszystko, co tak pięknie opisujesz działa w rzeczywistości i ile naprawdę kosztuje i wtedy możesz próbować ustawiać innych. Póki co jesteś tylko zwykłym, zadufanym w sobie teoretykiem, a Twój wspaniały dom jest własnością banku. Pozdrawiam. Edytowane 31 Października 2013 przez lysy1l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lysy1l 31.10.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Powinieneś po prostu trochę przyhamować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 31.10.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Koniec reklamy.A może ktoś odpowie na pytanie mały lub duży z buforem? Są użytkownicy na forum? Może gaz z buforem? Dlaczego takiego rozwiązania nie bierzesz pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ineczka71 31.10.2013 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Koniec reklamy. A może ktoś odpowie na pytanie mały lub duży z buforem? Są użytkownicy na forum? Może gaz z buforem? Dlaczego takiego rozwiązania nie bierzesz pod uwagę? No właśnie! To co z tym buforem? Bo ja byłam bardzo za, a tu tylko pompy z każdej strony. Ja to sobie muszę wszystko policzyć, wiem OZC to podstawa, się rozejrzę. Jak będzie dobrze, to może rzeczywiście prąd w 2 taryfie. Gaz nie dlatego że działkę mamy pod miastem i gazu w okolicy niet. Jakbym miała szansę to bym się nie zastanawiała. Z butli wychodzi drogo. Natomiast przeciwko ekogroszkowi i peletom (zwłaszcza!) nic nie mam. I dlatego byłabym za opcją z buforem, ale to chyba mało popularne rozwiązanie, bo jakoś cicho w tym temacie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.10.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Osobiście uważam że bufor jeśli ktoś myśli o kotle na ekogroszek z podajnikiem to głupota.Bufor montuje się po to aby szybko nabić bojler ciepłem które potem będzie oddawane do instalacji. Czyli kupujemy dużej mocy śmieciucha , mocno palimy z dużą mocą kilka godzin i to w wersji optymistycznej starcza na kilka dni i za kilka dni znów rozpalamy śmieciucha i znów ładujemy.Zalety ? Palimy z duża sprawnością. Wady ? trzeba co kilka dni rozpalać śmieciucha i być palaczem przez kilka godzin. Dodatkowa wada. Bufor ma też straty ciepła , więc mamy straty przy magazynowaniu energii i nie sa to wcale małe straty przy dużym buforze i wysokiej temepraturze na buforze. Osobiście uważam że nie warto bawić sie w bufory. Obecne piece na ekogroszek z podajnkiem są dostepne już od 7KW , mają nowoczesne konstrukcji o wysokiej sprawności , dośc małe palniki , a dodatkowo dzięki podajnikowi mamy spokój z ładowaniem opału nawet do kilkunastu dni .. Jak dla mnie bufor to obecnie archaizm , kiedyś jak nie było kotłów z podajnkiem , kotły były dużej mocy takie które źle działały na niskiej mocy to był to dobry pomysł aby zwiększyć czas "bezobsługowowści" a obecnie to coś w co nie warto inwestować ... Osobiście uważam że dopasowac kocioł do zapotrzowania na ciepło , bez żadnych "zapasów" albo jak już to minimalny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.10.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Dla Twojego domu kocioł na węgiel tylko i wyłącznie z buforem. Na dzień dzisiejszy nie ma na rynku kotłów na ekogroszek pracujących z mocą 3-4kW pracujących z maksymalną wydajnością. Przewymiarowanie kotła jest nie celowe i prowadzi do degradacji komina i zużywania ponadnormatywnej ilości paliwa w stosunku do zapotrzebowania,czyli zmniejszenie sprawności i uciekające ciepło z dymem z komina Super doradzasz ... Czyli ma sobie kupić kopciucha , wielki bufor i co kilka dni rozpalać kocioł , bawić się kilka godzin w palacza , kontrolować ładowanie bufora a potem jak się bufor naładuje wygasić i czekać aż bufor się po kilku dniach (kilkudziesięciu godzinach ostudzi) i znów rozpocząć rytuał od początku ... Bardzo atrakcyjne .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.10.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 (edytowane) Oj Arturo ... Kocioł z podajnikiem z elektroniką jest dużo bardziej komfortowy w użytkowaniu niż smieciuch + bufor. Dodatkowo co pisałem duży bufor = duże straty ciepła. Przy dobrze dobranym nowoczesnym kotle , nawet trochę przewymiarowanym spalanie nie będzie wielkie a co za tym idzie koszty sezonu grzewczego nie będą bardzo dotkliwe ... Wiem to z mojego doświadczenia ... Pierwszy sezon. Okna pootwierane bo wilgotnośc w domu >90% , temp w domu min 22 stopnie , ogrzewane 105m2 - koszt sezonu grzewczego (CO+CWU) około 1500zł. Drugi sezon (adaptacja poddasza i doszło 60m2) , dodatkowo zamontowany rekueperator , ogrzewane 165m2 - koszt sezonu grzewczego (CO+CWU) około 1800zł. Oczywiście w czasie seozu grzewczego ZERO zużytego drewna. Jak dla mnie cena akceptowana ... Obcenie rozpocząłem trzeci sezon pod koniec września i myślę że w tym sezonie zużyję mniej opału i będzie jeszcze niższy koszt Kupiłem na testy miał i widzę że kocioł dobrze sobie radzi , więc na następny sezon sądzę że uda mi się jeszcze zejść z kosztami ogrzewania Dodam jeszcze że nie jestem przeciwnikiem pomp ciepła. Sam przy adaptacji poddasza dorzuciłem więcej wełny (30-45cm) + dołożyłem rekuperator aby obniżyć trochę zapotrzebowanie na moc mojego domu (standardowego) właśnie po to aby w przyszłości zamontować pompę ciepła powietrzną ... Tak , tak ... Tyle że planuję to na 2020r (lub później) ... Czekam aż ceny spadną do normalnego poziomu (czyli kilku krotnie) a dodatkowo poprawią się ich parametry , bo na razie jak dla mnie cena jest delikatnie mówiąc wzięta z księżyca ... Edytowane 31 Października 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 31.10.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Przy kotłach automatycznych na ekogroszek bufor to zbędny wydatek.Arturo jak zwykle myli pojęcia: zapotrzebowania na ciepło i obciążenie cieplne budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.10.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 I Jak podajesz swoje zużycie to ja podam także,za poprzednie dwa miesiące c.o+cwu 339kWh=180zł przy kWh=0,57zł U mnie pierwszy miesiąc "grzewczy" (CO+CWU) zużycie około 200kg miału czyli wyszło mi 120zł ... Tyle że ja grzeję 165m2 do temperatury 22 stopnie .. I oczywiście zero drewna , nawet "dla klimatu" Na początku września (pierwszy tydzień) miałem mróz i przymrozki do -5 stopni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 31.10.2013 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Młotek widzę nie zadziałał wystarczająco...zatem proponuje jeszcze jeden cios w główkę. Tym razem cięższym młotem. U mnie obciążenie cieplne przy parametrach -20st.C,+21st.C to 3,2kW a zapotrzebowanie na ciepło to 4700kWh. Budynek z tematu będzie miał podobne parametry Powtórzę zapytanie z myślą o nowej inwestorce,znajdźcie dla kobieciny kocioł na ekogroszek z zasobnikiem,który przy -20st.C będzie pracował z pełną mocą i maksymalną wydajnością oddając ok.3-4kW mocy grzewczej. Idąc twoim tokiem rozumowania młotkowego, dlaczego masz pompę 9KW a nie 3,2KW? W takim przypadku taniej wyjdzie 2 farelki z tesco po 29 zł każda, czyli koszt całkowity 58zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts