zyzolek 01.11.2013 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Ponieważ nie użyłeś cięższego młota.... Weź sobie blaszkę i puknij się w czaszkę A u mnie właśnie idzie 8kg na dobę na CO 400m2 i CWU bojler 300l I jak to wyjaśnisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 01.11.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Zyzolek - spaliłeś w kozie już 2 tony brykietu? Może czas dokupić kolejne 2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.11.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Zyzolek - spaliłeś w kozie już 2 tony brykietu? Może czas dokupić kolejne 2... Ja nie mam kozy:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.11.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Za śmieciucha o małej mocy zapłacisz od 2k (minimum) + 400 za miarkownik ciągu ze sterownikiem pokojowym . Żeliwny kocioł jest droższy. Dolicz koszty bufora. Ile? Nie wiem. Za kociołek z podajnikiem pewnie w 7k się zmieścisz z montażem. Straty będą, pomiędzy domem a garażem. Teoretycznie tylko kocioł z podajnikiem. W praktyce wystąpią straty na odcinku garaż dom. Przy ciągłym grzaniu ekogroszkowcem masz straty 24h na dobę. Przy śmieciuchu tylko w momencie grzania, przy założeniu posadowienia bufora w domu. Znowu śmieciuch ma mniejszą sprawność (taki viadrus u22 w instrukcji ma sprawność do 81%), nie wiem skąd tyle im wyszło. Ciężki orzech do zgryzienia. Przy śmieciuchu rozpalasz od góry, ustawiasz sterownik i zapominasz o piecu do momentu wypalenia wsadu. Przy odpowiednio dobranym piecu do bufora, masz jeden zasyp na jedno naładowanie bufora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ineczka71 01.11.2013 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 No właśnie Panowie, doradźcie kobicinie kocioł ... A tak serio, to w końcu mam jakąś wizję (a słowo daję żadnych używek!). Najpierw OZC, a potem kalkulator i albo: 1. piec z podajnikiem (jak znadę taki o odpowiedniej mocy) 2. Smieciuch z buforem. Piec w garażu, bufor w domu. 3. Piec elektryczny w 2 taryfie. Jak kaszpir007, nie mam nic przeciwko pompom ciepła. Za jakieś 10-15 lat. Tak czy tak, słuszna uwaga - decyzje podejmuje inwestor. I potem pretensje do siebie tylko. W każdym razie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.11.2013 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 przy tym zapotrzebowaniu jakie podałaś w pierwszym poście wychodzi 4,2KW tak pi razy drzwipowtórzę więc to co w pierwszej mojej odpowiedziżaden kocioł na paliwo stałe tego sam nie ogarnie nawet najmniejszyalbo coś z buforem (najmniejszy model z podajnikiem ma 7KW) albo alternatywne źródła energiina kocioł z buforem wydasz około 12 tysięcy- drogo wychodzi bufor z osprzętem pompa ciepła nawet powietrzna a w duże mrozy wspomaganie grzałką i wystarczy.poczytaj też o GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lysy1l 02.11.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Dolne spalanie 5kW - http://p2ar.jimdo.com/oferta-kot%C5%82%C3%B3w/ino/Górne spalanie 5kW - http://www.pereko.pl/seria-ksw.php Obydwa powinny poradzić sobie bez bufora, Per Eko na pewno go nie potrzebuje (niedogodnością jest spalanie cykliczne), dolniak od Przemka mógłby bez problemów pójść w pracy ciągłej na jakimś słabszym węglu płomiennym - Janina, Sobieski, Piast, a nawet coś rosyjskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.11.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Ale Timon, przy automacie na eko przecież masz modulację mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.11.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 łysyzgoda pełna co do mocyja jednak idę torem obsługi i jej minimalzacji, po jakiego grzyba biegac codziennie do kotłowni w XXI wieku???jak nie ma konieczności to należy o tym zapomniećdodatkowo pamiętać należy że teraz inwestor młody a za 10 lat??? nie można mysleć krótkoterminowo przy takich inwestycjachto nie zakup majtek albo jeansówale to moje zdanie i oczywiście masz prawo się nie zgodzić i Twoje propozycje nie są pozbawione sensu zyzolek automat i modulacja to jednominimalna moc palników to drugienie zawsze da się to ogarnąćskam-p 7KW pracuje od 3,4KWogniwo 10KW od 3KWdefro EKR od 3KW nie da się niżej z przyzwoitą sprawnościa bez kopcenia wygaszania ni niedopalania moim zdaniem nic na siłę w tej sytuacji inne rodzaje czajników- węgiel bez sensu - jedynie w ostateczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.11.2013 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 (edytowane) jak nie ma konieczności to należy o tym zapomnieć dodatkowo pamiętać należy że teraz inwestor młody a za 10 lat??? nie można mysleć krótkoterminowo przy takich inwestycjach to nie zakup majtek albo jeansów Nie do końca się z Toba zgodzę ... Nikt chyba nie kupuje kotła do końca życia i sądzę że jak kocioł się wykończy będzie mógł pomyśleć o zmianie ogrzewania .. Jak na razie kotły na ekogroszek z podajnikiem nie są zbyt drogie a zapewniają jednak nieporównywalnie większy komfort niż stare śmieciuchy dzięki podajnikowi i elektronice. Nowoczesne kotły też nie smrodzą jak śmieciuchy , które w większości są źle i nieefektywnie używane. Nie wiem jak producenci podaja moc kotła , ale jeśli podają moc przy 100% sprawności to wiadome jest że kocioł 7KW nie ma takiej naprawdę mocy ... Dla klienta nie są ważne modulacje , moce , a interesuje go ile wyda za "źródło ciepła" i ile będzie go kosztowało ogrzewanie ... Sądzę że za ileś tam lat klient będzie mógł sobie zmienić źródło ciepła , bo przecież przez te lata może się dużo zmienić ... Pamiętam jak wiele lat temu klimatyzatory typu Split były niesamowicie drogie. Montaż robiły tylko firmy i to za horendalne kwoty. Przez lata klimatyzatory mocno się zmieniły , stały się nowocześniejsze , energooszczędne , cichsze , działające przy niższych temperaturach a ich ceny pospadały kilku (nasto) krotnie nawet. Dodatkowo obecnie są dostepne zestawy już nabite gazem , z szybkozłączkami , gdzie ktoś kto jest "złotą rączką" sam sobie zainstaluje ... Obecnie klimatyzatory SPLIT można mieć za niecały 1000zł ... A przecież pompa powietrzna to tak naprawdę klimatyzator SPLIT (konstrukcyjnie). Tylko czemu zatem kosztuje kilkanaście razy więcej ??? Sądzę że to kwestia czasu i postępu. Ceny pospadają tak jak ceny klimatyzatorów , będą miały coraz większą sprawność i będą coraz bardziej energooszczedne ... Już obecnie chińczycy zobaczyli w tym żyłę złota i zaczęli sami robi sprężarki (własne) i produkować własne pompy ciepła ... Ja sam przeczekam , poczekam aż kiedyć mój kocioł się rozsypie i kupię sobie za bezcen pompę ciepła , którą zapewne będzie można sobie samemu zamontować i kupić ją w OBI i innym markecie budowlanym za grosze ... Tak samo jest z rekuperatorami ... Jak to możliwe że plastikowa skrzynka , z plastikowym lub papierowym wymiennikiem , dwoma wentylatorami jest sprzedawana za kilka (naście) tysięcy złotych ? Przecież koszt produkcji takiego czegoś to max 500zł ... Edytowane 2 Listopada 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.11.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Czyli w oczekiwaniu na pompy ciepła tanie jak barszcz ma fory w postaci 10tys.zł i komforu użytkowania w porównaniu do kotła na ekogroszek. I teraz może czekać Zrób Pani ofertę za 10kPLN na komplet Przecież jesteś sprzedawcą pomp ciepła i możesz zrobić rabat dla forumowicza;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.11.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 A czemu chcesz naciągać Panią na 10tys.zł jak Kospela 9kW można kupić u wszystkich za 2,5tys.zł ? Młotek widzę nie zadziałał...twardy musisz mieć łeb. Ale ty wszystkich namawiasz PC-PW, tu i wszędzie na wszystkich wątkach. Nie jest tak Arturo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.11.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 (edytowane) Popatrz z innej perspektywy na to, inny niż z punktu widzenia zza węglarka Inwestorka będzie miała "dobry" dom z niskimi stratami ciepła,gdzie źródło ciepła za ok.2,5tys.zł jest o ok.10 tys.zł tańsze niż kocioł na ekogroszek i komin. 6000kWh grzejąc źródłem ciepła za 2,5tys.zł to są rachunki za ogrzewanie rzędu 2000-2400tys.zł czyli przeliczając na ekogroszek jakieś 2,5-3t czyli tragedii nie ma patrząc na zużycia innych ekogroszkowców. Czyli w oczekiwaniu na pompy ciepła tanie jak barszcz ma fory w postaci 10tys.zł i komforu użytkowania w porównaniu do kotła na ekogroszek. I teraz może czekać Po pierwsze 6000KWh w pierwszej taryfie to więcej niż 2000-2400zł , no chyba że druga taryfa , ale wtedy przydałby by się bufor ... Po drugie przy takim zapotrzebowaniu sądze że nie zużyje 2 ton węgla. Jak ma sie nowoczesny kocioł z nowoczesnym palnikiem to można spokojnie kupić miał i sądzę że rocznie za CO + CWU można zmieścić się w 1200zł , bez zabawy w w Ii taryfę , bufory , dogrzewanie kominkiem i itd ... Poza tym nie wiadomo czy pytający będzie miał w domu kominek. Jeśli tak to "dostawienie" drugiego kanału spalinowego + 1 kanały wentylacyjnego nie bedzie zbyt drogie ... Jakoś Ty nawet sam w swoich domu z pompą , masz kominek , masz kanał spalinowy , więc nawet u Ciebie dostawienie dodatkowego kanału spalinowego by zbytnio nie nadszarpnęło twojego budżetu , tym bardziej że twój kominek ma rozporowadzenie ciepła co całym domu ... masz tez dużą kotłownię ... Czyżbyś bał sie że pompą nie dogrzejesz A czemu kupiłeś pompę jak mogłeś kupić sobie Kospela za 2500zł i miałbyś killkanascie tysięcy w kieszeni ??? Przecież masz dom super ciepły ... Na jakie zużycia patrzysz ? Ja grzeję większy dom od Twojego , mniej energooszczędny i za poprzedni sezon zapłaciłem około 1800zł ... I to bez żadnego "dogrzewania kominkiem" i itd .. Dodatkowo paliłem z źle działającyjm sterownikiem , więc zapewne niezbyt oszczednie ... W tym roku mam nadzieję zejśc niżej ... Edytowane 2 Listopada 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 02.11.2013 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 To nie temat mojego domu zatem nie będę się rozwodził na ten temat Napiszę tylko,że gdybym miał ogrzewanie nawet za darmo to kominek i tak by był postawiony,DGP ze względu na technologie budowy kominka gdyż nie mam kratek w obudowie a ciepło z obudowy musi być odprowadzane,większość jest wyrzucana do garażu,żeby nie przegrzewać pomieszczeń To ile ton drewna już spaliłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.11.2013 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Czyli na razie palisz śmieci po budowie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.11.2013 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Tak,trochę złomu stalowego mi zostało i staram się go zutylizować bo na skupie mało dają a jako ogrzewanie wychodzi tanio. Sam sobie robisz reklamę Arturo vel AruroWi (sprzedawca i doradca pomp ciepła) Odpowie teraz synek czy vater? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.11.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Narazie 5t,w sumie kupiłem 2mp,mam nadzieje,że pozostałe 4t stykną mi na drugi rok. Czyli co pompa taka super tania w użytkowania , super komfortowa i super czystość , ale jednak używasz kotła na paliwo stałe (kominek) , wywalasz popiół , czyścisz , co chwilę dokładasz i mimo że masz tak tanie źródło energii (pompa) to jakoś nie widzisz problemu że zużywasz kilka ton drewna ? Dodatkowo wykonujesz więcej pracy niż posiadacz kotła na paliwo stałe (węgiel ..) Ja nie kupiłem od 2 lat ani mp drewna , a nawet inaczej nie kupiłem nigdy nawet 1Mp drewna. Kupiłem kilka opakowań po kilka kilogramów brykietu RUF drzewnego. Dla nastroju wystarczy ... W sezonie nie zużywam zupełnie drewna bo i po co ? Edytowane 3 Listopada 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 03.11.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 kaszpir007 Ty się nie znasz. Arturo72 traktuje kominek jako mebel i dlatego to drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.11.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) No cóż Arturo ja traktuje drewno jako zwykły materiał opałowy. Też zdarza mi się spalać jakies pozostałości po budowie ale tylko poza sezonem , bo jak rozpoczynał sezon grzewczy żadne inne źródło ciepła nie jest mi potrzebne.A do palenia dla "klimatu" mam kupione kilka opakowań brykietu i to dla stworzenia klimatu wystarczy ... Jeśli ktoś dla "klimatu" spala więcej MP drewna niż ja spalam w czasie sezonu ton ekogroszku to coś nie tak z tym klimatem u niego , albo sam się oszukuje ... Edytowane 3 Listopada 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.11.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 ekogroszki są oksą już takkie o mocy 4-6 kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts