Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ponieważ nie użyłeś cięższego młota....

Weź sobie blaszkę i puknij się w czaszkę:p

A u mnie właśnie idzie 8kg na dobę na CO 400m2 i CWU bojler 300l

I jak to wyjaśnisz?

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za śmieciucha o małej mocy zapłacisz od 2k (minimum) + 400 za miarkownik ciągu ze sterownikiem pokojowym . Żeliwny kocioł jest droższy. Dolicz koszty bufora. Ile? Nie wiem.

Za kociołek z podajnikiem pewnie w 7k się zmieścisz z montażem.

Straty będą, pomiędzy domem a garażem.

Teoretycznie tylko kocioł z podajnikiem.

W praktyce wystąpią straty na odcinku garaż dom.

Przy ciągłym grzaniu ekogroszkowcem masz straty 24h na dobę.

Przy śmieciuchu tylko w momencie grzania, przy założeniu posadowienia bufora w domu.

Znowu śmieciuch ma mniejszą sprawność (taki viadrus u22 w instrukcji ma sprawność do 81%), nie wiem skąd tyle im wyszło.

Ciężki orzech do zgryzienia.

Przy śmieciuchu rozpalasz od góry, ustawiasz sterownik i zapominasz o piecu do momentu wypalenia wsadu. Przy odpowiednio dobranym piecu do bufora, masz jeden zasyp na jedno naładowanie bufora.

No właśnie Panowie, doradźcie kobicinie kocioł ... :lol2:

A tak serio, to w końcu mam jakąś wizję (a słowo daję żadnych używek!). Najpierw OZC, a potem kalkulator i albo:

1. piec z podajnikiem (jak znadę taki o odpowiedniej mocy)

2. Smieciuch z buforem. Piec w garażu, bufor w domu.

3. Piec elektryczny w 2 taryfie.

Jak kaszpir007, nie mam nic przeciwko pompom ciepła. Za jakieś 10-15 lat. Tak czy tak, słuszna uwaga - decyzje podejmuje inwestor. I potem pretensje do siebie tylko.

W każdym razie dzięki.

przy tym zapotrzebowaniu jakie podałaś w pierwszym poście wychodzi 4,2KW tak pi razy drzwi

powtórzę więc to co w pierwszej mojej odpowiedzi

żaden kocioł na paliwo stałe tego sam nie ogarnie nawet najmniejszy

albo coś z buforem (najmniejszy model z podajnikiem ma 7KW) albo alternatywne źródła energii

na kocioł z buforem wydasz około 12 tysięcy- drogo wychodzi bufor z osprzętem

pompa ciepła nawet powietrzna a w duże mrozy wspomaganie grzałką i wystarczy.

poczytaj też o GWC

Dolne spalanie 5kW - http://p2ar.jimdo.com/oferta-kot%C5%82%C3%B3w/ino/

Górne spalanie 5kW - http://www.pereko.pl/seria-ksw.php

Obydwa powinny poradzić sobie bez bufora, Per Eko na pewno go nie potrzebuje (niedogodnością jest spalanie cykliczne), dolniak od Przemka mógłby bez problemów pójść w pracy ciągłej na jakimś słabszym węglu płomiennym - Janina, Sobieski, Piast, a nawet coś rosyjskiego.

łysy

zgoda pełna co do mocy

ja jednak idę torem obsługi i jej minimalzacji,

po jakiego grzyba biegac codziennie do kotłowni w XXI wieku???

jak nie ma konieczności to należy o tym zapomnieć

dodatkowo pamiętać należy że teraz inwestor młody a za 10 lat???

nie można mysleć krótkoterminowo przy takich inwestycjach

to nie zakup majtek albo jeansów

ale to moje zdanie i oczywiście masz prawo się nie zgodzić i Twoje propozycje nie są pozbawione sensu

zyzolek

automat i modulacja to jedno

minimalna moc palników to drugie

nie zawsze da się to ogarnąć

skam-p 7KW pracuje od 3,4KW

ogniwo 10KW od 3KW

defro EKR od 3KW

nie da się niżej z przyzwoitą sprawnościa bez kopcenia wygaszania ni niedopalania

moim zdaniem nic na siłę

w tej sytuacji inne rodzaje czajników- węgiel bez sensu - jedynie w ostateczności

jak nie ma konieczności to należy o tym zapomnieć

dodatkowo pamiętać należy że teraz inwestor młody a za 10 lat???

nie można mysleć krótkoterminowo przy takich inwestycjach

to nie zakup majtek albo jeansów

Nie do końca się z Toba zgodzę ...

Nikt chyba nie kupuje kotła do końca życia i sądzę że jak kocioł się wykończy będzie mógł pomyśleć o zmianie ogrzewania ..

Jak na razie kotły na ekogroszek z podajnikiem nie są zbyt drogie a zapewniają jednak nieporównywalnie większy komfort niż stare śmieciuchy dzięki podajnikowi i elektronice. Nowoczesne kotły też nie smrodzą jak śmieciuchy , które w większości są źle i nieefektywnie używane.

Nie wiem jak producenci podaja moc kotła , ale jeśli podają moc przy 100% sprawności to wiadome jest że kocioł 7KW nie ma takiej naprawdę mocy ...

Dla klienta nie są ważne modulacje , moce , a interesuje go ile wyda za "źródło ciepła" i ile będzie go kosztowało ogrzewanie ...

Sądzę że za ileś tam lat klient będzie mógł sobie zmienić źródło ciepła , bo przecież przez te lata może się dużo zmienić ...

Pamiętam jak wiele lat temu klimatyzatory typu Split były niesamowicie drogie. Montaż robiły tylko firmy i to za horendalne kwoty. Przez lata klimatyzatory mocno się zmieniły , stały się nowocześniejsze , energooszczędne , cichsze , działające przy niższych temperaturach a ich ceny pospadały kilku (nasto) krotnie nawet.

Dodatkowo obecnie są dostepne zestawy już nabite gazem , z szybkozłączkami , gdzie ktoś kto jest "złotą rączką" sam sobie zainstaluje ...

Obecnie klimatyzatory SPLIT można mieć za niecały 1000zł ...

A przecież pompa powietrzna to tak naprawdę klimatyzator SPLIT (konstrukcyjnie).

Tylko czemu zatem kosztuje kilkanaście razy więcej ???

Sądzę że to kwestia czasu i postępu. Ceny pospadają tak jak ceny klimatyzatorów , będą miały coraz większą sprawność i będą coraz bardziej energooszczedne ...

Już obecnie chińczycy zobaczyli w tym żyłę złota i zaczęli sami robi sprężarki (własne) i produkować własne pompy ciepła ...

Ja sam przeczekam , poczekam aż kiedyć mój kocioł się rozsypie i kupię sobie za bezcen pompę ciepła , którą zapewne będzie można sobie samemu zamontować i kupić ją w OBI i innym markecie budowlanym za grosze ...

Tak samo jest z rekuperatorami ...

Jak to możliwe że plastikowa skrzynka , z plastikowym lub papierowym wymiennikiem , dwoma wentylatorami jest sprzedawana za kilka (naście) tysięcy złotych ? Przecież koszt produkcji takiego czegoś to max 500zł ...

Edytowane przez kaszpir007

Czyli w oczekiwaniu na pompy ciepła tanie jak barszcz ma fory w postaci 10tys.zł i komforu użytkowania w porównaniu do kotła na ekogroszek.

I teraz może czekać ;)

Zrób Pani ofertę za 10kPLN na komplet

Przecież jesteś sprzedawcą pomp ciepła i możesz zrobić rabat dla forumowicza;)

A czemu chcesz naciągać Panią na 10tys.zł jak Kospela 9kW można kupić u wszystkich za 2,5tys.zł ?

Młotek widzę nie zadziałał...twardy musisz mieć łeb.

Ale ty wszystkich namawiasz PC-PW, tu i wszędzie na wszystkich wątkach.

Nie jest tak Arturo?

Popatrz z innej perspektywy na to, inny niż z punktu widzenia zza węglarka ;)

Inwestorka będzie miała "dobry" dom z niskimi stratami ciepła,gdzie źródło ciepła za ok.2,5tys.zł jest o ok.10 tys.zł tańsze niż kocioł na ekogroszek i komin.

6000kWh grzejąc źródłem ciepła za 2,5tys.zł to są rachunki za ogrzewanie rzędu 2000-2400tys.zł czyli przeliczając na ekogroszek jakieś 2,5-3t czyli tragedii nie ma patrząc na zużycia innych ekogroszkowców.

Czyli w oczekiwaniu na pompy ciepła tanie jak barszcz ma fory w postaci 10tys.zł i komforu użytkowania w porównaniu do kotła na ekogroszek.

I teraz może czekać ;)

Po pierwsze 6000KWh w pierwszej taryfie to więcej niż 2000-2400zł , no chyba że druga taryfa , ale wtedy przydałby by się bufor ...

Po drugie przy takim zapotrzebowaniu sądze że nie zużyje 2 ton węgla. Jak ma sie nowoczesny kocioł z nowoczesnym palnikiem to można spokojnie kupić miał i sądzę że rocznie za CO + CWU można zmieścić się w 1200zł , bez zabawy w w Ii taryfę , bufory , dogrzewanie kominkiem i itd ...

Poza tym nie wiadomo czy pytający będzie miał w domu kominek. Jeśli tak to "dostawienie" drugiego kanału spalinowego + 1 kanały wentylacyjnego nie bedzie zbyt drogie ...

Jakoś Ty nawet sam w swoich domu z pompą , masz kominek , masz kanał spalinowy , więc nawet u Ciebie dostawienie dodatkowego kanału spalinowego by zbytnio nie nadszarpnęło twojego budżetu , tym bardziej że twój kominek ma rozporowadzenie ciepła co całym domu ...

masz tez dużą kotłownię ...

Czyżbyś bał sie że pompą nie dogrzejesz :)

A czemu kupiłeś pompę jak mogłeś kupić sobie Kospela za 2500zł i miałbyś killkanascie tysięcy w kieszeni ???

Przecież masz dom super ciepły ...

Na jakie zużycia patrzysz ?

Ja grzeję większy dom od Twojego , mniej energooszczędny i za poprzedni sezon zapłaciłem około 1800zł ...

I to bez żadnego "dogrzewania kominkiem" i itd ..

Dodatkowo paliłem z źle działającyjm sterownikiem , więc zapewne niezbyt oszczednie ...

W tym roku mam nadzieję zejśc niżej ...

To nie temat mojego domu zatem nie będę się rozwodził na ten temat ;)

Napiszę tylko,że gdybym miał ogrzewanie nawet za darmo to kominek i tak by był postawiony,DGP ze względu na technologie budowy kominka gdyż nie mam kratek w obudowie a ciepło z obudowy musi być odprowadzane,większość jest wyrzucana do garażu,żeby nie przegrzewać pomieszczeń :)

To ile ton drewna już spaliłeś?

Tak,trochę złomu stalowego mi zostało i staram się go zutylizować bo na skupie mało dają a jako ogrzewanie wychodzi tanio.

Sam sobie robisz reklamę Arturo

vel AruroWi (sprzedawca i doradca pomp ciepła)

Odpowie teraz synek czy vater?

Narazie 5t,w sumie kupiłem 2mp,mam nadzieje,że pozostałe 4t stykną mi na drugi rok.

Czyli co pompa taka super tania w użytkowania , super komfortowa i super czystość , ale jednak używasz kotła na paliwo stałe (kominek) , wywalasz popiół , czyścisz , co chwilę dokładasz i mimo że masz tak tanie źródło energii (pompa) to jakoś nie widzisz problemu że zużywasz kilka ton drewna ?

Dodatkowo wykonujesz więcej pracy niż posiadacz kotła na paliwo stałe (węgiel ..)

Ja nie kupiłem od 2 lat ani mp drewna , a nawet inaczej nie kupiłem nigdy nawet 1Mp drewna. Kupiłem kilka opakowań po kilka kilogramów brykietu RUF drzewnego. Dla nastroju wystarczy ...

W sezonie nie zużywam zupełnie drewna bo i po co ?

No cóż Arturo ja traktuje drewno jako zwykły materiał opałowy. Też zdarza mi się spalać jakies pozostałości po budowie ale tylko poza sezonem , bo jak rozpoczynał sezon grzewczy żadne inne źródło ciepła nie jest mi potrzebne.

A do palenia dla "klimatu" mam kupione kilka opakowań brykietu i to dla stworzenia klimatu wystarczy ...

Jeśli ktoś dla "klimatu" spala więcej MP drewna niż ja spalam w czasie sezonu ton ekogroszku to coś nie tak z tym klimatem u niego , albo sam się oszukuje ...