Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec na paliwo stałe o małej mocy czy większy i z buforem?

ineczka71

Recommended Posts

Od 22.08-22.10 na cele c.o+cwu "spaliłem" wg podlicznika na pompie 339kWh,grzejąc w pierwszej taryfie za 0,57zł/kWh wychodzi 193zł,w tym były dwa palenia w kominku po 3szt drewna.

Temperatura na sterowniku ustawiona na 22,5st.C,ładowanie akumulatora w płycie ustawione w godz.3-6 i 12-16.

Czyli tylko tyle zużyłeś na CWU i ogrzewanie?

Kiedyś wyczytałem że podgrzanie 1 L wody o 30*C potrzebuje 1,741 kWh ( na tej stronie wyczytałem http://pro-sun.pl/?p=153) czyli u ciebie zagrzano tylko 194L wody i to tylko o 30*C? Lubisz w zimnej się myć? Bez ogrzewania ? Za dwa miesiące?

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ileż razy trzeba tłumaczyć,że niskie rachunki za ogrzewanie to zasługa domu ?

Pompa jedynie dodatkowo je obniża.

Wyjdź z kotłowni i rozgladnij się dookoła,wyjdź poza wątek węglowy to takich perpetumow zobaczysz wiele.

Dobry dom to podstawa,w durszlaku ciepło będzie uciekalo tak samo,niezależnie czy będzie pompa.

Ja nie piszę o ogrzewaniu domu a o rachunkach za energię którą podałeś. Niecałe 200L wody ogrzanej o 30*C przez dwa miesiące to nawet jak twoja pompa ma cop 4 to ile masz tej wody? Może ty się myjesz raz w roku od święta? Licząc razy 4 masz 800L wody na dwa miesiące lub 400 na jeden. Ile osób myje się w wodzie o temp. 40*C ?

Może już więcej nie pisz bo się jeszcze okaże że twoja koza nie pracowała, kominek spalił 2 x 3 drewienka a pompa produkuje prąd do grzania wody.

400 L wody o temp. 40*C na jeden miesiąc przy cop 4:confused:

:lol2:

To może najpierw doucz się kolego co to jest COP,naucz jak oblicza się grzanie wody a potem dyskutuj.

Przelicz 9kWh na dobę na zużycie cwu ? Mi wychodzi 300l na dobę wody o temp.45st.C.

Jeśli nie potrafisz obliczyć to zamknij się w swojej kotłowni i w czasie szuflowania węgla słuchaj i się ucz bo narazie potwierdzasz regułę,że ekogroszkowcy to nie myślący są.

Jeszcze raz napisze,zużycie energii na c.o+cwu za okres 22.8-22.10 to 339kWh.

Zawsze liczysz po swojemu i musi wyjść na twoje :lol2:

Ale nie zawsze z prawdą :p

Oczywiście,6000kWh to ok.1t ekogroszku czyli jakieś 900zł ale mamy fory w postaci mniejszej kasy na inwestycje w ilości 10tys.zł i spokojnie czekamy na pompy ciepła za bezcen z komfortem bez porównania ;)

1 tona ekogroszku to max 6944 kWh przy 100% sprawności która jest nieosiągalna.

Max jaki można uzyskać to 5555 kWh przy ostrych mrozach kiedy sprawność kotła jest największa i dochodzi do 80%.

Przeliczenie dla ekogroszku (odpad hehe) 25MJ, lepszego nie spotkałem.

Teoretycznie taniej wyjdzie palić odpowiedni przerobionym śmieciuchem węglem 28-29MJ.

Ale to 21 wiek, nie wypada.

Z innego wątku, jeden ze sprzedawców kotłów na ekogroszek podał sprawność u siebie.

Waha się ona od 25% w okresie letnim (podgrzewanie CWU), przez obecny okres (60%) do 81% w ostre mrozy.

Resztę można wyliczyć samemu.

Ileż razy trzeba tłumaczyć,że niskie rachunki za ogrzewanie to zasługa domu ?

Pompa jedynie dodatkowo je obniża.

Wyjdź z kotłowni i rozgladnij się dookoła,wyjdź poza wątek węglowy to takich perpetumow zobaczysz wiele.

Dobry dom to podstawa,w durszlaku ciepło będzie uciekalo tak samo,niezależnie czy będzie pompa.

Ale ty masz dom durszlak i dlatego potrzebna Ci była PC i kominek do pseudo rekreacji;)

Podaj zużycie wody ogółem i fotkę licznika od wody, bo wydaje mi się, że ten baniak 300l wcale nie jest Ci potrzebny;)