zbigmaz01 03.11.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Od 22.08-22.10 na cele c.o+cwu "spaliłem" wg podlicznika na pompie 339kWh,grzejąc w pierwszej taryfie za 0,57zł/kWh wychodzi 193zł,w tym były dwa palenia w kominku po 3szt drewna. Temperatura na sterowniku ustawiona na 22,5st.C,ładowanie akumulatora w płycie ustawione w godz.3-6 i 12-16.Czyli tylko tyle zużyłeś na CWU i ogrzewanie? Kiedyś wyczytałem że podgrzanie 1 L wody o 30*C potrzebuje 1,741 kWh ( na tej stronie wyczytałem http://pro-sun.pl/?p=153) czyli u ciebie zagrzano tylko 194L wody i to tylko o 30*C? Lubisz w zimnej się myć? Bez ogrzewania ? Za dwa miesiące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 03.11.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Pomnoz to przez COP i wtedy pisz... U mnie w domu musiał bym to pomnożyć co najmniej razy 15 i to nie wiem czy nie mało. Za dwa miesiące? To ta twoja pompa to jakieś perpetum ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 03.11.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Ileż razy trzeba tłumaczyć,że niskie rachunki za ogrzewanie to zasługa domu ? Pompa jedynie dodatkowo je obniża. Wyjdź z kotłowni i rozgladnij się dookoła,wyjdź poza wątek węglowy to takich perpetumow zobaczysz wiele. Dobry dom to podstawa,w durszlaku ciepło będzie uciekalo tak samo,niezależnie czy będzie pompa. Ja nie piszę o ogrzewaniu domu a o rachunkach za energię którą podałeś. Niecałe 200L wody ogrzanej o 30*C przez dwa miesiące to nawet jak twoja pompa ma cop 4 to ile masz tej wody? Może ty się myjesz raz w roku od święta? Licząc razy 4 masz 800L wody na dwa miesiące lub 400 na jeden. Ile osób myje się w wodzie o temp. 40*C ? Może już więcej nie pisz bo się jeszcze okaże że twoja koza nie pracowała, kominek spalił 2 x 3 drewienka a pompa produkuje prąd do grzania wody. 400 L wody o temp. 40*C na jeden miesiąc przy cop 4:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 03.11.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 To może najpierw doucz się kolego co to jest COP,naucz jak oblicza się grzanie wody a potem dyskutuj. Przelicz 9kWh na dobę na zużycie cwu ? Mi wychodzi 300l na dobę wody o temp.45st.C. Jeśli nie potrafisz obliczyć to zamknij się w swojej kotłowni i w czasie szuflowania węgla słuchaj i się ucz bo narazie potwierdzasz regułę,że ekogroszkowcy to nie myślący są. Jeszcze raz napisze,zużycie energii na c.o+cwu za okres 22.8-22.10 to 339kWh.Zawsze liczysz po swojemu i musi wyjść na twoje Ale nie zawsze z prawdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.11.2013 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Oczywiście,6000kWh to ok.1t ekogroszku czyli jakieś 900zł ale mamy fory w postaci mniejszej kasy na inwestycje w ilości 10tys.zł i spokojnie czekamy na pompy ciepła za bezcen z komfortem bez porównania 1 tona ekogroszku to max 6944 kWh przy 100% sprawności która jest nieosiągalna. Max jaki można uzyskać to 5555 kWh przy ostrych mrozach kiedy sprawność kotła jest największa i dochodzi do 80%. Przeliczenie dla ekogroszku (odpad hehe) 25MJ, lepszego nie spotkałem. Teoretycznie taniej wyjdzie palić odpowiedni przerobionym śmieciuchem węglem 28-29MJ. Ale to 21 wiek, nie wypada. Z innego wątku, jeden ze sprzedawców kotłów na ekogroszek podał sprawność u siebie. Waha się ona od 25% w okresie letnim (podgrzewanie CWU), przez obecny okres (60%) do 81% w ostre mrozy. Resztę można wyliczyć samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.11.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Ileż razy trzeba tłumaczyć,że niskie rachunki za ogrzewanie to zasługa domu ? Pompa jedynie dodatkowo je obniża. Wyjdź z kotłowni i rozgladnij się dookoła,wyjdź poza wątek węglowy to takich perpetumow zobaczysz wiele. Dobry dom to podstawa,w durszlaku ciepło będzie uciekalo tak samo,niezależnie czy będzie pompa. Ale ty masz dom durszlak i dlatego potrzebna Ci była PC i kominek do pseudo rekreacji;) Podaj zużycie wody ogółem i fotkę licznika od wody, bo wydaje mi się, że ten baniak 300l wcale nie jest Ci potrzebny;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts