מרכבה 29.10.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Dziękuję za krytykę merytoryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miras. 29.10.2013 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Cześć, trzymam kciuki i życzę wytrwałości w drodze do celu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.10.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Jak dla mnie U okna na poziomie 0,3 to jest wypas:) Mozesz podac wiecej danych o jakie dokladnie szklo chodzi? Moge zlecic przygotowanie paru konretnych pakietow do porownania wrazen wizualnych i potem do montazu, nie wiem tylko czy ciezarem to okno nie zdemoluje sciany z Izodomu Myslales moze o szybie 3mm? znacznie mozna uszczuplic mase i grubosc pakietu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.10.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Z wrazenia wpisalem sie do dziennika:( Pytanie podtrzymuje:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.10.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Czy mozna w w zakaldzie, w ktorym skladaja pakiety szybowe dolozyc powloke niskoemisyjna? Jesli tak to jaka to jest? Da sie to kupic? Jakbym mial liste materialow to moge poprosic o zlozenie:) P.S. Link do komentow ze stopki nie dziala:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2013 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Czy mozna w w zakaldzie, w ktorym skladaja pakiety szybowe dolozyc powloke niskoemisyjna? Jesli tak to jaka to jest? Da sie to kupic? Jakbym mial liste materialow to moge poprosic o zlozenie P.S. Link do komentow ze stopki nie dziala Czy mozna w w zakaldzie, w ktorym skladaja pakiety szybowe dolozyc powloke niskoemisyjna? Jesli tak to jaka to jest? Da sie to kupic? musi być gotowa z szybą i 99% szyb zespolonych co deklarują wartości Ug 1,1 dla dwóch szyb i 0,5 dla trzech mają powłokę/ powłoki. Można? kupić folię z taką powłoką poszukam, bo miałem gdzieś link, jak nie to wujek google znajdzie. Linki poprawiłem, czeski błąd nie chciało samo dać url w nawiasach to przekombinowałem z dodaniem linka. Teraz już działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.10.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Czy to badanie parametrow pakietu to droga impreza? Ta sie to jakos w przyblizeniu domowym sposobem zmierzcy temperaturowo? Generalnie szyba z U<0,3 plus reku pedzony malym panelem solarnym i dom sobie poradzi sam:P Ja bede mial U sciany nedzne: ok. 0,15 bez uwzglednienia tynkow i farb, ale ze kubatura 220 m3 i szklenia moze jak powyzej to zyski bytowe spokojnie zalatwia sprawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 29.10.2013 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Czy to badanie parametrow pakietu to droga impreza? Mnie to kosztowało zero zł . Jak Pan co się doktoryzuje, zobaczył, tj powiedziałem mu że mam taką szybę, to ją przebadał. Będzie o ile pamiętam w pracy dr o tym, lub opublikuje gdzieś? zobaczymy. Ta sie to jakos w przyblizeniu domowym sposobem zmierzcy temperaturowo? tak jak najbardziej wymaga stabilnej temperatury, plus mierzenia wilgotności, na termometrach zrobisz elektronicznych podpiętych do układu scalonego. Mam taki układ pod 6 termometrów. Generalnie szyba z U<0,3 plus reku pedzony malym panelem solarnym i dom sobie poradzi sam 4 szyby jak dasz, zysk od słońca będzie, jednak trzeba, wyrwać ile się da, stąd ślepy traf od południa z tym. Pierwsze dwie szyby u mnie będą czyste jak łza ... z odżelazionego szkła wyższe TR . Ja bede mial U sciany nedzne: ok. 0,15 bez uwzglednienia tynkow i farb, ale ze kubatura 220 m3 i szklenia moze jak powyzej to zyski bytowe spokojnie zalatwia sprawe Jak policzyłem różne warianty mojej modernizacji do pasywniaka, 70m^2 dawało tyle średniej energii że wystarczyło by do standardu 15 kWh/m^2 10cm izolacji. Jednak warunek 10Wat mocy nie do spełnienia wtedy. Okno miało liczone U 0,34 i TR 39% tylko ! i tak była tona węgla do przodu w przeliczeniu Qhnd wychodziło -6 MWh teraz z nowym pomysłem będzie tylko lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 30.10.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Trafiłem też na stronę super windows, ale jak sobie takie szyby liczyć i czym, można ręcznie. Ale trafiłem na stronie pilkingtona na program do przeliczania szyb, można było sobie sprawdzić, co w oknach gra pierwsze skrzypce. Mit gazów padł jak mucha, owszem poprawa jest, ale nie dzięki nim, tylko powłokom nisko-emisyjnym. Stąd jest ta szyba [ATTACH=CONFIG]221457[/ATTACH] Parametry miała obiecujące ponieważ U z programu wychodziło 0,34 W/m^*K TR 40% (ilość energii promieniowania słonecznego) Ilość światła Lt 57% [ATTACH=CONFIG]221458[/ATTACH] tutaj przeliczone już po badaniach w laboratorium na Politechnice Rzeszowskiej. Jednak ten kierunek choć dobry, pozostawiłem dla budownictwa pasywnego. Tu trzeba czegoś lepszego Co będzie miało U 0,2 i przepuszczać kiedy trzeba ponad 70% energii, w tedy wiem że prawdzie pasywny dom uda się zrobić tj taki który będzie utrzymywał tylko pasywnie ciepło, czy chłód latem. Bez ogrzewania cdn Też szukam "superwidowsów". Najlepsze jakie udało mi się znaleźć to szyby o parametrach U=0,6 i g=62%. Jest to szyba plusenergetyczna i w ciągu roku bilans energetyczny wynosi 60kWh/m2 (wg wyliczeń Dolnośląskiej Agencji poszanowania energii - info: http://aktywneokna.blokno.net/?month=1&year=2013) To jest niesamowity wynik. Pakiety szybowe są dostępne do kupienia w Polsce: http://www.sunguardglass.pl/cs/groups/sunguard/documents/accessory/prd_057262.pdf Przy takich szybach mało opłacalne/rentowne staje się stosowanie rolet (jako ochrona przed stratą ciepła w nocy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 31.10.2013 23:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Puki co ... jest to ciut naciągane, ponieważ Lt ma 73% a g 62 % . przeliczyłem programowo wedle norm podanych .I wychodzi g 55% i transmisja światła 75% ... jakoś jedno z drugim jest powiązane, ponieważ pokazuje jak powłoka/ powłoki niskoemisyjne tamują dostęp światła i energii świetlnej.Mniej światła niż z moich wliczeń za to lepsze g ... puki co sceptycznie na to patrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.11.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Wiesz, że energia promieniowania to nie to samo co światło widzialne. Człowiek widzi bardzo wąskie widmo (długość fali 400-700nm) i to jest raptem 38% energii słonecznej. Pozostała długość fali, to podczerwień i ultrafiolet. I tutaj jest istotne, jak dana szyba blokuje te promieniowanie.Od razu mówię, że nie potrafię tego obliczać, ale zastanawiające jest, że producent szyby oszukuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.11.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Tu masz kolejną szybę o podobnych parametrach:http://www.interpane.com/iplus_3ls_106.html?sprache=englisch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geno83 01.11.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 :welcome:I takich ludzi nam potrzeba, coś podpatrzec i podpytać. Dojścia do zamierzonego celu życzę. Chyba bede stałym bywalcem twojego dziennika:goodnight: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 04.11.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Mysle, ze komentarzy niewiele bo i niewiele jest osob, ktore moglyby cos tutaj sensownie dodac. Skoro czolgista, wiesz ile wody (co do litra) bedzie w lanym betonie, albo wiesz co do setnej czesci jaki bedzie miala parametr (o ktorym nawet wczesniej nie slyszalem) szyba w Twoim oknie to co tutaj mozna dorzucic? Moze to, ze zaplacisz wiecej za ubezpieczenie przez klocki slomiane ;p. Ogolnie swietnie, ze zdecydowales sie na Dziennik. Zasubskrybowany juz kilka dni temu. Oooo.. wiem o co moge zapytac. Dlaczego czasem/czesto uzywasz jezyka polskiego tak, ze nie wiadomo o co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.11.2013 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Oooo.. wiem o co moge zapytac. Dlaczego czasem/czesto uzywasz jezyka polskiego tak, ze nie wiadomo o co chodzi Chyba prawidłowość mojego zachowania na forum. Cóż pisanie jest takie właśnie ... niczym jąkanie, czekasz aż napiszesz a myślisz już o czymś innym, palce swoje, główka swoje:) Już i tak dzięki klepaniu tu na forum i nie tylko nawet nie patrzę się na klawiaturę, pozytyw:) szybciej coś mogę zanotować. Zasady gramatyczne ... cóż ... jednym uchem weszły drugim poszły. Na to się nie umiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 05.11.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 o fajnie, ze w koncu wystartowales na swoje konto. z uwag to na razie mam jedna, tylko nie odbieraj, ze nie konstruktywna. zamiast puki pisz poki. zazwyczaj sie nie czepiam, ale jeszcze kilka postow i sam przejde na ta forme. tym bardziej, ze ja polskiej czcionki nie uzywam to jeszcze trudniej mi spamietac gramatyke. wrzuc zdjecia tej chaty po dziadku z roznych stron. raz, ze historia, a dwa, ze sie popatrzy na te skosy na dzialce. keep it cool.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 06.11.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Będę trzymał kciuki.To pisałem ja samorób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 08.11.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Gratuluje dziennika będę zaglądał i podpatrywał zmagania a może jak już zaczniesz urzeczywistniać plany to podjadę zobaczyć bo w sumie mam do RBR może godzinkę drogi. Moje pakiety się robią/zastanawiają jak się zrobić bo poprosiłem o sklejenie w próżni na folii (jak klejonkę szkła bezpiecznego) dwóch pakietów trzyszybowych żeby mieć finalnie 6 szyb i 4 komory - czy jest gaz czy nie cenowo bez różnicy - taką informację dostałem więc gaz pewnie wpompują. Zastanawiają się jak to ugryźć ale mam mieć pakiety w następnym tygodniu. Potem montaż samodzielny. klejenie ma u mnie dodatkowe uzasadnienie - rozmiary "okna" przez co uzyskam okno odpowiednio "sztywne". Ps. daj jakąś wskazówkę jak Cie tytułować bo ciągłe pisanie "czołgista" będzie/jest dla mnie i pewnie nie tylko dla mnie, po pierwsze niewygodne a po drugie w mojej ocenie lekce Cię ważące Pewnie jak większość z nas masz imię do którego nie dotarłem czytając Twoje posty albo po prostu go nie podawałeś. Chyba że to zbyt śmiała prośba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.11.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Mag jakie U będzie tego pakietu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 08.11.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 W zależności od użytych powłok i samego szkła około 0,24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts