מרכבה 04.02.2015 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Czyli jesteśmy zgodni, liść i owocem w słońce później pyszne wino. Masz rację z tym wpadaniem powietrza, ja próbowałem pilnować zapierania i do 23 max dobiło, ale przyjdzie jedno z drugim Różnica jest tak kolosalna, że przy wyjściu na zewnątrz jak by głowę do piekarnika wkładać, nie pomoże ! musi se otworzyć. U mnie nie będzie wiele do otwierania. Na lato mam dom idealnie wystawiony, z zimą gorzej stąd własna ścieżka co do izolacji(nad izolacji) Bardziej te okna dla kurażu niż dla zysków, choć też są bardzo chytre na zyski.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.02.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Kamil tu nie chodzi o pasywność tylko o normalne użytkowanie. Przy pustym domu bez otwierania drzwi i okien, bez wychodzenia 30 razy na godzinę może da się utrzymać niską temperaturę w domu, czyli ok 21 stopni. Przy funkcjonowaniu w domu i ogrodzie gdzie trzeba albo iść po kawę albo po słodkie albo po piwo ilość ciepła wpuszczanego do domu jest ogromna. Nie wyrówna tego gwc. Czołgista - w temacie zacieniania do tej pory mam markizy które przedłużają okap ale już pracuję na zielonym Dużo liści latem i powinno być ok Masz jakiś okap chroniący przed słońcem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.02.2015 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Okap okapem, jeszcze jest coś takiego jak promieniowanie rozproszone tła.Stąd masz zyski nawet od północy. Kto szuka ten znajdzie dane odpowiednie. Działanie Kamil Twoje winno być: potrzeba mi zbudować dom samogrzejny, opłaca mi się knuć i myśleć bo to moje zaoszczędzone pieniądze potem są, potrzeba stawiać problem i rozwiązanie. Wiele problemów masz już za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.02.2015 01:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Dom samogrzejny - czyli ile ma kosztować to samogrzanie ? Czołgista dogrzanie zimą nie jest bardzo kosztowne, bardziej bym się skupiał na chłodzeniu latem. Kamil mam okap przedłużony markizą bo sam okap jest dosyć wysoko a okna do podłogi. Gdy słońce jest wysoko to markizy wysunięte o 40 cm dają radę, przed południem i po południu słońce jest niżej i tu już prawie musiałbym zasłonić okna markizami Zasłaniać markizami czy roletami nie chciałem bo lubię widzieć i dlatego teraz idę w zielone które będzie można przycinać, coś w stylu prostej pergoli po której puszczę jakieś pnącze i wtedy będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 05.02.2015 01:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Masz racje, roslin nie planuje. Chwilowymi zyskami domu nie przegrzejesz a reku sobie z tym poradzi pod waruniek ze dom bedzie dobrze zbudowany i pasywny. Kamil jestem głęboko przekonany, że reku nie wychłodzi domu. Od zysków bytowych powoli nagrzewa się wszystko. Piszę o normalnym mieszkaniu z gotowaniem a nie jadaniem w knajpach. Rano toster, grzanki, kawa i robi się ciepło, pranie, prasowanie, obiad z piekarnika i temperatura idzie w górę. Wezmę prysznic w ciepłej wodzie i łazienka jest przez długi czas ciepła. Jeszcze gorzej jeśli ktoś wpadnie na pomysł kąpieli w wannie Włączę kino domowe i szafa tv aż paruje Routery non stop ciepłe i wiele innych dodatków które też grzeją. Chłodny nawiew rozchodzi się nie wiadomo gdzie. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.02.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Kamil jestem głęboko przekonany, że reku nie wychłodzi domu. Od zysków bytowych powoli nagrzewa się wszystko. Piszę o normalnym mieszkaniu z gotowaniem a nie jadaniem w knajpach. Rano toster, grzanki, kawa i robi się ciepło, pranie, prasowanie, obiad z piekarnika i temperatura idzie w górę. Wezmę prysznic w ciepłej wodzie i łazienka jest przez długi czas ciepła. Jeszcze gorzej jeśli ktoś wpadnie na pomysł kąpieli w wannie Włączę kino domowe i szafa tv aż paruje Routery non stop ciepłe i wiele innych dodatków które też grzeją. Chłodny nawiew rozchodzi się nie wiadomo gdzie. pozdr adam No to dziwna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.02.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Z tym przegrzewaniem latem to widzę problem bardziej w samym domu niż w zyskach bytowych. Izolacja ma chronić w dwie strony czyli ograniczać straty zimą ale też nie dogrzewać przez upały latem bo ciepło idzie z miejsca cieplejszego do zimniejszego więc jak na zewnątrz jest +30st i więcej to logiczne że ciepło będzie przenikać do domu więc od tego też trzeba się izolować. Równie ważna jest osłona przed słońcem bo jak warunki zewnętrzne maja duży wpływ na to co jest w domu to potem nie ma co się dziwić że w połączeniu z zyskami bytowymi przegrzewa się w domu. Z markizami jest tak że zazwyczaj się je używa jak na polu jest właśnie lampa i bardzo gorąco a poza tym to już nie a w domu od samego początku nie można dopuścić do przegrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 05.02.2015 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 (edytowane) taki prosty wzór na moc cieplną powietrza: Qwo = 0,34 *V*( ti – te ) [W] V - przeplyw w m3/hQwo - ciepło zyski bytowe można założyć na 3 W/m2. u mnie 123 m2, czyli 369 W zyskówwynika z tego, że GWC pędzone 220 m3/h dające temperaturę obniżoną o 5*C daje zniweluje zyski bytowe do zera. żeby pozbyć się zysków od słońca i otwierania drzwi trzeba albo mocniej dmuchać, albo jeszcze bardziej chłodzić powietrze. dodatkowo ciężka konstrukcja pomoże przemknąć przez krótkie okresy upałów. problem w tym, że z danych okolicznej stacji pogodowej wynika, że w zeszłym roku w lipcu były 22 dni z temperaturą maksymalną przekraczającą 25*C (prawie bez przerwy), w tym cztery dni powyżej 30*C. z takim czymś może być problem, szczególnie że w nocy też ciągle grubo powyżej 15*C EDIT: a potem dalej w pierwszej połowie sierpnia 7 dni z temp. maksymalną powyżej 25*C, w tym dwa dni powyżej 30*C EDIT 2: ale zyski od słońca (zdarza się ponad 1100 W/m2) i zewnętrznej temperatury mniej dotyczą przemyślanego domu pasywnego niż przeciętnego domu budowanego w Polsce Edytowane 5 Lutego 2015 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 05.02.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 adamus wyraźnie piał że w lato temperatura na wyjściu z gwc miała 16st więc jakby nie to to w domu byłoby 30st lub więcej więc dt to 15 krótko mówiąc jak się nie wpuści ciepłoty z zewnątrz i nie pozwoli na przegrzanie to nie powinno się przegrzać. Jest jeszcze coś takiego w pojęciu że w krytycznych sytuacjach trzeba się czymś wspomóc czyli w zimie jak nie ma słońca i na polu przez kilka dni jest pochmurno i bardzo zimno to trzeba czymś dogrzać ale do tego wystarczy że się dogrzeje powietrze nawiewne lub jak ktoś chce to grzejniczek elektryczny więc w lato też można sobie zapodać jakiś przenośny klimatyzator. Jednym 25st w domu nie będzie przeszkadzać i będą czuć ulgę jak na zewnątrz jest +30 a inni będą chcieli mieć +23 lub mniej. Tylko że mimo klimatyzacji to ona i tak działa jak jest dom zamknięty i szczelny a nie drzwi otwarte więc mimo wszystko i tak dom pasywny się szybciej schłodzi i będzie lepszy od energooszczędnego. Nikt nie mówi o jakiś dziwnych ograniczeniach itp. Ograniczenia są co najwyżej w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.02.2015 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 taki prosty wzór na moc cieplną powietrza: Qwo = 0,34 *V*( ti – te ) [W] V - przeplyw w m3/h Qwo - ciepło wzór się prawie zgadza, brakuje jeszcze 9 po 4. bo licząc 100m3/h*dt10*ro1,25 *1,005cw =1256,25/3600=0,34895 kW Teraz potrzeba jednej rzeczy materiał na zyski, drewno ma wielką bezwładność cieplną, ponieważ cechuje się bardzo dużą pojemnością cieplną oraz niską dyfuzyjnością .. = bardzo wolne nagrzewanie. Co prowadzi do tego że ściana nie zje bardzo szybko zysków, ale tak samo się szybko ich nie pozbędzie, co prowadzić będzie do wyrównania gwałtownych skoków temp. Okna i jeszcze raz okna, one dają w rzopę najbardziej. A jeszcze zapomina się o tym, że to pionierska dziedzina ta pasywność. Zwłaszcza że to co jest dostępne i to co widać lekką ręką macha na problemy przegrzewania się domu. Nie widziałem jeszcze domu pasywnego ściśle broniącego się przed zyskami słonecznymi. Okno w takim budynku wg mnie winno być w największe upały zacienione. Po woli dojdziecie też po jakiego grzyba mi piwnica kolejne miejsce które musi się pozbyć chłodu. A chłód będzie bo tylko skończy się okres potrzeby stosowania reku, dom przechodzi w trym wentyluj się jak chcesz, bez WM. Czyli robienie przeciągu odpowiednimi kanałami. Przejście będzie na tryb gromadzenia chłodu na lato, tak samo jak pod koniec lata przejście w trym nagrzania piwnicy na zimę np do +22 st. Zasada jest tu prosta im mniej różnych wynalazków tym lepiej. Siła mojego domu ma być oparta właśnie na prostocie, ale żeby sobie na to pozwolić to trzeba żmudne knucie przejść. Wspominałem wam o tych +37 st, to jeszcze jedno ciekawe zjawisko opiszę, wybrałem się w tedy na rower ło matko. Efekt "wiatru" = zero żadnego odczucia chłodu, pot itp nic ! totalnie nic, isostar w bidonie zrobił się ciepły i to wyraźnie ciepły. Potwierdziło się , iż wiatr niczego nie oziębia, a tylko zwiększa przewodzenie ciepła do powietrza. A że temp była już wyższa niż temp ciała efektu nie było, bardzo dziwne uczucie, stawanie w cieniu= efektu brak nic. Tylko zapas chłodnego picia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 06.02.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Kamil przenośny klimatyzator też musisz do czegoś podłączyć, powietrze wyrzucane z klimatyzatora jest gorące. Gdzie podłączysz wyrzut tego powietrza ? Teoria chłodzenia brzmi dobrze ale "praktika jebiot teoriu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.02.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Kamil przenośny klimatyzator też musisz do czegoś podłączyć, powietrze wyrzucane z klimatyzatora jest gorące. Gdzie podłączysz wyrzut tego powietrza ? Teoria chłodzenia brzmi dobrze ale "praktika jebiot teoriu" http://allegro.pl/klimatyzator-wodny-przenosny-eurom-klima-wiatrak-i4947409744.html gdzie w nim jest ciepłe powietrze usuwane? Mi to wygląda tylko na nadmuch zimnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 06.02.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 To jest bardziej filtr/oczyszczacz powietrza i jego możliwości chłodzenia są marne. Mam podobne coś Venty i jako nawilżacz / filtr działa znakomicie ale nie obniży to temperatury w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.02.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 http://allegro.pl/klimatyzator-wodny-przenosny-eurom-klima-wiatrak-i4947409744.html gdzie w nim jest ciepłe powietrze usuwane? Mi to wygląda tylko na nadmuch zimnego. musi być wyrzut, energia nie może tak po prostu zniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.02.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 skoro taki jest wymóg dla klimy to będę musiał obyć się bez niej i nie pozwolić na to aby się przegrzało. Nawet jak byłaby klima to i tak przy niej nie można otwierać okien aby dobrze działała więc jak dom będzie zamknięty to na reku włączy się tryb przewietrzanie i reku będzie dmuchał chłodniejszym powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 06.02.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 To nie wymóg klimy tylko klimatyzatora. Normalna klima ma wszystko na zewnątrz. Reku nie jest w stanie nadmuchać Ci zimnego powietrza. Może ktoś wyliczy ile jest masy w murach a ile chłodu może podać reku. Według mnie, praktycznie się to nie pokrywa. Reku nie da rady nawet na pokrycie zysków bytowych nie mówiąc o wpuszczaniu ciepłego powietrza przy wchodzeniu i wychodzeniu. Najbardziej skuteczne jest wietrzenie nocne gdy noce są chłodne a w naszym klimacie większość latem jest takich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.02.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 przy domu taki jak aadamuss24'a czy moim - czyli bardzo bardzo dobrze zaizolowanym i tak jak było pisane - zyjac w nim normalnie - nie ma cudów na koniec lata masz w domu 23-24 *C , dom opiera sie fali upałów lepiej i dluzej niż inne , mimo GWC, mimo pozaslanianych rolet - izolacja i mury/ dach w końcu "pekną" i ciepło masz w domu a gdy juz wejdzie ... to ni hu hu to wygonić - tylko klima - jesli dam rade w tym roku montuję na paretrze w salonie - to 50% powierzchni parteru z otwara kuchnia korytarzem itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.02.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 na koniec lata masz w domu 23-24 *C teraz pytanie czy to jest już przegrzane czy jeszcze nie? dla mnie to całkiem komfortowa temperatura w lecie, szczególnie jeśli porównać do 29-30*C w starym budownictwie albo twierdzenia znajomego z nowym "zwykłym" domem, że na poddaszu bez klimy się nie obejdzie (sporo okien dachowych, izolacja dachu tylko 15 czy 20 cm, ściany jednowarstwowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.02.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 przy domu taki jak aadamuss24'a czy moim - czyli bardzo bardzo dobrze zaizolowanym i tak jak było pisane - zyjac w nim normalnie - nie ma cudów na koniec lata masz w domu 23-24 *C , dom opiera sie fali upałów lepiej i dluzej niż inne , mimo GWC, mimo pozaslanianych rolet - izolacja i mury/ dach w końcu "pekną" i ciepło masz w domu a gdy juz wejdzie ... to ni hu hu to wygonić - tylko klima - jesli dam rade w tym roku montuję na paretrze w salonie - to 50% powierzchni parteru z otwara kuchnia korytarzem itp 23-24st w lato przy upałach to nie jest źle tylko pewnie ten stał długo się utrzymuje nawet jak temperatura spadnie na zewnątrz. Ciężko uwierzyć że nawet w pasywnym reku z gwc nie dadzą rady w lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 06.02.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 To nie wymóg klimy tylko klimatyzatora. Normalna klima ma wszystko na zewnątrz. Reku nie jest w stanie nadmuchać Ci zimnego powietrza. Może ktoś wyliczy ile jest masy w murach a ile chłodu może podać reku. Według mnie, praktycznie się to nie pokrywa. Reku nie da rady nawet na pokrycie zysków bytowych nie mówiąc o wpuszczaniu ciepłego powietrza przy wchodzeniu i wychodzeniu. Najbardziej skuteczne jest wietrzenie nocne gdy noce są chłodne a w naszym klimacie większość latem jest takich. Sam pisałeś że na wyjściu z gwc było 16st i jak tyle będzie reku podawać to tym bez problemu w domu pasywnym ochłodzi i nie pozwoli na przegrzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts