Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna dachowe Fakro czy Velux

Recommended Posts

Witam, mam do Was pytanie odnośnie jakości okien niezależnie czy to będzie VELUX czy FAKRO biorąc pod uwagę dwa rodzaje: drewno czy drewno powlekane plastikiem. Owszem do łazienki stosuje się okna połaciowe polewane poliuretanem ale co sądzicie czy warto z dorzucić kilka zł więcej i zastosować takie do pozostałych pokoi? W domu będę miał razem 8 okien, 6 w pokojach a 2 pozostałe w łazience i pralni. Kolejna sprawa to faktura drewna wygląda lepiej niż biały kolor. Reasumując warto dorzucić czy nie, jak wygląda żywotność drewnianych okien połaciowych a plastikowych? Zapomniałem dodać, że na pewno będę brał pakiet 3 szybowy wraz z kołnierzem izolacyjnym.

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do tej pory nigdy nie brałem udziału w forach ale mam za sobą ponad 20 lat doświadczenia w sprzedaży, montażach, i serwisie okien dachowych.

Postaram się zostawić kilka zdjęć pokazujących jak powinien wyglądać montaż zgodnie z instrukcją producenta.

Co do wyboru czy Velux czy Fakro wszystko to jest rozpatrywaniem każdego wypadku z osobno.

Jeśli uda mi się zamieścić zdjęcia to ciepły montaż VELUX pokażę:

20180214_103205.jpg

20180214_120125.jpg

20180214_130424.jpg

20180214_130447.jpg

lub to możecie zobaczyć zajawkę na:

YOUTUBE

Pozdrawiam

Z pewnością warto.

Obecnie wymieniamy na rynku niemieckim okna dachowe, które mają między 15 a 30 lat drewniane w 95% na plastikowe.

Trzeba liczyć się z koniecznością odnawiania powłoki lakierniczej co kilkanaście lat lub częściej zależnie od wilgotności w pomieszczeniach.

Wykonanie tego jest bardzo uciążliwe ze względu na bliskość szyby i uszczelek. 20180109_092044.jpg

W oknach plastikowych ten problem odpada.

Witam. Czy ktoś posiada okna połaciowe OKPOL 3 szybowe?

Szukamy okien 3-szybowych PVC.

OKPOL są sporo tańsze od Fakro (nawet 600zł), a mają trochę lepszy współczynnik (mowa o PVC 3-szybowych!).

Szukamy opinii osób, które te okna użytkują, a nie tych, którzy "słyszeli" coś o tej marce :yes:

• 2 years później...
Stoję przed wyborem okien dachowych do wilgotnych pomieszczeń. Czy mankamenty dotyczące ciepłego montażu, które były opisane w poprzednich postach zostały już rozwiązanie? Czy któryś z producentów wychodzi na prowadzenie pod względem zastosowanych rozwiązań i jakości produktów czy dalej jest to podobny poziom?

• 2 weeks później...

Dzień dobry.

Firma Fakro posiada w swojej ofercie systemowe rozwiązanie docieplenia okna dachowego, które umożliwia jego izolację na całej wysokości ościeżnicy. Aby uzyskać taki efekt należy zastosować kołnierz Thermo oraz opaskę docieplającą XWT Plus. Kołnierz Thermo izoluje przestrzeń wokół okna do poziomu łat, a opaska XWT Plus poniżej tego poziomu. Aby chronić połączenie okna dachowego przed przewiewami i zawilgoceniem materiału docieplającego połaci dachowej od zewnętrznej strony dachu zalecamy również zastosować zestaw XDP, który zawiera materiał docieplający w postaci naturalnej wełny owczej. W takim rozwiązaniu można ją użyć do wypełnienia przestrzeni wokół okna i/lub uzupełnienia materiału izolacyjnego połaci dachowej (np. wełny mineralnej itp.)

Przestrzeń wokół tak zamontowanego okna dachowego z kołnierzem Thermo, XDP i XWT Plus należy wypełnić/ocieplić materiałem izolacyjnym dachu (wełna mineralna itp.)

Od wewnętrznej strony, w rowku szpaletowym należy zamontować kołnierz paroszczelny XDS aby chronić tę strefę przed przedostawaniem się wilgoci do izolacji i zminimalizować straty energii cieplnej, spowodowane m. in. przewiewami powietrza. Przykład takiego montażu możemy zobaczyć na załączonym zdjęciu.

ciepły montaż.jpg

Edytowane przez Ekspert FAKRO

Jeśli mogę coś dodać w temacie.

Mam kilka połaciówek na poddaszu użytkowym. Firma Velux. Wszystkie są drewniane, a jedna z nich dodatkowo z poliuretanem ( łazienka ). I tutaj występuję rzecz następująca. Jak zaczyna na okno świecić słońce, to okno pstyka, strzela.. Tak, jakby coś w nim pękało. Słychać to bardzo wyraźnie, nawet będąc w innym pomieszczeniu. Okno jest od strony zachodniej. Więc z rana jest cisza a po południu zaczyna się. Zimą też był spokój, bo słońce zdążyło zajść za horyzont nim w pełni dotarło na zachód. A dziś, znów zaczyna być słuchać wyraźne strzelanie. W pozostałych okna cisza. Miał Ktoś podobny przypadek ?

• 1 month później...
Dzień dobry.

Firma Fakro posiada w swojej ofercie systemowe rozwiązanie docieplenia okna dachowego, które umożliwia jego izolację na całej wysokości ościeżnicy. Aby uzyskać taki efekt należy zastosować kołnierz Thermo oraz opaskę docieplającą XWT Plus. Kołnierz Thermo izoluje przestrzeń wokół okna do poziomu łat, a opaska XWT Plus poniżej tego poziomu. Aby chronić połączenie okna dachowego przed przewiewami i zawilgoceniem materiału docieplającego połaci dachowej od zewnętrznej strony dachu zalecamy również zastosować zestaw XDP, który zawiera materiał docieplający w postaci naturalnej wełny owczej. W takim rozwiązaniu można ją użyć do wypełnienia przestrzeni wokół okna i/lub uzupełnienia materiału izolacyjnego połaci dachowej (np. wełny mineralnej itp.)

Przestrzeń wokół tak zamontowanego okna dachowego z kołnierzem Thermo, XDP i XWT Plus należy wypełnić/ocieplić materiałem izolacyjnym dachu (wełna mineralna itp.)

Od wewnętrznej strony, w rowku szpaletowym należy zamontować kołnierz paroszczelny XDS aby chronić tę strefę przed przedostawaniem się wilgoci do izolacji i zminimalizować straty energii cieplnej, spowodowane m. in. przewiewami powietrza. Przykład takiego montażu możemy zobaczyć na załączonym zdjęciu.

Poprosiłbym kontakt do Waszego autoryzowanego wykonawcy, który wykona zgodnie ze sztuką dokładnie to wszystko co Pan opisał. Okolice Krakowa.