Karorka 11.05.2004 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 pomocy! czy jest mi ktos w stanie powiedziec na 100% jak sie kladzie folie kubelkowa tzw. cyckami do wew. czy na zew. ?mam juz pare opinii za kazda z opcji, nawet producent nie byl do konca pewiena moze nie ma to zadnego znaczenia karorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariuszż 11.05.2004 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 ma znaczenie, "cyckami" do ściany.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 11.05.2004 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Sporo już bylo na ten temat. Zalezy czy ocieplasz fundamenty czy nie. Jesli nie ocieplasz to cycakmi do ściany fundamentowej - jesli ocieplasz styropianem to cyckami na zewnatrz. Duzo spedzilem czasu zeby do tego dojsc (uzyskac wiarygodne informacje) czesc fachowcow jest tym zdziwiona ale tak jest potwierdzalem to u P. Doerkena producent foli kubelkowych i materialow izolacyjnych. Jest to pewne na 100% Pzdr]Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 11.05.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 fugas! przecież to chodzi o to, żeby była szczelina powietrzna między ścianą a folia tłoczoną niezależnie od tego czy jest ocieplona czy nie. a jak dasz cycki na zewnątrz, to co ci to daje? wyspowiadaj się publicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 11.05.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Folia zdecydowanie "cyckami" do wewnątrz - ma to umożliwić odparowanie wilgoci. Przy ociepleniu należy stosować twardy styropian lub siatkę i klej. Takie dostałem informacje od dystrybutora - i tak zrobiłem - przetrwało jesienne pluchy i zimę oraz wiosenne roztopy i nie było nigdzie śladu wilgoci. Do tego drenaż jest bardzo wskazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 11.05.2004 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Kubełkami do środka... Tak mam na ścianie trójwarstwowej, a Ty jaką ścianę budujesz ? Nie wiem czy dobrze to widać... http://foto.onet.pl/upload/23/53/_241823_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karorka 11.05.2004 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 tak myslalam, ze bede miala jeszcze wiekszy metlik, ale dzieki za odpowiedzi najbardziej pasuje mi odpowiedz Fugasa bo u nas tak wlasnie jest zrobione - dzieki ze mnie podbudowales, choc z drugiej strony argumentacja o szczelinie powietrznej jest calkiem sensowna widze, ze tej kwestii chyba nie da sie wyjasnic do konca w kazdym razie nasza ekipa tak robi (ocieplenie styropianem i cycki na zew) od paru lat i nie mieli reklamacji nasza pani kierownik twierdzi, ze na wszystkich budowach ktore nadzorowala od 6 lat tez kladli cyckami na zew. liczac na to, ze tak naprawde nie ma to wiekszego znaczenia pozdrawiam serdecznie karorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fugas 11.05.2004 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Tymi samymi argumentami walczylem z Dooerkenem ale kubelki maja sens do srodka jak spotykaja sie ze sciana. wtedy jest pustka.Jesli spotykaja styropian to wgniatajka sie pod wplywem nacisku i nie ma pustki. "Cycki" za zewnatrz daja tyle ze troche lepiej odprowadzaja wode splywajaca. Generalnie folia kubelkowa planowana jest albo do scian ocieplanych od zewnatrz albo do 3warstwowych. Ja jednak zdecydowalem sie na 2 warstowoa ze styropianem i dalem folie zeby gryzonie nie harcowaly i zeby izolowala ocieplenie. Pewnie przy styropianie ekstrudowanym mozna by sie zastanawiac czy cycki dac do srodka bo jest duzo ttwardszy ale z tego co wiem nie wielu dezcyduje sie na ekstrudowany a jak juz to robia im to firmy i nawet nie znaja problemu. A my musimy kombinowac jak zrobioc zeby bylo dobrze i tanio. Podobnie jak z czapkami na kominy zesapolone schiedla mozna kupic za 700-1000zl albo wylac/ wymurowac za 50-100 funkcjonalnosc ta sama. PzdrFugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 12.05.2004 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 myślałam, myślałam, aż zasięgnęłam porady. folie kubełkowa daje się cyckami do ściany, gdy ocieplenie jest od wewnątrz. folii nie daje się na styropian niezależnie po której stronie są cycki, bo elementy do mocowania folii są zbyt krótkie (gwoździe i listwy). lepiej dać warstwę lepiszcza (zapomniałam jak się nazywa), które nakłada się szpachlą, a do tego klei się styropian. i to wystarczy. a folia przed gryzoniem nie ochroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 12.05.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Folia powinna być skierowana wypustami w stronę twardej ściany. Logiczne jest, że jeżeli ściana była by miękka (sam styropian) to nie ma sensu kłaść w ten sposób folii po wypusty wgniotą się w styropian. U siebie dałem styropian FS20 całość zarzuciłem klejem na siatce i pomalowałem DYSPERBITEM. Taka ściana jest już wystarczająco twarda aby dać folie wypustami do środka (i tak też uczyniłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 12.05.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Myślę podobnie jak bajzi, cyckami do ściany bo odwrotnie to nie ma sensu a jest tylko przepłacane ceną - cycki się wduszają np.ubijając ziemię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 12.05.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Witam,Ja dalem wypustkami do wewnatrz. Sciana fundamentowa z bloczka betonowego pokrytego styro FS 15 grubosci 8 cm. Styropian przyklejony do sciasny klejem, pokryty siatka zatarta klejem, a wierzchnia warstwa kleju posmarowana dysperbitem. Wypustki nie wgniataja sie w styropian, gdyz siatka i klej tworza wystarczajaco wytrzymala warstwe. Folia kubelkowa mocowana do sciany funadamentowej kolkami do styropianu na pionowych laczeniach pasow folii i w poziomie na gornej krawedzi foliiPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1 12.05.2004 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 A ja dałem styropian termoorganiki specjalny do fundamentu chyba FS 30 ( termo-w) Jest twardzszy od zwykłego ale nie jak eksrudowany i cycki do środka. Szczerze mówiąc to nie wiem czy mi te cycki nie zrobią odgniotów???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1 12.05.2004 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 A ja dałem styropian termoorganiki specjalny do fundamentu chyba FS 30 ( termo-w) Jest twardzszy od zwykłego ale nie jak eksrudowany i cycki do środka. Szczerze mówiąc to nie wiem czy mi te cycki nie zrobią odgniotów???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 12.05.2004 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 w kazdym razie nasza ekipa tak robi (ocieplenie styropianem i cycki na zew) od paru lat i nie mieli reklamacji nasza pani kierownik twierdzi, ze na wszystkich budowach ktore nadzorowala od 6 lat tez kladli cyckami na zew. karorka Rodzi się więc pytanie po co stosowali w tym wypadku folię kubełkową ??? Przecież można było zwykłą... i tańszą !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 13.05.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2004 zawsze można "zwylkej i taniej", ale tak to już jest, że reklama jest dźwignią handlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts