Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szyba sunenergy ????

Recommended Posts

Czytaliście wyświetlającą się na górze strony reklamę szyby sunenergia ?

Ug=0,5W/m2K Lt=74%, factor g=53%

Może mi ktoś wyjaśnić na czym polega pozyskiwanie energi słonecznej przez tą szybę.

Działanie jest takie jak w solarach i okna podpinamy pod CO?

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytasz poważnie? Szyba zawdzięcza nazwę agencjo reklamowej..

Ta szyba ma dobry współczynnik U odpowiadający za ucieczkę ciepła (powszechnie dostępny na rynku), dobrą przepuszczalność światła Lt (może nawet kilka % lepszą od średniej) i dobrą przepuszczalność energii słonecznej G - zwykle te szyby mają ok 50%, tu jest wynik wyższy, więc zimą, na słoncu (jak będzie) zyskasz kilka darmowych Watów.. a latem będziesz ją zasłaniał, by nie przegrzewać pomieszczeń.

Pytasz poważnie? Szyba zawdzięcza nazwę agencjo reklamowej..

Ta szyba ma dobry współczynnik U odpowiadający za ucieczkę ciepła (powszechnie dostępny na rynku), dobrą przepuszczalność światła Lt (może nawet kilka % lepszą od średniej) i dobrą przepuszczalność energii słonecznej G - zwykle te szyby mają ok 50%, tu jest wynik wyższy, więc zimą, na słoncu (jak będzie) zyskasz kilka darmowych Watów.. a latem będziesz ją zasłaniał, by nie przegrzewać pomieszczeń.

Czyli z pozyskiwaniem energii to reklamowy bełkot.

Dziękuję za informację.

Już myślałem że pojawiły się solary w formie okien :)

Ależ pozyskuje. Darmową, ze słońca.

To jest tak jak z reklamą super oszczędnego auta hybrydowego. 3,7l na 100km. Rewelacja w stosunku do naszych aut spalających średni 6-7l. Tylko jak porównamy do innych hybryd czy też małych disli, to okaże się że wynik jest dobry, ale nie rewolucyjny.

Energia ze słońca jest z założenia darmowa :)

Pozyskuje więc czy nie?

Jest możliwość wykożystania tej energii do CO albo do oświetlenia ogrodu?

Można prosić o tłumaczenie jak "krowie na miedzy" bo z autami nie zrozumiałem.

Tyle Twoich zysków, ile to słońce nagrzeje powietrza w domu.

A czy znajdziesz sposób by przetworzyć to w energię do dalszego wykorzystania to już zdecyduje Twój geniusz :)

Ps. Chodzi o to, że to normalna szyba jak wszelkie inne na rynku, może ma tylko ciutkę lepsze właściwości "energetyczne" niż powszechnie stosowany standard.

Pozyskuje więc czy nie?

Pozyskuje tylko w słoneczne dni no i oczywiście nie akumuluje pozyskanej energii. Można więc przyjąć, że w słoneczny zimowy dzień energia cieplna przenikająca przez szybę stwarza możliwość ograniczenia zużycia energii cieplnej ogrzewającej pomieszczenie pozyskiwanej ze źródeł konwencjonalnych. Oczywistą niewiadomą jest ilość dni słonecznych w danym sezonie grzewczym, a co za tym idzie faktyczne zyski energii z powodu ograniczenia zużycia energii konwencjonalnej. Do bilansów energetycznych szyb, okien, a nawet domów przyjmuje się pewne wartości statystyczne, nazwijmy je średnie wieloletnie. W jednym roku mogą być prawdziwe w innym mniej, jak to średnie. Jednocześnie proszę nie mylić energii cieplnej promieniowania słonecznego ze światłem widzialnym, bo to dwa różne zakresy fal:-). Może warto trochę zgłębić takie pojęcia jak "solar factor" albo "całkowity współczynnik przenikalności energii "g" oraz "współczynnik przepuszczalności światła". To może być na początek.

Pozyskuje tylko w słoneczne dni no i oczywiście nie akumuluje pozyskanej energii. Można więc przyjąć, że w słoneczny zimowy dzień energia cieplna przenikająca przez szybę stwarza możliwość ograniczenia zużycia energii cieplnej ogrzewającej pomieszczenie pozyskiwanej ze źródeł konwencjonalnych. Oczywistą niewiadomą jest ilość dni słonecznych w danym sezonie grzewczym, a co za tym idzie faktyczne zyski energii z powodu ograniczenia zużycia energii konwencjonalnej. Do bilansów energetycznych szyb, okien, a nawet domów przyjmuje się pewne wartości statystyczne, nazwijmy je średnie wieloletnie. W jednym roku mogą być prawdziwe w innym mniej, jak to średnie. Jednocześnie proszę nie mylić energii cieplnej promieniowania słonecznego ze światłem widzialnym, bo to dwa różne zakresy fal:-). Może warto trochę zgłębić takie pojęcia jak "solar factor" albo "całkowity współczynnik przenikalności energii "g" oraz "współczynnik przepuszczalności światła". To może być na początek.

Dziękuję za odpowiedź.

Mówiąc w ludzkim języku szyba ta po prostu dodatkowo dogrzewa pomieszczenie a nie może służyć do ogrzewania CO bo nie wytwarza energii.

Tak?

mówiąc po ludzku tak by było prosto szyba jest jaśniejsza od "normalnej" 3 szybówki a co za tym idzie że wpadnie ci więcej ciepłych promieni słonecznych do domu.

miałem sporo klientów którzy narzekali że 3 szyby są "ciemniejsze" niż 2 to teraz już nie będą:)

mówiąc po ludzku tak by było prosto szyba jest jaśniejsza od "normalnej" 3 szybówki a co za tym idzie że wpadnie ci więcej ciepłych promieni słonecznych do domu.

miałem sporo klientów którzy narzekali że 3 szyby są "ciemniejsze" niż 2 to teraz już nie będą:)

wytłumaczyłeś to bardzo jasno:yes: tylko taka szyba jest nieco droższym rozwiązaniem :( mam nadzieję, że Klienci zaczną w końcu pytać również o współczynnik G i Lt

• 2 weeks później...