okt 11.11.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 jak masz promocje zimowe promocje wiosenne i jeszcze inne tego typu to tak samo pewnie można zaproponować coś taniej aby było atrakcyjnie czy nie tak? Wierzysz w promocje? Taką promocję trzeba "odrobić " Czasami firmy schodzą z marży, jak nie ma obrotów lub konkurencja zdołuje cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 11.11.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2013 Wierzysz w promocje? Taką promocję trzeba "odrobić " Czasami firmy schodzą z marży, jak nie ma obrotów lub konkurencja zdołuje cenę. Jeśli mam wycenę z ceną z pakietem "standardowym" a drugą z pakietem sunenergy to chyba prosto sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 12.11.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Może ta cena z pakietem "standardowym" jest zawyżona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 14.11.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Może ta cena z pakietem "standardowym" jest zawyżona? Myślisz że przez te kilka lat nie sprawdziłbym ile wychodziły 3 szyby u innych producentów:) Jedni dają 12 mln na reklamę w tv inni za te pieniądze dają promocyjną cenę na szybę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 14.11.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 A jakie masz zainteresowanie Klientów tą szybą? Czy ta promocja przynosi efekty? Czy współczynnik Lt i G coś mówią Klientom? Jeżeli dopłata do tej szyby jest 29 zł to jaka jest dopłata do szyby standardowej 0.5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 14.11.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 A jakie masz zainteresowanie Klientów tą szybą? Czy ta promocja przynosi efekty? Czy współczynnik Lt i G coś mówią Klientom? Jeżeli dopłata do tej szyby jest 29 zł to jaka jest dopłata do szyby standardowej 0.5? Tłumaczę różnicę , pokazuję obie szyby i klient decyduje. Wychodzę z założenia że moim zadaniem jest by klient wybrał świadomie a ja mu tylko doradzam i podpowiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 14.11.2013 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 Ale konkretnie jak argumenty o lepszych parametrach Lt i G działają na Klienta? Jaki % zamawia sunenergy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 14.11.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 nie wiem czy działa na nich współczynnik Lt i G czy może sama cena ale nie boją się że będzie więcej słońca wpadało bo "mają rolety " cytujebardziej chyba chodzi o to że jeśli jest w promocji a na domku robi się różnica to ok.tabelkę już wklejałem gdzieś wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 14.11.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 A technicznie nie działa to że przy lepszym G (wyższym) bardziej w zimie nagrzeje się pomieszczenie jednocześnie mało ciepła wypuszczając?Dla mnie taka jest idea tej szyby a nie że jest niższa cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 15.11.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2013 A technicznie nie działa to że przy lepszym G (wyższym) bardziej w zimie nagrzeje się pomieszczenie jednocześnie mało ciepła wypuszczając? Dla mnie taka jest idea tej szyby a nie że jest niższa cena Masz rację i dla mnie również to jest największy plus takiego pakiety ,tylko zawsze konkurencja może powiedzieć że latem zrobimy sobie piekarnik czy saunę. Choć zawsze o tym sam wspominam ale od czego są rolety lub zasłony. Drugim plusem (wspominałem już wcześniej) jest to że dla klienta taka szyba jest tak samo "jasna" jak pakiet 4/16/4 bo sporo miałem maruderów że 3 szyby to ciemno itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 17.11.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 (edytowane) A technicznie nie działa to że przy lepszym G (wyższym) bardziej w zimie nagrzeje się pomieszczenie jednocześnie mało ciepła wypuszczając? Dla mnie taka jest idea tej szyby a nie że jest niższa cena To o ile się nagrzeje wnętrze w zimie zakładając, że jest akurat bezchmurne niebo: elewacja południowa, okno 2 m x 2 m, pomieszczenie 14 m2, kąt padania promieni słonecznych 14*15` ?! Drugie podejście - o ile nagrzeje się wnętrze latem - to samo: okno 2m x 2m, pomieszczenie 14 m2, wysokości 2,7 m, kąt padania promieni słonecznych 60*13` ?! Edytowane 17 Listopada 2013 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 18.11.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 To o ile się nagrzeje wnętrze w zimie zakładając, że jest akurat bezchmurne niebo: elewacja południowa, okno 2 m x 2 m, pomieszczenie 14 m2, kąt padania promieni słonecznych 14*15` ?! Drugie podejście - o ile nagrzeje się wnętrze latem - to samo: okno 2m x 2m, pomieszczenie 14 m2, wysokości 2,7 m, kąt padania promieni słonecznych 60*13` ?! A mnie się wydawało, że eksperci od szkła to potrafią odpowiedzieć na takie pytania, a nie tylko je stawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 18.11.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 odp 1 -trochę odp 2 -trochę mocniej:) dla tego 90%domków ma rolety ...a od niedawna sam polubiłem żaluzje fasadowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 18.11.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 kawał:Pobożny muzułmanin wsiadł do taksówki w Londynie i słysząc muzykę szorstko rzekł do taksówkarza:- Wyłącz radio, nie mogę słuchać muzyki, bo w czasach Proroka jej nie było, a szczególnie zachodniej muzyki, która jest muzyką niewiernych. Taksówkarz grzecznie wyłączył radio, po czym zatrzymał auto i otworzył drzwi.- Co robisz? - zapytał muzułmanin.- W czasach proroka nie było taksówek, więc wyp.....laj i poczekaj sobie na wielbłąda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 18.11.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 A mnie się wydawało, że eksperci od szkła to potrafią odpowiedzieć na takie pytania, a nie tylko je stawiać. Rozumiem, że jak ktoś namawia kogoś do zakupu czegoś to ma argumenty za tym żeby kupił akurat to a nie tamto. Argumenty a nie marketing na zasadzie: Pani kupi to okno z tą szybą a będzie Pani cieplej w zimie a w lecie będzie jeszcze cieplej. Tak będzie Pani ciepło, że spokojnie może Pani składać reklamację na antyperspirant - żaden tego piekła nie wytrzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 18.11.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 odp 1 -trochę odp 2 -trochę mocniej:) dla tego 90%domków ma rolety ... a od niedawna sam polubiłem żaluzje fasadowe osłony przeciwsłoneczne to niezły biznes w dobie ocieplania się klimatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 18.11.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Szkło SUNENERGY firmy AGC to szkło niskoemisyjne twardopowłokowe odpowiednik szkła K-Glass Pilkingtona. Współczynnik Ug jaki na tym daje się otrzymać to 1,8 W/m2xK ( rama 16 + argon). Koleś który pisze, że jest takie super to niech się teraz tłumaczy dlaczego tego nie napisał w swoim poście.Szkła tego typu używało się kiedyś w dużych ilościach ale to było przed 2000 rokiem. Na dzień dzisiejszy, w dobie miękkopowłokowych szkieł niskoemisyjnych o wysokiej sprawności ma sporadyczne zastosowania w mocno specjalistycznych konstrukcjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 18.11.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Charlie, Twoje pytania były zasadne. Też jestem zdania, że jeśli mówi się o jakimś współczynniku, to nic lepiej nie tłumaczy istoty sprawy jak konkretny przykład. Badaliśmy to i to, tak i tak otrzymując taki, a nie inny wynik, więc twierdzimy, że... . Całe nasze ukochane krajowe okniarstwo od lat zasadza się raczej na tym, że twierdzimy iż jest tak a tak, bo.... tak twierdzimy. Dowodów na twierdzenia brak. Jeśli zaś idzie o wartość współczynnika g i jego wpływ na temperaturę w pomieszczeniach, czy to klimatyzowanych, czy też nie, to tłumaczenie leży w kompetencji producentów szyb i wszelkiego rodzaju osłon. Myślałem, że reprezentując jeden z tych działów zadasz pytania i jednocześnie udzielisz odpowiedzi jako forumowy ekspert od szkła, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 19.11.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Trochę dziwne jest promowanie wkładów szybowych z wysokim g kiedy od stycznia wchodzą przepisy preferujące niskie g. Wyprzedaż nieprzydatnych zapasów szkła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 19.11.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 (edytowane) Szkło SUNENERGY firmy AGC to szkło niskoemisyjne twardopowłokowe odpowiednik szkła K-Glass Pilkingtona. Współczynnik Ug jaki na tym daje się otrzymać to 1,8 W/m2xK ( rama 16 + argon)..[/QUOT E] W tym wątku mowa jest o szybie 4t/18/4/18/4t której parametry to Ug=0.5 !!!, G=53%, Lt=74%. Czyli masz do czynienia z szybą wysoce energooszczędną (Ug) świetnej przepuszczalności światła Lt, lepszym niż w pakiecie dwuszybowym !!!, i wysokiej przepuszczalności energii słonecznej G. Uczono mnie, że współczynnik G powyżej 50% wpływa korzystnie na bilans energetyczny budynku. Jeżeli się mylę to powiedz, gdzie popełniam błąd. Wiem, że latem pomieszczenia nagrzewają się bardziej, ale nie żyjemy na południu Europy. Charlie napisał : To o ile się nagrzeje wnętrze w zimie zakładając, że jest akurat bezchmurne niebo: elewacja południowa, okno 2 m x 2 m, pomieszczenie 14 m2, kąt padania promieni słonecznych 14*15` ?! Drugie podejście - o ile nagrzeje się wnętrze latem - to samo: okno 2m x 2m, pomieszczenie 14 m2, wysokości 2,7 m, kąt padania promieni słonecznych 60*13` ?! Jako ekspert od szkła, a takim podobno jesteś, masz na pewno narzędzia (programy) do tego aby wyliczyć powyższe zadanie, ja takim nie dysponuję. Czekam więc z niecierpliwością na informacje. Edytowane 19 Listopada 2013 przez ok**t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts