Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szyba sunenergy ????

Recommended Posts

jak masz promocje zimowe promocje wiosenne i jeszcze inne tego typu to tak samo pewnie można zaproponować coś taniej aby było atrakcyjnie czy nie tak?:)

Wierzysz w promocje? Taką promocję trzeba "odrobić " :yes:

Czasami firmy schodzą z marży, jak nie ma obrotów lub konkurencja zdołuje cenę.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jakie masz zainteresowanie Klientów tą szybą? Czy ta promocja przynosi efekty? Czy współczynnik Lt i G coś mówią Klientom? Jeżeli dopłata do tej szyby jest 29 zł to jaka jest dopłata do szyby standardowej 0.5?

Tłumaczę różnicę , pokazuję obie szyby i klient decyduje.

Wychodzę z założenia że moim zadaniem jest by klient wybrał świadomie a ja mu tylko doradzam i podpowiadam.

nie wiem czy działa na nich współczynnik Lt i G czy może sama cena ale nie boją się że będzie więcej słońca wpadało bo "mają rolety " cytuje

bardziej chyba chodzi o to że jeśli jest w promocji a na domku robi się różnica to ok.

tabelkę już wklejałem gdzieś wcześniej

A technicznie nie działa to że przy lepszym G (wyższym) bardziej w zimie nagrzeje się pomieszczenie jednocześnie mało ciepła wypuszczając?

Dla mnie taka jest idea tej szyby a nie że jest niższa cena

Masz rację i dla mnie również to jest największy plus takiego pakiety ,tylko zawsze konkurencja może powiedzieć że latem zrobimy sobie piekarnik czy saunę.

Choć zawsze o tym sam wspominam ale od czego są rolety lub zasłony.

Drugim plusem (wspominałem już wcześniej) jest to że dla klienta taka szyba jest tak samo "jasna" jak pakiet 4/16/4 bo sporo miałem maruderów że 3 szyby to ciemno itp

A technicznie nie działa to że przy lepszym G (wyższym) bardziej w zimie nagrzeje się pomieszczenie jednocześnie mało ciepła wypuszczając?

Dla mnie taka jest idea tej szyby a nie że jest niższa cena

To o ile się nagrzeje wnętrze w zimie zakładając, że jest akurat bezchmurne niebo: elewacja południowa, okno 2 m x 2 m, pomieszczenie 14 m2, kąt padania promieni słonecznych 14*15` ?!

Drugie podejście - o ile nagrzeje się wnętrze latem - to samo: okno 2m x 2m, pomieszczenie 14 m2, wysokości 2,7 m, kąt padania promieni słonecznych 60*13` ?!

Edytowane przez Charlie

To o ile się nagrzeje wnętrze w zimie zakładając, że jest akurat bezchmurne niebo: elewacja południowa, okno 2 m x 2 m, pomieszczenie 14 m2, kąt padania promieni słonecznych 14*15` ?!

Drugie podejście - o ile nagrzeje się wnętrze latem - to samo: okno 2m x 2m, pomieszczenie 14 m2, wysokości 2,7 m, kąt padania promieni słonecznych 60*13` ?!

A mnie się wydawało, że eksperci od szkła to potrafią odpowiedzieć na takie pytania, a nie tylko je stawiać:-).

kawał:

Pobożny muzułmanin wsiadł do taksówki w Londynie i słysząc muzykę szorstko rzekł do taksówkarza:

- Wyłącz radio, nie mogę słuchać muzyki, bo w czasach Proroka jej nie było, a szczególnie zachodniej muzyki, która jest muzyką niewiernych.

Taksówkarz grzecznie wyłączył radio, po czym zatrzymał auto i otworzył drzwi.

- Co robisz? - zapytał muzułmanin.

- W czasach proroka nie było taksówek, więc wyp.....laj i poczekaj sobie na wielbłąda!

A mnie się wydawało, że eksperci od szkła to potrafią odpowiedzieć na takie pytania, a nie tylko je stawiać:-).

Rozumiem, że jak ktoś namawia kogoś do zakupu czegoś to ma argumenty za tym żeby kupił akurat to a nie tamto.

Argumenty a nie marketing na zasadzie: Pani kupi to okno z tą szybą a będzie Pani cieplej w zimie a w lecie będzie jeszcze cieplej.

Tak będzie Pani ciepło, że spokojnie może Pani składać reklamację na antyperspirant - żaden tego piekła nie wytrzyma :)

Szkło SUNENERGY firmy AGC to szkło niskoemisyjne twardopowłokowe odpowiednik szkła K-Glass Pilkingtona. Współczynnik Ug jaki na tym daje się otrzymać to 1,8 W/m2xK ( rama 16 + argon).

Koleś który pisze, że jest takie super to niech się teraz tłumaczy dlaczego tego nie napisał w swoim poście.

Szkła tego typu używało się kiedyś w dużych ilościach ale to było przed 2000 rokiem. Na dzień dzisiejszy, w dobie miękkopowłokowych szkieł niskoemisyjnych o wysokiej sprawności ma sporadyczne zastosowania w mocno specjalistycznych konstrukcjach.

Charlie, Twoje pytania były zasadne. Też jestem zdania, że jeśli mówi się o jakimś współczynniku, to nic lepiej nie tłumaczy istoty sprawy jak konkretny przykład. Badaliśmy to i to, tak i tak otrzymując taki, a nie inny wynik, więc twierdzimy, że... . Całe nasze ukochane krajowe okniarstwo od lat zasadza się raczej na tym, że twierdzimy iż jest tak a tak, bo.... tak twierdzimy. Dowodów na twierdzenia brak. Jeśli zaś idzie o wartość współczynnika g i jego wpływ na temperaturę w pomieszczeniach, czy to klimatyzowanych, czy też nie, to tłumaczenie leży w kompetencji producentów szyb i wszelkiego rodzaju osłon. Myślałem, że reprezentując jeden z tych działów zadasz pytania i jednocześnie udzielisz odpowiedzi jako forumowy ekspert od szkła,

Szkło SUNENERGY firmy AGC to szkło niskoemisyjne twardopowłokowe odpowiednik szkła K-Glass Pilkingtona. Współczynnik Ug jaki na tym daje się otrzymać to 1,8 W/m2xK ( rama 16 + argon)..[/QUOT E]

W tym wątku mowa jest o szybie 4t/18/4/18/4t której parametry to Ug=0.5 !!!, G=53%, Lt=74%. Czyli masz do czynienia z szybą wysoce energooszczędną (Ug) świetnej przepuszczalności światła Lt, lepszym niż w pakiecie dwuszybowym !!!, i wysokiej przepuszczalności energii słonecznej G.

Uczono mnie, że współczynnik G powyżej 50% wpływa korzystnie na bilans energetyczny budynku. Jeżeli się mylę to powiedz, gdzie popełniam błąd. Wiem, że latem pomieszczenia nagrzewają się bardziej, ale nie żyjemy na południu Europy.

Charlie napisał : To o ile się nagrzeje wnętrze w zimie zakładając, że jest akurat bezchmurne niebo: elewacja południowa, okno 2 m x 2 m, pomieszczenie 14 m2, kąt padania promieni słonecznych 14*15` ?!

Jako ekspert od szkła, a takim podobno jesteś, masz na pewno narzędzia (programy) do tego aby wyliczyć powyższe zadanie, ja takim nie dysponuję. Czekam więc z niecierpliwością na informacje.

Edytowane przez ok**t