stary 19.11.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 (edytowane) W tym wątku mowa jest o szybie 4t/18/4/18/4t której parametry to Ug=0.5 !!!, G=53%, Lt=74%. Czyli masz do czynienia z szybą wysoce energooszczędną (Ug) świetnej przepuszczalności światła Lt, lepszym niż w pakiecie dwuszybowym !!!, i wysokiej przepuszczalności energii słonecznej G. Uczono mnie, że współczynnik G powyżej 50% wpływa korzystnie na bilans energetyczny budynku. Jeżeli się mylę to powiedz, gdzie popełniam błąd. Wiem, że latem pomieszczenia nagrzewają się bardziej, ale nie żyjemy na południu Europy. .... Nie w każdych warunkach wpływa korzystnie, np. w lecie zanadto się przegrzewa. Nowe przepisy, które zaczną obowiązywać od stycznia 2014 r. mają m.in. zapobiegać ucieczce ciepła jak i nagrzewaniu pomieszczeń - zostały określone w Dz.U. z 13 sierpnia 2013 . poz. 926. Określono wartości minimalne, np. Uw , jak i max, np. g - współczynnik przepuszczalności całkowitej promieniowania słonecznego na max 0,35 w okresie letnim. W praktyce to zapewne będzie wyglądało tak, że klient kupi żaluzje, rolety czy zasłony, których przykładowe współczynniki redukcji podano i to wszystko.... Zastanawiam się tylko, kto za tym stoi Edytowane 19 Listopada 2013 przez stary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 19.11.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Czyżby producenci rolet i innych osłon? Oni pewnie się dogadują w przeciwieństwie do producentów okien:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.11.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Ja jestem w temacie szkła laikiem, ale zastanawiam się, czy jest o co kopie kruszyć, skoro widzę, inny zestaw szybowy (4t/16Ar/4/16Ar/4t) o współczynnikach Ug= 0,5, Lt=71%, g=49% Czy dla,zwykłego, domowego uzytkownika rożnice pomiędzy tym zestawem, a Suenergy będzie w ogóle zauwazalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 19.11.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Ja jestem w temacie szkła laikiem, ale zastanawiam się, czy jest o co kopie kruszyć, skoro widzę, inny zestaw szybowy (4t/16Ar/4/16Ar/4t) o współczynnikach Ug= 0,5, Lt=71%, g=49% Czy dla,zwykłego, domowego uzytkownika rożnice pomiędzy tym zestawem, a Suenergy będzie w ogóle zauwazalne ? To pytanie do Charliego, sprecyzuję jeżeli mamy jedno Lt na poziomie 71% a drugie 74% to o ile będzie jaśniejsze to szkło, czy to Klient zauważy? Ile nagrzeje się bardziej pomieszczenie z g=54% w porównaniu do g=49%? Charli - masz może jakiś program, żeby to wyliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 20.11.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Charlie, Twoje pytania były zasadne. Też jestem zdania, że jeśli mówi się o jakimś współczynniku, to nic lepiej nie tłumaczy istoty sprawy jak konkretny przykład. Badaliśmy to i to, tak i tak otrzymując taki, a nie inny wynik, więc twierdzimy, że... . Całe nasze ukochane krajowe okniarstwo od lat zasadza się raczej na tym, że twierdzimy iż jest tak a tak, bo.... tak twierdzimy. Dowodów na twierdzenia brak. Jeśli zaś idzie o wartość współczynnika g i jego wpływ na temperaturę w pomieszczeniach, czy to klimatyzowanych, czy też nie, to tłumaczenie leży w kompetencji producentów szyb i wszelkiego rodzaju osłon. Myślałem, że reprezentując jeden z tych działów zadasz pytania i jednocześnie udzielisz odpowiedzi jako forumowy ekspert od szkła, Reklamodawca jest odpowiedzialny za to co reklamuje.Ja bynajmniej nim nie jestem. W związku z tym, że producentem szkła SUNENERGY jest koncern AGC dawny Glaverbel proszę dzwonić na Bysławską w Warszawa-Falenty. Namiary w necie. Tam jest źródło całego ambarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 20.11.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 To pytanie do Charliego, sprecyzuję jeżeli mamy jedno Lt na poziomie 71% a drugie 74% to o ile będzie jaśniejsze to szkło, czy to Klient zauważy? Ile nagrzeje się bardziej pomieszczenie z g=54% w porównaniu do g=49%? Charli - masz może jakiś program, żeby to wyliczyć? Mam ale liczę za kasę - roboczogodzina + stempelek. Forum jest za free a jak wiesz wszystko co jest za free ma swoje granicę - za nią jest świat alternatywny do którego wejście kosztuje. Na drugi raz jak szermujesz współczynnikami to się apgrejtuj najpierw. W necie jest prawie wszystko za free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 20.11.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Mam ale liczę za kasę - roboczogodzina + stempelek. Ale mógłbyś za free odpowiedzieć na wyżej zadane pytania:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 21.11.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Ale mógłbyś za free ... Nie mógł byś i przestań żebrać tylko płać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 22.11.2013 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 Nie mógł byś i przestań żebrać tylko płać A ile???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 18.02.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2015 Stoje przed wyborem opcji pakietu szybowego SunEnergy+. Gdyby ta opcja była za dopłatą bym się nie zastanawiał, ale gdy mogę ją mieć za free to robi się problem. Brać czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 19.02.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 a jaki masz dylemat w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts