Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szyba sunenergy ????

Recommended Posts

W tym wątku mowa jest o szybie 4t/18/4/18/4t której parametry to Ug=0.5 !!!, G=53%, Lt=74%. Czyli masz do czynienia z szybą wysoce energooszczędną (Ug) świetnej przepuszczalności światła Lt, lepszym niż w pakiecie dwuszybowym !!!, i wysokiej przepuszczalności energii słonecznej G.

Uczono mnie, że współczynnik G powyżej 50% wpływa korzystnie na bilans energetyczny budynku. Jeżeli się mylę to powiedz, gdzie popełniam błąd. Wiem, że latem pomieszczenia nagrzewają się bardziej, ale nie żyjemy na południu Europy. ....

Nie w każdych warunkach wpływa korzystnie, np. w lecie zanadto się przegrzewa.

Nowe przepisy, które zaczną obowiązywać od stycznia 2014 r. mają m.in. zapobiegać ucieczce ciepła jak i nagrzewaniu pomieszczeń - zostały określone w Dz.U. z 13 sierpnia 2013 . poz. 926.

Określono wartości minimalne, np. Uw , jak i max, np. g - współczynnik przepuszczalności całkowitej promieniowania słonecznego na max 0,35 w okresie letnim. W praktyce to zapewne będzie wyglądało tak, że klient kupi żaluzje, rolety czy zasłony, których przykładowe współczynniki redukcji podano i to wszystko....

Zastanawiam się tylko, kto za tym stoi :rolleyes:

Edytowane przez stary

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jestem w temacie szkła laikiem, ale zastanawiam się, czy jest o co kopie kruszyć, skoro widzę, inny zestaw szybowy (4t/16Ar/4/16Ar/4t) o współczynnikach Ug= 0,5, Lt=71%, g=49%

Czy dla,zwykłego, domowego uzytkownika rożnice pomiędzy tym zestawem, a Suenergy będzie w ogóle zauwazalne ?

Ja jestem w temacie szkła laikiem, ale zastanawiam się, czy jest o co kopie kruszyć, skoro widzę, inny zestaw szybowy (4t/16Ar/4/16Ar/4t) o współczynnikach Ug= 0,5, Lt=71%, g=49%

Czy dla,zwykłego, domowego uzytkownika rożnice pomiędzy tym zestawem, a Suenergy będzie w ogóle zauwazalne ?

To pytanie do Charliego, sprecyzuję jeżeli mamy jedno Lt na poziomie 71% a drugie 74% to o ile będzie jaśniejsze to szkło, czy to Klient zauważy?

Ile nagrzeje się bardziej pomieszczenie z g=54% w porównaniu do g=49%?

Charli - masz może jakiś program, żeby to wyliczyć?

Charlie, Twoje pytania były zasadne. Też jestem zdania, że jeśli mówi się o jakimś współczynniku, to nic lepiej nie tłumaczy istoty sprawy jak konkretny przykład. Badaliśmy to i to, tak i tak otrzymując taki, a nie inny wynik, więc twierdzimy, że... . Całe nasze ukochane krajowe okniarstwo od lat zasadza się raczej na tym, że twierdzimy iż jest tak a tak, bo.... tak twierdzimy. Dowodów na twierdzenia brak. Jeśli zaś idzie o wartość współczynnika g i jego wpływ na temperaturę w pomieszczeniach, czy to klimatyzowanych, czy też nie, to tłumaczenie leży w kompetencji producentów szyb i wszelkiego rodzaju osłon. Myślałem, że reprezentując jeden z tych działów zadasz pytania i jednocześnie udzielisz odpowiedzi jako forumowy ekspert od szkła,

Reklamodawca jest odpowiedzialny za to co reklamuje.Ja bynajmniej nim nie jestem.

W związku z tym, że producentem szkła SUNENERGY jest koncern AGC dawny Glaverbel proszę dzwonić na Bysławską w Warszawa-Falenty. Namiary w necie. Tam jest źródło całego ambarasu.

To pytanie do Charliego, sprecyzuję jeżeli mamy jedno Lt na poziomie 71% a drugie 74% to o ile będzie jaśniejsze to szkło, czy to Klient zauważy?

Ile nagrzeje się bardziej pomieszczenie z g=54% w porównaniu do g=49%?

Charli - masz może jakiś program, żeby to wyliczyć?

Mam ale liczę za kasę - roboczogodzina + stempelek.

Forum jest za free a jak wiesz wszystko co jest za free ma swoje granicę - za nią jest świat alternatywny do którego wejście kosztuje.

Na drugi raz jak szermujesz współczynnikami to się apgrejtuj najpierw. W necie jest prawie wszystko za free.

• 1 year później...