Tomek_J 11.05.2004 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Moja chałupa w zasadzie już stoi, czas pomyśleć o ogrodzeniu. Ponieważ ogrodzenie frontowe nie wymaga pozwolenia na budowę, a jedynie zgłoszenia, naiwnie myślałem, że wystarczy pójść do urzędu, złożyć pisemko wraz z mapką i po miesiącu czekania przystąpić do pracy. Nic bardziej błędnego... Jednym z załączników do zgłoszenia jest dokument warunków zabudowy zagospodarowania terenu. Dokument, jaki miałem na potrzeby budowy domu niestety nie wspominał o płocie, poza tym jego ważność upłynęła w styczniu. Potrzebny jest więc nowy, ale nie dostanę go, bo gmina nie ma nowych planów zagospodarowania, nie zrobiła dotą żadnych kroków, by je stworzyć, ba, nawet nie ma urbanisty. Czyli mogę sobie zgłaszać wolę budowy ogrodzenia, ale odrzucą z uwagi na brak odpowiednich załączników. Jedyne, co mogłem zrobić to wystąpić o wydanie nowych WZZT; pewnie dostanę odpowiedź odmowną z uwagi na ogólny brak planów dla Gminy. Więc pozostanie mi albo totalny idiotyzm czyli ogrodzenie domu tylko z boków i z tyłu, albo przestępstwo, czyli samowola budowlana. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem ? Może jest jednak jakieś wyjście z sytuacji, o któym nie wiem ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romi_25 11.05.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Witam Niestety to prawda i nieprawda. Możesz złożyć wniosek o wz najwyżej ci zawieszą postepowanie na rok. Moim zdaniem nie mogą dać ci odmowy - bo na jakiej podstawie. To że gmina nie ma planu i nawet urbanisty to problem gminy. Złoż wniosek i postrasz że jak dostaniesz odmowe to się odwołasz. To ze strony gminy.A ze strony Starostwa - nie mają prawa żądać do zgłoszenia wz na ogrodzenie. U mnie w Starostwie przyjmują zgłoszenia i wydają pozwolenia jednocześnie infoprmując że zgodnie z art.59 ust2. ustawy o planowanu wymaga wz zmiana zag. terenu która nie wymaga pozwolenia na budowę. Totalny absurd bo po co w Prawie budowlanym są roboty które wymagają tylko zgłoszenia? Jaki wniosek? Zapytaj na jakiej podstawie żądają od ciebie wz na płot. Jeśli powołują się na ustawę o planowaniu to działają niezgodnie z prawem. Obowiązuje ich Prawo budowlane i war. techn. w któych nie ma o tym mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 11.05.2004 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Czekaj, czekaj, jeszcze raz, bo się w tym gubię... Dlaczego nie dotyczy ich ustawa o planowaniu ?I dlaczego "wymaga wz zmiana zag. terenu która nie wymaga pozwolenia na budowę" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts