powell 30.10.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Stoję przed dylematem zakupu segmentowej bramy garażowej, rozmiar 4750x2125mm Rozważam dwie firmy: 1. Siebau/Novoferm z napędem Novomatic 5532. Wiśniowski z napędem Mido 600 Cena zbliżona, więc pomijam. Z tego co się dowiedziałem, Novoferm ma grubsze panele (45mm, 40mm u Wiśniowskiego) ale o dziwo gorszy współczynnik przenikania ciepła całej bramy (1.22 vs 1.07 dla Wiśniowskiego). Obawiam się jednak, że te współczynniki mogą być mylące (duża pokusa na naginanie rzeczywistości), więc nie mogę się zdecydować. Którą bramę byście wybrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 04.11.2013 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 PING. Coś moje pytania nie są chyba zauważane ostatnio. Nikt nie ma przemyśleń na temat w/w bram ? Można zaufać Wiśniowskiemu, że ma te U=1.07 ? Wiadomo, żależy od montażu, ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 04.11.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 (edytowane) Wprawdzie nie miałem do czynienia ze współczynnikami całych bram ale Novoferm ma współczynnik panela 0,5, zapewne lepszy od Wisniwskiego ze względu na grubość panela.Po wykonaniu ocieplenia widoczny jest sam panel więc nie wiem czy współczynnik przenikania całej bramy ma tu jakiś sens ? Zaskakujesz mnie równą ceną tych 2 produktów. W moich okolicach Wiśniowski jest ok 20 % tańszy w stosunku do Novofermu. Edytowane 4 Listopada 2013 przez ClNEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powell 05.11.2013 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 U mnie Wiśniowski kosztuje od 4999 do 6000zł, zależy od firmy, gdzie pytałem, Novoferm 5700 (wszystko z montażem i napędem). Fakt, Wiśniowskiego można wyhaczyć taniej. Co do współczynnika panela, na zdrowy rozum Novoferm, jako grubszy, powinienn być niby lepszy, racja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts