Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Geolodzy, wiertacze i znawcy gruntu - proszę o opinię

mirek118

Recommended Posts

Witam

Planuję zrobić odwierty pionowe. Z Państwowego Instytutu Geologii zdobyłem mapy i opis gruntu mojej okolicy. Czy ktoś potrafi powiedzieć cokolwiek na ten temat w kontekście DZ pod PCi i jego potencjalnej wydajności?

Opis Pana z PIG

Wg Mapy geologicznej Polski w skali 1:50 000, arkusz Praszka (769), we wskazanym miejscu występują piaski i żwiry wodnolodowcowe zlodowacenia Warty. Ich miąższość waha się od kilku do 25 m. Pod nimi mogą zalegać gliny zwałowe tego samego zlodowacenia o miąższości kilku m lub mogą one leżeć bezpośrednio na piaskach i piaskowcach żelazistych (warstwy kościeliskie) wieku jury środkowej (aalen + bajos dolny). Ich miąższość dochodzi do 40 m. Pod nimi zalegają piaski i piaskowce z przewarstwieniami iłów i mułowców. Cały ten kompleks jest przepuszczalny dla wody. Głębiej występują nieprzepuszczalne iły i iłowce, które kilkakrotnie przewarstwiają się z piaskowcami i żwirami.

Jak udało się Tobie zdobyć mapę z tym opisem?

namierzyłem PIG o/Wrocław - Dr. Google pomógł. Złapałem bardzo miłego i pomocnego gościa, który mi to zorganizował. Przysłał mi jeszcze porządną kolorową mapę, ale nie umiałem jej załączyć ze względu na wagę pliku. Mapa to to nie przekrój gruntu, a po prostu mapa płaska z zaznaczonym rodzajem gruntu, także wg niej mój teren to: Piaski i żwiry wodnolodowcowe". Także w moim przypadku ten opis jest chyba bardziej przydatniejszy niż sama mapa.

tak. opis to jego dzieło. teraz tylko potrzebuję interpretację pod kątem odwiertow fo PCi

W którym ,mniej więcej ;), miejscu masz budowę? Bo pionowy układ warstw znacznie się różni a to włśnie jest istotne jeśli chodzi o wydajność DZ.

Zupełnie przypadkowo moja pompa jest zainstalowana na terenie objętym tą samą mapą i u mnie wygląda to mnij więcej tak:

około 4 mety piasków nienawodnionych o wydajności minimum 20 W/m,

około 30 metrów piasków i piaskowców nawodnionych o wydajności minimum 60 W/m,

około 30 metrów iłów, glinek i mułków o wydajności minimum 20 W/m.

Odwierty mam na głębokość 65 metrów co daje około 2500 W z odwiertu.

W którym ,mniej więcej ;), miejscu masz budowę? .

Rosochy. Masz może jakieś tabele wydajności poszczególnych rodzajów gruntów? Chciałbym wiedzieć jaki strumień ciepła [W/m2] mógłbym uzyskać z "moich" warstw. Skontaktuję się z Tobą na privie, chciałbym podjechać pogadać

Witam

Planuję zrobić odwierty pionowe. Z Państwowego Instytutu Geologii zdobyłem mapy i opis gruntu mojej okolicy. Czy ktoś potrafi powiedzieć cokolwiek na ten temat w kontekście DZ pod PCi i jego potencjalnej wydajności?

Opis Pana z PIG

Wg Mapy geologicznej Polski w skali 1:50 000, arkusz Praszka (769), we wskazanym miejscu występują piaski i żwiry wodnolodowcowe zlodowacenia Warty. Ich miąższość waha się od kilku do 25 m. Pod nimi mogą zalegać gliny zwałowe tego samego zlodowacenia o miąższości kilku m lub mogą one leżeć bezpośrednio na piaskach i piaskowcach żelazistych (warstwy kościeliskie) wieku jury środkowej (aalen + bajos dolny). Ich miąższość dochodzi do 40 m. Pod nimi zalegają piaski i piaskowce z przewarstwieniami iłów i mułowców. Cały ten kompleks jest przepuszczalny dla wody. Głębiej występują nieprzepuszczalne iły i iłowce, które kilkakrotnie przewarstwiają się z piaskowcami i żwirami.

nikt się nie wypowie na ten temat?