mirek118 30.10.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Witam Planuję zrobić odwierty pionowe. Z Państwowego Instytutu Geologii zdobyłem mapy i opis gruntu mojej okolicy. Czy ktoś potrafi powiedzieć cokolwiek na ten temat w kontekście DZ pod PCi i jego potencjalnej wydajności? Opis Pana z PIG Wg Mapy geologicznej Polski w skali 1:50 000, arkusz Praszka (769), we wskazanym miejscu występują piaski i żwiry wodnolodowcowe zlodowacenia Warty. Ich miąższość waha się od kilku do 25 m. Pod nimi mogą zalegać gliny zwałowe tego samego zlodowacenia o miąższości kilku m lub mogą one leżeć bezpośrednio na piaskach i piaskowcach żelazistych (warstwy kościeliskie) wieku jury środkowej (aalen + bajos dolny). Ich miąższość dochodzi do 40 m. Pod nimi zalegają piaski i piaskowce z przewarstwieniami iłów i mułowców. Cały ten kompleks jest przepuszczalny dla wody. Głębiej występują nieprzepuszczalne iły i iłowce, które kilkakrotnie przewarstwiają się z piaskowcami i żwirami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.10.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Jak udało się Tobie zdobyć mapę z tym opisem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 30.10.2013 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Jak udało się Tobie zdobyć mapę z tym opisem? namierzyłem PIG o/Wrocław - Dr. Google pomógł. Złapałem bardzo miłego i pomocnego gościa, który mi to zorganizował. Przysłał mi jeszcze porządną kolorową mapę, ale nie umiałem jej załączyć ze względu na wagę pliku. Mapa to to nie przekrój gruntu, a po prostu mapa płaska z zaznaczonym rodzajem gruntu, także wg niej mój teren to: Piaski i żwiry wodnolodowcowe". Także w moim przypadku ten opis jest chyba bardziej przydatniejszy niż sama mapa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.10.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Czy opis też uzyskałeś od Tego miłego Pana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 30.10.2013 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Czy opis też uzyskałeś od Tego miłego Pana? tak. opis to jego dzieło. teraz tylko potrzebuję interpretację pod kątem odwiertow fo PCi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 30.10.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baps 30.10.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 tak. opis to jego dzieło. teraz tylko potrzebuję interpretację pod kątem odwiertow fo PCi W którym ,mniej więcej , miejscu masz budowę? Bo pionowy układ warstw znacznie się różni a to włśnie jest istotne jeśli chodzi o wydajność DZ. Zupełnie przypadkowo moja pompa jest zainstalowana na terenie objętym tą samą mapą i u mnie wygląda to mnij więcej tak: około 4 mety piasków nienawodnionych o wydajności minimum 20 W/m, około 30 metrów piasków i piaskowców nawodnionych o wydajności minimum 60 W/m, około 30 metrów iłów, glinek i mułków o wydajności minimum 20 W/m. Odwierty mam na głębokość 65 metrów co daje około 2500 W z odwiertu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 30.10.2013 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 W którym ,mniej więcej , miejscu masz budowę? . Rosochy. Masz może jakieś tabele wydajności poszczególnych rodzajów gruntów? Chciałbym wiedzieć jaki strumień ciepła [W/m2] mógłbym uzyskać z "moich" warstw. Skontaktuję się z Tobą na privie, chciałbym podjechać pogadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baps 30.10.2013 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Masz może jakieś tabele wydajności poszczególnych rodzajów gruntów? Chciałbym wiedzieć jaki strumień ciepła [W/m2] mógłbym uzyskać z "moich" warstw. Wydajność wziąłem z mojego projektu geologicznego, tabel wydajności gruntu niestety nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 04.11.2013 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Witam Planuję zrobić odwierty pionowe. Z Państwowego Instytutu Geologii zdobyłem mapy i opis gruntu mojej okolicy. Czy ktoś potrafi powiedzieć cokolwiek na ten temat w kontekście DZ pod PCi i jego potencjalnej wydajności? Opis Pana z PIG Wg Mapy geologicznej Polski w skali 1:50 000, arkusz Praszka (769), we wskazanym miejscu występują piaski i żwiry wodnolodowcowe zlodowacenia Warty. Ich miąższość waha się od kilku do 25 m. Pod nimi mogą zalegać gliny zwałowe tego samego zlodowacenia o miąższości kilku m lub mogą one leżeć bezpośrednio na piaskach i piaskowcach żelazistych (warstwy kościeliskie) wieku jury środkowej (aalen + bajos dolny). Ich miąższość dochodzi do 40 m. Pod nimi zalegają piaski i piaskowce z przewarstwieniami iłów i mułowców. Cały ten kompleks jest przepuszczalny dla wody. Głębiej występują nieprzepuszczalne iły i iłowce, które kilkakrotnie przewarstwiają się z piaskowcami i żwirami. nikt się nie wypowie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 06.11.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Warstwy które przepuszczają wodę mają większość wydajność (poza piaskami w strefie aeracji czyli piaskami suchymi) i szybciej się regenerują. Czyli wiercić do nieprzepuszczalnych iłów i iłowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 06.11.2013 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 dzięki urgot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts