Kasia242 30.10.2013 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 witamNo i pojawił się pierwszy problem,otóz robilismy szalunki pod wieniec,szalunki zakręcone solidnie,nawet były opinie że przesadzilismy ale niewazne,dziś podczas zalewania wieńca z pompy rozepchało a raczej wyrwało szalunek w jednym miejscu,problem polegał na tym że pompa była skierowana na scianke i nagły zrzut betonu pod cisnieniem jakby uderzył w szalunek w tym jednym miejscu i puściło delikatnie jakies 3-4 cm,reszta jest w porządku,w sumie nie byłby to taki problem gdyby nie to że ,,delikatnie,, napierający beton wysunął osadzone nadprozy poza zarys muru,jakies 3 cm.Doradzono mi żeby po 1-2 dniach odbic delikatnie szalunek i zeskrobac ten naddatek betonu,tylko własnie nie wiem co z nadprozem które sie wysuneło,czy to nie bedzie jakiś problem konstrukcyjny.kierownik bedzie na budowie dopiero w sobote,stąd postanowiłem spytać tutaj o rade.Ostatecznie ,moge odbic szzalunek na odcinku 2 metrów wywalić beton,ustawic nadproze jeszce raz ,zaszalowac i wlac te pół kubika w to miejsce jeszcze raz.Jakie macie opinie. http://img36.imageshack.us/img36/970/nzn.JPG http://img801.imageshack.us/img801/3023/8nux.jpg http://img7.imageshack.us/img7/7615/5oy2.jpg pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 30.10.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 a jaki masz przy tym strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.10.2013 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 2 metrów wywalić beton,ustawic nadproze jeszce raz ,zaszalowac i wlac te pół kubika w to miejsce jeszcze raz. Jakie macie opinie. więcej jak 2 metry, Nie wiem kto Ci robi te szalunki, ale jak by było faktycznie dobrze skręcone, nie ma prawa coś takiego się dziać. Jednak widać że chyba tylko gwoździe były wbite w BK . W zaraz po wylaniu trzeba było przewlec pręta gwintowanego i ściągnąć to śruba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 31.10.2013 04:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 a jaki masz przy tym strop? strop lekki drewniany,wiazary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondziu87r 31.10.2013 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 a to parterówka jest czy poddasze też będzie? ściana szczytowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 31.10.2013 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 sciana szczytowa murowana,poddasza uzytkowe,parterówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 31.10.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 (edytowane) nie ma.... Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 31.10.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 witam No i pojawił się pierwszy problem,otóz robilismy szalunki pod wieniec,szalunki zakręcone solidnie,nawet były opinie że przesadzilismy... IMHO daliście ciała z mocowaniem szalunku, a raczej z jego brakiem w miejscu gdzie wypada otwór w ścianie. Ze zdjęcia nie widać czy drzwiowy czy okienny ale powinno się w miejscu otworu wykonać coś takiego jak na poniższym zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 31.10.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Najlepiej stosować szpilki(pręty gwintowane), wystarczą fi6 lub fi8. Skręcasz takimi szpilkami deski od dołu przez mur na przestrzał, nic się nie rozpręży. Pręty kupujesz zazwyczaj w odcinkach 1m, docinasz na grubość muru+deska+podkładki+nakrętki. Przy rozszałowaniu rozkręcasz i wyciągasz szpilke do ponownego użytku. Koszt niewielki, pewność 100% Bez przewiercania ścian. Na dole szalunku wieńca majster wbił gwoździe na wylot, na których deski opierały się o mur. W środku deski ściągnął prętami, na górze nabił drewniane poprzeczki. Nic się nie rozeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 31.10.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 (edytowane) nie ma.... Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 01.11.2013 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 oHH MĘDRCY:no:czy ja prosiłem o diagnozę? Przeciez napisałem i pokazałem co się stało..i jaki był powód,occywiście szalunki mogłyby byc zrobione solidniej,widocznie tutaj był jakiś newralgiczny punkt.pytanie do mędrców brzmi: Czy tak może zostać? Czy ta nadlewka i lekko wygięty wieneic na odcinku-2-3 mb nie stanowi problemu konstrukcyjnego,?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tracer0012 01.11.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Na moje oko nie - bo i tak przyjdzie styropian i zakryje nierównośći więc ja bym się nie martwił taka nierównowaga w domu nie będzie powodować szkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 02.11.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 (edytowane) nie ma.... Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 03.11.2013 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 dodatkowo wklejam rysunek jak to wyglada w tym miejscu po sciagnieciu szalunku,widok od góry:http://img703.imageshack.us/img703/5000/uq4x.jpg chodzi o to ze on sie delikatnie jakby skręcił na górze,tzn . przy dole jest cały na scianie,,,a przy dochodzeniu do góry ,szalunek sie wygiąl o te 3 cm w strone tegj nadlewki...tak ze szerokosc wienca jest cale 24,5 cm tylko lekko skrecony. dzięki haine za opinie.Oczywiscie aspekt wizualny mnie nie martwi bo tego nie bedzie widac ,tak jak napisałes delikatnie sie podreza styro.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts