Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty utrzymania pompy ciepła

mazi07

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiedzcie ile kosztuje roczne utrzymanie pompy ciepła. Czy są jakieś przeglądy jak tak to ile kosztuje i co jaki czas trzeba je robić??

witam

wielu producentów pomp ciepłą w okresie gwarancji wymaga wykonania corocznego przeglądu pompy ciepła dla zachowania gwarancji

jest to tylko "prawo' nie obowiązek

koszty przeglądów rocznych to 200-300zł

czy warto, czy nie - każdy klient musi sam sobie odpwoeidzieć na to pytanie

pozdrawiam

witam

wielu producentów pomp ciepłą w okresie gwarancji wymaga wykonania corocznego przeglądu pompy ciepła dla zachowania gwarancji

jest to tylko "prawo' nie obowiązek

koszty przeglądów rocznych to 200-300zł

czy warto, czy nie - każdy klient musi sam sobie odpwoeidzieć na to pytanie

pozdrawiam

Hmmmmmmm, w powietrznych to słyszałem ale gruntowych pierwsze słysze, chyba że firmy typu na V...

Hmmmmmmm, w powietrznych to słyszałem ale gruntowych pierwsze słysze, chyba że firmy typu na V...

witam

viessmann i vaillant wymagają:yes:

poza tym nie wszystkie gruntowe i nie wszystkie powietrzne wymagają, chociaż dla powietrznych warto zlecić przegląd-czyszczenie jednostki zewnętrznej, chyba, że się samemu potrafi to zrobić

pozdrawiam

Rowerem jezdzij zamiast samochodem. Bedzie zdrowo dla kosztow, zdrowia i srodowiska... :lol2:

Chyba ze masz kumpla co takze z roweru nie jest zadowolony.

Myśle że Ty byłbyś zadowolony z takiego z kwadratowymi kołami.

Akurat dobrze rozumię rosomaka i daj znać jak będziesz miał coś konkretnego do napisania, póki co robisz bajzel w temacie, jak w wielu innych

U nas w firmie jest powietrzna pompa tylko do CWU akurat Viessmanna. Jakoś nic nie kojarzę, że musi mieć coroczne przeglądy, ale po zdjęciu pokrywy odkryłem, że raz w roku ostrożnie sprężarką trzeba ją przedmuchać. Niby zamknięta kotłownia, nikt się nie kręci, ale przetłoczone masy powietrza robią swoje. Pod pokrywą jest coś w rodzaju chłodnicy jak w samochodzie przez co przepływa powietrze i w tym najwięcej zbiera się syfu.

Generalnie jak wszystko jest szczelne to PC są raczej pozbawione konieczności przeglądów, no chyba że zaczną się psuć, ale to już inna historia...

Powiedzcie ile kosztuje roczne utrzymanie pompy ciepła. Czy są jakieś przeglądy jak tak to ile kosztuje i co jaki czas trzeba je robić??

Koszty mogą byś żadne i duże.

Jeżeli umiesz wyczyścić filtry,uzupełnić powietrze w naczyniu wyrównawczym, ustawić krzywą grzania ,temperatur w pomieszczeniu.

To masz za darmo.

Ale jeżeli zaprosisz serwis , to ci policzy ,z tego żyje .

A to kosztuje około 300 zł.

Oczywiście to kwestia odległości .

Pomyśl ile ty byś wziął.

Nie twierdze że tu ktoś zbankrutował, czy zbankrutuje, nie chwale się że mój sezon w mojej pc to 1100 zł bo co to ma za znaczenie w tej chwili.

Znaczenie ma moja satysfakcja, a o takowej mogę mówić otwarcie

Wracając do clou ;

Licze koszta zakupu, serwisu ewentualnych awarii i komfort użytkowania nie jest mi bez znaczenia

I tu pompa powiertrzna wg mojej oceny przegrała już dawno a teraz jeszcze dochodzi jakieś 300 zł rocznie, w skali 10 lat to 3 klocki, dobre dwa, dwa i pół sezonu grzania za darmo, zależnie od domu

o

I żeby było jasne, odcinając się od głupawych porównań, nikt niczego tu nie rozstrzygnie, ja mam gruntówke, i nie zmienie na powietrzną, natomiast inni powinni być świadomi np wymaganych kosztów przeglądów itp. przy podejmowaniu wyboru

Nie twierdze że tu ktoś zbankrutował, czy zbankrutuje, nie chwale się że mój sezon w mojej pc to 1100 zł bo co to ma za znaczenie w tej chwili.

Znaczenie ma moja satysfakcja, a o takowej mogę mówić otwarcie

Wracając do clou ;

Licze koszta zakupu, serwisu ewentualnych awarii i komfort użytkowania nie jest mi bez znaczenia

I tu pompa powiertrzna wg mojej oceny przegrała już dawno a teraz jeszcze dochodzi jakieś 300 zł rocznie, w skali 10 lat to 3 klocki, dobre dwa, dwa i pół sezonu grzania za darmo, zależnie od domu

o

I żeby było jasne, odcinając się od głupawych porównań, nikt niczego tu nie rozstrzygnie, ja mam gruntówke, i nie zmienie na powietrzną, natomiast inni powinni być świadomi np wymaganych kosztów przeglądów itp. przy podejmowaniu wyboru

A gdzie ty wyczytałeś te 300zł dla pomp powietrznych co roku?

Zmontowałem 50 szt przez 5 lat żadnej nie trzeba było czyścić.

?????

Edytowane przez hydraulik_

Czy powaznie myslisz ze tylko inwestujacy w PC G/W sa swiadomi zakupu i wszelkich kosztow... A przy P/W juz nie. Czy inwestor G/W jest

inteligetniejszy a jego wykonawca bardziej szczery?

Nikt ci nie kaze nic zmieniac. Dokonales swiadomego wyboru majac mozliwosc instalacji G/W. I fajnie. Ale nie wszyscy tak moga.

Sa rwidetnie rozne PC do roznych zapotrzebowsn i mozliwosci.

I nawet jezeli ... 300:- to 3000 przez 10 lat. Albo 82gr dziennie

Zalezy jak na to spojrzec i do jakich kosztow doliczyc :)

Ciekawostka jest jak niektorzy konsekwetnie i z pozoru racjonalnie podchodza do "kosztow" PC i CO.

Czy tak zawsze i ze wszystkim? ;)

Cytuję całość bo jak rzadko, w 100% się zgadzam. Na mojej działce kolektora poziomego (przy którym byłbym w stanie cześć robót zrobić samemu-ściąć koszty) bym nie zmieścił. Pionowy zabiłby mnie ceną - jedyną sensowną opcją była PC PW. Budowanie jest sztuką kompromisu. Na początku tylko przypuszczałem, w tej chwili już wiem, że gdybym wziął PC gruntową, to mógłbym zapomnieć o doprowadzeniu budowy w tym roku do stanu, w którym mógłbym już tu zamieszkać.

Kiedy oststnio myles chlodnice w aucie?

I jezeli tak to zleciles to firmie specjalistycznej?

:)

Jakbyś się trochę opanował i przestał trollować, to byłoby to z dużą korzyścią dla tego miejsca...

Co ma do rzeczy samochód??? Pytam poważnie?

To, że też jest wymiennik (chłodnica) nie znaczy że warunki pracy i konserwacji są takie same.

W samochodzie masz LATEM różnicę temperatury między powietrzem a wodą (no dobrze, płynem) około 60 stopni!! I dla samochodu jest totalnie obojętne, czy chłodnica się lekko zabrudzi czy nie. Najwyżej załączy się wentylator trochę wcześniej!!

W pompie P-W ta różnica ma OGROMNY wpływ na efektywność i jest walka o KAŻDY STOPIEŃ!!

Musi to być czyste i tyle, trzeba pompę P-W dbać szczególnie i to nie podlega w ogóle dyskusji.

Czy o konserwację zadba sam użytkownik osobiście czy zleci płatny serwis to już inna rzecz.

Tu się z Tobą zgadzam, jest wiele za i wiele przeciw temu samemu rozwiązaniu. Nie każdego stać na to samo a niemal każdy z Nas ma swój priorytet tak jak i punkt widzenia czy zdanie, i tego nie można narzucić, ale forum jest miejscem gdzie można szukać informacji (rzetelnej jak zakładam) ewentualnie odpowiedzi czy rozwiązania problemów. I w ten sposób zmienia się Nasza opinia, priorytet czy zdanie na dany temat

IMHO nie można ludziom wkręcać że PC GW kosztuje 50 koła bo kosztuje mniej, i to nawet niemal połowę (początkowo rozglądając się za swoją też tak myślałem że to nieopłacalna inwestycja z finansowego punktu widzenia), a tym samym utrzymywać PC PW jest tańsza w zakupie, podobna w kosztach eksplatacji i zapominać o defrostach, kałuży czy lodowisku pod nią i miejscu montażu jednostki tak żeby mnie nie przeszkadzała mnie a sądziada uszczęśliwiła.

Dla mnie różnica 12 tyś za PC PW i PC GW z odwiertami była oczywiście zbyt mała żeby w ogóle PC PW poświęcić więcej czasu dla innych to kwota zbyt duża...

Z perspektywy czasu utwierdzam się w tym że podjąłem dobrą decyzje, nikomu PC PW nie odradzając staram się w miarę obiektywnie podchodzić do oceny tego rozwiązania. malux20 pewnie też mógłby coś do tematu wnieść

Jakbyś się trochę opanował i przestał trollować, to byłoby to z dużą korzyścią dla tego miejsca... .

Podpisuję się pod prośbą

Jakbyś się trochę opanował i przestał trollować, to byłoby to z dużą korzyścią dla tego miejsca...

Co ma do rzeczy samochód??? Pytam poważnie?

To, że też jest wymiennik (chłodnica) nie znaczy że warunki pracy i konserwacji są takie same.

W samochodzie masz LATEM różnicę temperatury między powietrzem a wodą (no dobrze, płynem) około 60 stopni!! I dla samochodu jest totalnie obojętne, czy chłodnica się lekko zabrudzi czy nie. Najwyżej załączy się wentylator trochę wcześniej!!

W pompie P-W ta różnica ma OGROMNY wpływ na efektywność i jest walka o KAŻDY STOPIEŃ!!

Musi to być czyste i tyle, trzeba pompę P-W dbać szczególnie i to nie podlega w ogóle dyskusji.

Czy o konserwację zadba sam użytkownik osobiście czy zleci płatny serwis to już inna rzecz.

witam

mądrze piszesz

pozdrawiam

Oj.... Jaka zmiana frontu... Bo ostatnio jak pamietam to miales kilka dobrych okreslen i wywodow na temat P/W i tych co w nie zainwestowali.

Ale milo ze teraz starasz sie w miare objektywnie :)

Powaznie mowie, bez ironi.

Daleki jestem od inwektyw w szerokim tego słowa znaczeniu, dlatego napisałem że zakładam w ciemno że prywatnie jesteś wporządku - to tak gwoli przypomnienia bo nie da się ukryć że masz skłonnośći do wybiórczego interpretowania wypowiedzi i faktów również, co za tym idzie, wytłuszczasz to co Cie boli lub zabolało. A szkoda, bo wystarczyłoby byś napisał, tak po ludzku... fajnie macie się gruntowcy, ale moja PC PW mimo że w ekplatacji droższa, prawodopodobnie awaryjniejsza, daje rade, zimą mam wystarczająco ciepło, rachunki, cóż wyższe, ale do przyjęcia ...

Nie tak bezpośrednio ale pomiędzy wierszami przyczytałem od maluxa20 i Arturo gryby mieli możliwość wyboru PC raz jeszcze wybraliby PC GW zatem coś w tych pompach lepszego raczej jest.

Dla jasności, frontu nie zmieniam, najwidoczniej inaczej czytasz/interpretujesz moje słowa. Nikogo nie wyśmiewałem i nie wyśmiewam za to że wybrali rozwiązanie gorsze, bo to że ktoś wybiera PC PW dlatego że nie ma gruntu czy kasy na odwiety nie zmienia od razu rozwiązania PC PW jako lepsze

KOMPROMIS, dość sporą wartość ma ma to słowo, również w życiu, i tylko tak bym interpretował w danej sytuacji czy warunkach wyższość PC PW nad GW.

Natomiast nie wkręcisz mi że PC PW przy swojej nienormalnej cenie -powyżej 20kzł z zasobnikiem za 12KW- na dziś dzień jest inwestycją rozsądną

I żeby nie było, jest jak dla mnie lepszym rozwiązaniem niż piec na ecogroch, koszty ponoć podobne w ekplatacji, przy piecu się narobisz, steracisz czas itd a przy pompie, hmmm lodowisko... wybrałbym to drugie, jednak obawiałbym się prędzej czy później awarii, tak więc piec nie do końca jest najgorszy... ale kompromis pomiędzy kosztami ekplatacji a komfortem skłaniałby mnie do PC PW, i jakie SZCZĘŚCIE że nie mam tego problemu

Zresztą kolejne ciężkie słowo, troche dużo tego na dziś, mimo że niezbędne w życiu