Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty utrzymania pompy ciepła

mazi07

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może i poślad masz luźny ale ,,wszystkich rozumów nie zjadłeś'' i nie jesteś jedynym wszechwiedzącym geniuszem. PS dopuszczasz do Siebie czasem myśl że jesteś tylko i aż człowiekiem i możesz się mylić, czy też masz syndrom ,,Boga wszechmogącego i wszechwiedzącego ''. To nie jest wojna na śmierć i życie tylko forum budowlane mające pomóc w podjęciu samodzielnych decyzji inwestorom budującym własne domy.

Nic bardziej mylnego kolego Pyxis mam znacznie ciekawsze zajęcia niż studiowanie Twojej Psyche . Co do zalet Porothermu to chyba nie ten wątek, ale znam kilka osób które wybrały ceramikę i nie żałują. Są tacy którzy mają ceramikę, silkę i beton komórkowy w jednym domu i też jest OK. Ps. jeżeli ,,przydusisz'' nieco swoje wybujałe EGO i przestaniesz głosić wszem i wobec że jedyne słuszne wybory przy budowie domu podjąłeś TY a reszta, która ma inaczej ( czytaj gorzej ) niż TY to oszołomy będzie można z Tobą rzeczowo dyskutować ( bez epitetów i wycieczek osobistych nic nie wnoszących do wątku ).

Mam wrazenie, ze jestes obecny na tym forum jest tylko po to, zeby studiowac moja psychike. Moze pozbadz sie tych lekarskich nawykow co do rozpracowywania pacjenta. Bedziesz mial lzej. :)

PS.

No i podaj te zalety porothermu w kocu i mnie uswiadom.

Na filmiku muratora z cyklu "stan surowy bez błędów" dotyczącym materiałów budowlanych akurat porotherm jest uznany za najlepszy materiał... ale oni pewnie się nie znają:D:D:D

No i super, ze uznany. No to teraz razem z surgim-madrala wyliczcie tu jego zalety. Ja caly czas slucham......

Ja mam i nie narzekam. Dom kupiłem więc wpływu na materiał bezpośredniego nie miałem, ale nie sadzę aby w porządku było nazywać idiotami tych, którzy z niego budują.:( Co do wad i zalet to się nie znam, zwróciłem tylko uwagę, że wg ekspertów muratora to bardzo dobry materiał, ale może i oni są idiotami:confused::D

Nie wiem czemu nazywasz ich idiotami. Twoja sprawa.

Pytam konkretnie o zalety tego materialu. Czy poza tym ze "masz i nie narzekasz" masz jeszcze jakas "zalete"? Moze zacytuj chociaz z tego zrodla co podajesz.

Proszę:)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222196-FILM-Z-czego-budowa%C4%87-dom-Wyb%C3%B3r-materia%C5%82%C3%B3w-na-%C5%9Bciany-domu

Przy pompie gruntowej to w zasadzie obsluga sprowadza sie do czyszczenia filtrow DZ i GZ (jesli masz tam jeszcze siateczki). Przy tej okazji mozesz skontrolowac cisnienie w naczyniach wzbiorczych.

Jesli nic zlego sie nie dzieje w instalacji, to nic tam wiecej sie nie "gmera".[/quote

Chodzi mi o samą PC a w zasadzie o odpowiednią ilość czynnika. Czy jak PC pracuje bez jakichkolwiek niepokojących oznak to czy trzeba to sprawdzać.

Przy pompie gruntowej to w zasadzie obsluga sprowadza sie do czyszczenia filtrow DZ i GZ (jesli masz tam jeszcze siateczki). Przy tej okazji mozesz skontrolowac cisnienie w naczyniach wzbiorczych.

Jesli nic zlego sie nie dzieje w instalacji, to nic tam wiecej sie nie "gmera".

Dokładnie, więc 200 zł góra za przegląd wystarczy;-) Akurat na paliwo z dojazdem chyba, że inwestycja jest niedaleko siedziby firmy, wtedy nawet nie należy nawet kasować tyle, by utrzymać dobry kontakt z klientem - to bardziej procentuję ;-)

Dokładnie, więc 200 zł góra za przegląd wystarczy;-) Akurat na paliwo z dojazdem chyba, że inwestycja jest niedaleko siedziby firmy, wtedy nawet nie należy nawet kasować tyle, by utrzymać dobry kontakt z klientem - to bardziej procentuję ;-)

Wzywać serwisanta do przejrzenia filtròw to trochę przesada. Dlatego zadałem pytanie o zakres przeglądu za te 450zł.

Wzywać serwisanta do przejrzenia filtròw to trochę przesada. Dlatego zadałem pytanie o zakres przeglądu za te 450zł.

Wielokrotnie jest to opłata za utrzymanie gwarancji.

Tak jak samochody muszą przechodzić przeglądy .kotły gazowe..nawet zasobnik cwu.

Podczas przeglądu można tyko obejrzeć PC (trzeba wiedzieć gdzie patrzeć).

Jeżeli serwis wypatrzy lub wysłucha COŚ niepokojącego to podejmie działanie prewencyjne.

Kwestia ceny.

Należy zapoznać się przed zakupem PC.

Tak jak dla samochody ja za Toyota przegląda za 1000 i na gwarancji wymienia tarcze hamulcowe po 98000 km

A C..... bierze 3000 zł za przegląd bo elementy gumowe nie sa objęte gwarancją

Wielokrotnie jest to opłata za utrzymanie gwarancji.

Tak jak samochody muszą przechodzić przeglądy .kotły gazowe..nawet zasobnik cwu.

Podczas przeglądu można tyko obejrzeć PC (trzeba wiedzieć gdzie patrzeć).

Jeżeli serwis wypatrzy lub wysłucha COŚ niepokojącego to podejmie działanie prewencyjne.

Kwestia ceny.

Należy zapoznać się przed zakupem PC.

Tak jak dla samochody ja za Toyota przegląda za 1000 i na gwarancji wymienia tarcze hamulcowe po 98000 km

A C..... bierze 3000 zł za przegląd bo elementy gumowe nie sa objęte gwarancją

Ja nie pisałem o żadnej gwarancji. Z tym nasłuchiwaniem to nie przesadzaj. Jeśli ktoś za posłuchanie jak pracuje moja PC skasuje mnie 450 zł to ja dziękuję. A po gwarancji już Toyotą na przeglądy nie jeździsz?