mkm silesia 16.01.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Po co płacicie kominiarzom co się może zepsuć w kominie Ja w ramach przeglądu traktuję odpowiednią chemią wymiennik zewnętrzny wykrywczem za 1500 sprawdzam inst. freonowa pirometrem graficznym za 3000 sprawdzam wszystko ( również inne rzeczy które życzy sobie klient ) oraz cała reszta wcześniej opisana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 16.01.2014 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Ja nie pisałem o żadnej gwarancji. Z tym nasłuchiwaniem to nie przesadzaj. Jeśli ktoś za posłuchanie jak pracuje moja PC skasuje mnie 450 zł to ja dziękuję. A po gwarancji już Toyotą na przeglądy nie jeździsz? A po gwarancji to tylko sprawa umowy. Może być każda kwota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 16.01.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Po co płacicie kominiarzom co się może zepsuć w kominie Ja w ramach przeglądu traktuję odpowiednią chemią wymiennik zewnętrzny wykrywczem za 1500 sprawdzam inst. freonowa pirometrem graficznym za 3000 sprawdzam wszystko ( również inne rzeczy które życzy sobie klient ) oraz cała reszta wcześniej opisana witam w przypadku braku "przeglądu kominiarskiego" w razie nieszczęścia związanego z ubezpieczonym budynkiem - ubezpieczyciel się cieszy:yes: wielu już to spotkało pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 16.01.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 A po gwarancji to tylko sprawa umowy. Może być każda kwota Czy wy umiecie czytać. Pytałem o: ,,Czy może ktoś mi napisać zakres takiego przeglądu serwisowego i czy jest on niezbędny. I na co przede wszystkim zwròcić uwagę. " oraz ,,Chodzi mi o samą PC a w zasadzie o odpowiednią ilość czynnika. Czy jak PC pracuje bez jakichkolwiek niepokojących oznak to czy trzeba to sprawdzać. " Mam zwykłą prostą tanią PC G-W. Nikt nie potrafi odpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 16.01.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 witam w przypadku braku "przeglądu kominiarskiego" w razie nieszczęścia związanego z ubezpieczonym budynkiem - ubezpieczyciel się cieszy:yes: wielu już to spotkało pozdrawiam A jak komin to tylko dekoracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 16.01.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Po co płacicie kominiarzom co się może zepsuć w kominie Ja w ramach przeglądu traktuję odpowiednią chemią wymiennik zewnętrzny wykrywczem za 1500 sprawdzam inst. freonowa pirometrem graficznym za 3000 sprawdzam wszystko ( również inne rzeczy które życzy sobie klient ) oraz cała reszta wcześniej opisana Żeby klient sobie zażyczył to musi wiedzieć co. A od was jakoś ciężko coś pożytecznego wydusić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.01.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Z kominiarzem to oczywiście był żartDodatkowe sprawdzanie dotyczy wszystkiego innego poza pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.01.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 witam w przypadku braku "przeglądu kominiarskiego" w razie nieszczęścia związanego z ubezpieczonym budynkiem - ubezpieczyciel się cieszy:yes: wielu już to spotkało pozdrawiam To prawda, ale tylko, jesli ma to zwiazek z powstaniem szkody (np zaplenie sie sadzy w kominie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 16.01.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Co to znaczy serwis??? Przyjechał na kawę .Czy coś robił. I jak daleko jechał. Jeszcze nie przyjechał jeszcze kawy nie wypił, póki co telefonicznie mnie poinformował. Mieszkam pod Nadarzynem tak więc niewiem dokładnie skąd dojeżdżają, nie interesowałem się tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.01.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Serwis pompy ,Jak każdego urządzenia tego typu to.Głównie czyszczenie filtrów.Warto obejrzeć instalację chłodniczą.Jak jest nieszczelność pojawia się ślad oleju.Każdy pomiar ciśnienia w układzie chłodniczym to ubytek czynnika około 100 -150 g.Lepiej tego nie robić .Można rozszczelnić instalację.Resztę powie klient :czy dopuszcza wodę ,czy odpowietrza,czy hałasuje itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 17.01.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Dobrze Kolega radzi (hydrauli, teraz fachman19), wpinanie się z manometrami do układu chłodniczego to nie tylko ubytek pewnej ilości czynnika, ale również możliwość wprowadzenia do układu gazów z atmosfery (z wężyków). Zwłaszcza jeśli robi to osoba z małym doświadczeniem lub co gorsza - ignorant. W gruntowych serwis dotyczy przede wszystkim ciśnienia DZ i GZ, pomiaru prądu, sprawdzenie delty po obu stronach i temperatur, jeśli będzie coś niepokojącego to należy szukać głębiej. Nie ma elementów w samej PC które trzeba konserwować. Bardzo istotna jest temperatura za sprężarką (tzw "gorącego gazu") - jeśli ona wzrasta nadmiernie może to świadczyć o zabrudzonym skraplaczu lub ubytku czynnika. Serwis dla powietrznych jest czymś zupełnie innym, nie można tego zaniedbywać bo jest to prawie jak wymiana filtrów w samochodzie. A tak na koniec - wszystko zależy od serwisanta - czy sprawdzi wszystko rzetelnie czy tylko przyjedzie wystawić fakturę.Nierzadko zorientowany klient lepiej przejrzy swoją instalację niż pan autoryzowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.01.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 jaka temperatura jest niepokojąca na sprężarce? Z serwisem jak z lekarzem ,tylko z reguły solidniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 17.01.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 A tak z waszego doświadczenia instalatorskiego - co ile średnio trzeba uzupełnić ciśnienie powietrza w zbiornikach przeponowych? Z tego co ja zauważyłem to co 3 lata to norma. No chyba że ja trafiłem na jakieś kiepskie egzemplarze i dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 17.01.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Masz dobry egzemplarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 17.01.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 To jeszcze zapytaj, który serwisant to robi azotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.01.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Azot drogi ale reduktor mam ciekawe czy i kiedy mi się zwróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 17.01.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 powiedział instalator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.01.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Sprawdzam czy klienci są skłonni płacić za azot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 17.01.2014 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Poinformuj ich najpierw ile kosztuje w serwisie pogwarancyjnym i z wymianą nowe naczynie do ich pompy.Choć pewnie dało by się zrobić na uniwersalnym poza hydroboxem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.01.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 W urz. zwykle naczynie małe więc i tak " naciagam " ich i montuje drugie Pisząc naciągam dopasowuje się do twoich teorii na temat branży jeśli wiesz co chcę powiedzieć A mój reduktor ma już z 8 lat ciekawe czy już zarobił na nowy czy może mam się starać o jakąś dotację z euro komuny tylko wtedy wam konsumentom coś tam podatki podniosą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts