Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty utrzymania pompy ciepła

mazi07

Recommended Posts

Po co płacicie kominiarzom co się może zepsuć w kominie

Ja w ramach przeglądu traktuję odpowiednią chemią wymiennik zewnętrzny wykrywczem za 1500 sprawdzam inst. freonowa pirometrem graficznym za 3000 sprawdzam wszystko ( również inne rzeczy które życzy sobie klient ) oraz cała reszta wcześniej opisana

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja w ramach przeglądu traktuję odpowiednią chemią wymiennik zewnętrzny wykrywczem za 1500 sprawdzam inst. freonowa pirometrem graficznym za 3000 sprawdzam wszystko ( również inne rzeczy które życzy sobie klient ) oraz cała reszta wcześniej opisana

witam

w przypadku braku "przeglądu kominiarskiego" w razie nieszczęścia związanego z ubezpieczonym budynkiem - ubezpieczyciel się cieszy:yes:

wielu już to spotkało

pozdrawiam

A po gwarancji to tylko sprawa umowy.

Może być każda kwota

Czy wy umiecie czytać. Pytałem o:

,,Czy może ktoś mi napisać zakres takiego przeglądu serwisowego i czy jest on niezbędny. I na co przede wszystkim zwròcić uwagę. "

oraz

,,Chodzi mi o samą PC a w zasadzie o odpowiednią ilość czynnika. Czy jak PC pracuje bez jakichkolwiek niepokojących oznak to czy trzeba to sprawdzać. "

Mam zwykłą prostą tanią PC G-W. Nikt nie potrafi odpowiedzieć?

Żeby klient sobie zażyczył to musi wiedzieć co. A od was jakoś ciężko coś pożytecznego wydusić.

Serwis pompy ,Jak każdego urządzenia tego typu to.Głównie czyszczenie filtrów.

Warto obejrzeć instalację chłodniczą.Jak jest nieszczelność pojawia się ślad oleju.

Każdy pomiar ciśnienia w układzie chłodniczym to ubytek czynnika około 100 -150 g.

Lepiej tego nie robić .Można rozszczelnić instalację.

Resztę powie klient :czy dopuszcza wodę ,czy odpowietrza,czy hałasuje itp.

Dobrze Kolega radzi (hydrauli, teraz fachman19), wpinanie się z manometrami do układu chłodniczego to nie tylko ubytek pewnej ilości czynnika, ale również możliwość wprowadzenia do układu gazów z atmosfery (z wężyków). Zwłaszcza jeśli robi to osoba z małym doświadczeniem lub co gorsza - ignorant.

W gruntowych serwis dotyczy przede wszystkim ciśnienia DZ i GZ, pomiaru prądu, sprawdzenie delty po obu stronach i temperatur, jeśli będzie coś niepokojącego to należy szukać głębiej. Nie ma elementów w samej PC które trzeba konserwować.

Bardzo istotna jest temperatura za sprężarką (tzw "gorącego gazu") - jeśli ona wzrasta nadmiernie może to świadczyć o zabrudzonym skraplaczu lub ubytku czynnika.

Serwis dla powietrznych jest czymś zupełnie innym, nie można tego zaniedbywać bo jest to prawie jak wymiana filtrów w samochodzie.

A tak na koniec - wszystko zależy od serwisanta - czy sprawdzi wszystko rzetelnie czy tylko przyjedzie wystawić fakturę.

Nierzadko zorientowany klient lepiej przejrzy swoją instalację niż pan autoryzowany.

W urz. zwykle naczynie małe więc i tak " naciagam " ich i montuje drugie

Pisząc naciągam dopasowuje się do twoich teorii na temat branży jeśli wiesz co chcę powiedzieć

A mój reduktor ma już z 8 lat ciekawe czy już zarobił na nowy czy może mam się starać o jakąś dotację z euro komuny tylko wtedy wam konsumentom coś tam podatki podniosą :)