Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty utrzymania pompy ciepła

mazi07

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trzymaj poziom i jak hydraulik nie bierz takich zleceń.

Gdy zajdzie potrzeba płukania wymiennika - sam, czy zlecasz innej firmie?

obiecuje że zacisnę pasa i zakupie wypasionego rothenbergera (bo z brd) za 12k (netto bo vat sobie odliczę) tylko musisz mi napisać ile kasować (przewiduje jedno płukanie rocznie może) tylko tak policz żeby mi się nie zwracał 25lat jak odwiert do pc gruntowej bo mogę nie dożyć czasu kiedy na tym zarobię :D

Gość Arturo72
Aha,

w takim razie kup sobie nowy i naciągaj dalej.

Sie śmiej ;)

prawdopodobnie mkm-a poproszę na mój pierwszy serwis po roku użytkowania pompy,z własnego widzimisie,z własnej inicjatywy z uwagi na dobro dalszej poprawnej pracy pompy a nie z przymusu :)

Ale ja czekałem na jakieś ciekawe wyliczenia Vld to umi;) jak te kopy czy jak on to nazywa :D

Bym se podstawił i policzył inne graty co już mam nakupywane:yes:

Nie dziś

nie chce mi się :)

http://~~~~~~/LadyJessy82

luzuj poślady :D

tylko mnie tu nie zgłaszać!

Edytowane przez Vld

Gość Arturo72
:D

tylko nie daj się już do żadnych jaskółek wciągnąć

Zapłać więcej niż chce i pochwal na forum ;)

Nie mam mowy o tym,co etat to etat i nie w głowie mi działalności,spółki,jawne czy ukryte czy zoologiczne,stała pensja co miesiąc,ZUS płacony,to jest to :)

Chociaż teraz już aż strach pisać,że mkm był już raz u mnie i coś tam grzebał ;)

Edytowane przez Arturo72

Nie mam mowy o tym,co etat to etat i nie w głowie mi działalności,spółki,jawne czy ukryte :)

Chociaż teraz już aż strach pisać,że mkm był już raz u mnie i coś tam grzebał ;)

CZemu?

Groszków się boisz?

Czy MK zabronił?

Ponoć nie szuka z forum, ale sieroty po myszce musi ktoś przygarnąć.

Gość Arturo72
CZemu?

Groszków się boisz?

Czy MK zabronił?

Ponoć nie szuka z forum, ale sieroty po myszce musi ktoś przygarnąć.

Tu muszę dopisać,że na wyraźne moje życzenie i prośbę mkm pojawił się u mnie,gdyż ma blisko do mojej wsi a że gość kumaty w Panasach to i zadzwoniłem ;)

Sprawa dotyczyła czujnika zasobnika cwu,ponieważ w pierwotnej wersji miałem nie firmowego,który nie funglał z zasobnikiem i pokazywał bzdury.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Sprawdziłeś choć robotę poprzednika?

Nie zostawił po sobie 15m bieżących podgrzewanego trawnika?

Na takie cuda to nawet ja bym się nie zgodził ;)

Edytowane przez Arturo72

Dobrze Kolega radzi (hydrauli, teraz fachman19), wpinanie się z manometrami do układu chłodniczego to nie tylko ubytek pewnej ilości czynnika, ale również możliwość wprowadzenia do układu gazów z atmosfery (z wężyków). Zwłaszcza jeśli robi to osoba z małym doświadczeniem lub co gorsza - ignorant.

W gruntowych serwis dotyczy przede wszystkim ciśnienia DZ i GZ, pomiaru prądu, sprawdzenie delty po obu stronach i temperatur, jeśli będzie coś niepokojącego to należy szukać głębiej. Nie ma elementów w samej PC które trzeba konserwować.

Bardzo istotna jest temperatura za sprężarką (tzw "gorącego gazu") - jeśli ona wzrasta nadmiernie może to świadczyć o zabrudzonym skraplaczu lub ubytku czynnika.

Serwis dla powietrznych jest czymś zupełnie innym, nie można tego zaniedbywać bo jest to prawie jak wymiana filtrów w samochodzie.

A tak na koniec - wszystko zależy od serwisanta - czy sprawdzi wszystko rzetelnie czy tylko przyjedzie wystawić fakturę.

Nierzadko zorientowany klient lepiej przejrzy swoją instalację niż pan autoryzowany.

Wielkie dzięki Panowie. To jeśli na bieżąco kontroluję filtry temperatury DZ (delta 3-4) i GZ (delta 5-6) ciśnienie ok 1,5 bara to wszystko jest ok. Praktycznie wszystkie rurki w PC są zaizolowane więc optycznie wyciek będzie trudny do ustalenia. Jedyne co zaobserwowałem to delikatny nalot na łączeniu elektrozaworu biały i wlytowanej rurce zielonkawy. No i ten elektrozawór jest czasami bardzo gorący. Z waszych uwag wnioskuję że dobrze byłoby mieć dodatkowy pomiar temperatur przed i za sprężarką oraz przed i za zaworem rozprężnym co w połączeniu z temperaturami DZ i GZ daje możliwość kontroli pracy PC.

• 3 years później...
  • 5 weeks później...

Witam,

Ogrzewanie budynku za pomocą pompy ciepła jest obecnie jednym z najbardziej ekonomicznych rozwiązań. Podczas pracy pompy ciepła energia elektryczna wykorzystana jest jedynie do napędu sprężarki oraz do pracy dogrzewacza elektrycznego podczas niskiej temperatury zewnętrznej. W zależności od regionu taka sytuacja ma miejsce zaledwie od kilku godzin do kilkunastu dni w ciągu sezonu grzewczego, co oznacza, że przez znaczną część sezonu grzewczego będziemy uzyskiwać darmowe ciepło z gruntu lub powietrza. W całorocznym rozliczeniu, koszty energii elektrycznej będą na niższym poziomie w porównaniu do paliw węglowych. Przy okazji jeżeli zastanawia się Państwo nad wyborem pompy ciepła, polecam pompy ciepła marki Buderus z rodziny Logatherm. Bardziej szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus