Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić taki okap? [zdjecie]

Adam626

Recommended Posts

Czy wiecie jak zrobić taki okap? mam na myśli by miał podobną grubość i tynk. To chyba obłożone styropianem na siatce i otynkowane. Czy na etapie tworzenia konstrukcji więźby i deskowania oraz obróbek blacharskich trzeba to jakoś przewidzieć, czy można zrobić już na etapie elewacji?

okap2.jpg

IMG_4844 copy.jpg

Czy wiecie jak zrobić taki okap? mam na myśli by miał podobną grubość i tynk. To chyba obłożone styropianem na siatce i otynkowane. Czy na etapie tworzenia konstrukcji więźby i deskowania oraz obróbek blacharskich trzeba to jakoś przewidzieć, czy można zrobić już na etapie elewacji?

Jak dla mnie na etapie elewacji robisz stelaż jak do podbitki i mocujesz na tym styropian i tynk, nie wiem jak z wentylacją w tym wypadku i musisz uważać by pas pod rynnowy był odgięty by nie było zacieków ale to na etapie rynien

• 3 weeks później...

Ostatnio sąsiad naprzeciwko wykonał "coś" takiego z betonu jako element stropu.. Każdy kto choć trochę ma pojęcia o fizyce budowli uśmiechnie się i popuka w czoło jak bardzo trzeba nie myśleć żeby tak zaprojektować, sprzedać a potem wykonać... Nawet ocieplenie 5cm styropianem powoduje że jest to spory mostek i to w dodatku na całym obwodzie domu...

Jeżeli jest to wykonane na dodatkowym stelażu mocowanym do krokwi to nawet nie ma po co tego ocieplać bo nie będzie w obrysie ogrzewanej bryły budynku. Będzie łatwe dość do wykonania i nietrudne do konserwacji.

• 4 weeks później...
istnieje kilka rozwiązań (kiedyś robiliśmy coś takiego na płycie knaufa aquapanel na ruszcie jak do gk tyle że podwójnym bo ta płyta jest stosunkowo ciężka jak ktoś jest z Warszawy ma takie rozwiązanie na stadionie Legii sufit na koronie, na Narodowym na koronie jak i na poziomie +3 w womitoriach (wyjście z korytarza na trybuny) na taką płytę zatapia się siatkę , później można wykończyć to tynkiem lub inna masą na zewnątrz, ale tańszym rozwiązaniem tak jak wyżej jest napisane płyta osb styropian i naprzód Edytowane przez lesser