Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotłownia z piecami gazowymi w układzie otwartym.

Semele

Recommended Posts

Witam.

Będę robił przebudowę kotłowni.

Kotłownia z 2 piecami gazowymi o mocy 100 kW, z tym, że przy instalacji tych dwóch pieców kilka lat temu (wymiana z kotłów na paliwo stałe na gaz), wykonano również nowe podejście do zbiornika przelewowego otwartego nowymi rurami miedzianymi o średnicy 40 mm.

Co mnie dziwi, że układ pracuje w systemie otwartym (piece gazowe).

Czy wykonując przebudowę tej kotłowni, piece, zbiornik buforowy zostają te same. Zmienia się sam rurarz, który już ma swoje lata, powinienem zaprojektować układ zamknięty z zaworem bezpieczeństwa i naczyniami przeponowymi?

Czy zostawić ten układ działający jako otwarty?

Dodam, że budynek ma ok 9 metrów wysokości, a zbiornik umieszczony jest na ostatniej kondygnacji pod stropem.

Witam.

Będę robił przebudowę kotłowni.

Kotłownia z 2 piecami gazowymi o mocy 100 kW, z tym, że przy instalacji tych dwóch pieców kilka lat temu (wymiana z kotłów na paliwo stałe na gaz), wykonano również nowe podejście do zbiornika przelewowego otwartego nowymi rurami miedzianymi o średnicy 40 mm.

Co mnie dziwi, że układ pracuje w systemie otwartym (piece gazowe).

Czy wykonując przebudowę tej kotłowni, piece, zbiornik buforowy zostają te same. Zmienia się sam rurarz, który już ma swoje lata, powinienem zaprojektować układ zamknięty z zaworem bezpieczeństwa i naczyniami przeponowymi?

Czy zostawić ten układ działający jako otwarty?

Dodam, że budynek ma ok 9 metrów wysokości, a zbiornik umieszczony jest na ostatniej kondygnacji pod stropem.

witam

są kotły (coraz już mniej ich), które pozwalają na pracę w instalacjach otwartych

pewnie te kotły też mogą

czy zmieniać na zamknięty?

"obecne kotły" będą pracowały dajmy na to jeszcze 10 lat, a potem wymiana na nowe - pewnie już nie będzie wtedy kotłów, które będą mogły pracować w systemie ootwartym

klient musi odpowiedzieć sobie na pytanie, czy remont ma być robiony teraz, czy za 10 lat

pozdrawiam

Czyli pozostaje mi nic innego jak zdemontować zbiornik przelewowy oraz rury bezpieczeństwa.

Obliczyć i zaprojektować naczynie przeponowe, zawory bezpieczeństwa i inne. Jak mam 2 kotły gazowe działające w układzie równoległym, to muszę projektować naczynie przeponowe na każdy kocioł osobno, czy jeden wspólny?

Jeżeli w całym budynku przewody CO są stalowe, to te w kotłowni projektować jako stalowe?