bit512 31.10.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Na podłogę jaki styropian wybrać ? Gold dach podłoga eps 100 czy termonium 0,031?drugie pytanie warto elewację kleić w dwóch warstwach 10 i 10 cm czy lepiej 1 bez frezu 20 cm. ? wszystko klejone na piankę.Co polecacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bit512 31.10.2013 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Będę wdzięczny za wszelkie sugestie bo decyzję muszę podjąć na już... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.11.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Od jednego z wiekszych sprzedawdow styropianu z allegro dostalem informację, że:"Obecnie termonium podloga ma twardość tylko 60kPa, tak samo jak fasada termonium plus" Ktos moze to zweryfikować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 02.11.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Od jednego z wiekszych sprzedawdow styropianu z allegro dostalem informację, że: "Obecnie termonium podloga ma twardość tylko 60kPa, tak samo jak fasada termonium plus" Ktos moze to zweryfikować ? Karta techniczna produktu? Nie chce mi sie szukac a na pamiec nie znam.... wytrzymalosc na sciskanie CS-ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.11.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 W sumie wolę zamówić Swisspora, cena ta sama, a minimum logistyczne mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 03.11.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Gdzieś czytałam na forum, że styropianu do styropianu nie wolno kleić. Można na elewację tylko 1 warstwę, to może weź z frezem? Na podłogę jaki styropian wybrać ? Gold dach podłoga eps 100 czy termonium 0,031? drugie pytanie warto elewację kleić w dwóch warstwach 10 i 10 cm czy lepiej 1 bez frezu 20 cm. ? wszystko klejone na piankę. Co polecacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 03.11.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 ma rację, bo CS jest 60 http://www.termoorganika.com.pl/produkt/pokaz/719 Od jednego z wiekszych sprzedawdow styropianu z allegro dostalem informację, że: "Obecnie termonium podloga ma twardość tylko 60kPa, tak samo jak fasada termonium plus" Ktos moze to zweryfikować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 03.06.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 60, ale na podłoge wystarczy... no chyba ze to garaż czy hala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 11.02.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 odkopuję troszkę , niestety zawaliłem i pod podłogówkę mogę dać max 10cm styropianu, chcę tą różnicę troszkę zniwelować dając lepszy styropian, co możecie polecić ? termo-organika termonium czy coś lepszego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 11.02.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Mam podobną sytuacją. Kupiłem Austrotherm podłoga premium 031, 80 kps po konsultacji z panem od wylewek (polecanym tu na forum) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marnon 14.04.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Mam podobną sytuacją. Kupiłem Austrotherm podłoga premium 031, 80 kps po konsultacji z panem od wylewek (polecanym tu na forum) jaką masz wylewkę zwykłą z miksa czy anhydryt? ten styropian ma ESP 80 nic się nie podziało z wylewką? pewnie nie bo jakby się nie nadawał to by go nie wypuścili na podłogę.u mnie wykonawca dla świętego spokoju poleca EPS 100 ale w hurtowni styropianu powiedziano mi że EPS 80 ma wytrzymałość 2,4t/m2 czyli do standardowych warunków wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkazan 05.09.2016 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2016 Ja mam styropian EPS80 SWISSPOR grafit (parter 2 warstwy 6+6; gora 1 warstwa: 5) i wykonawca posadzek anhydrytowych odmawia mi wykonania posadzki to jest twierdzi, ze nie da mi gwarancji, ze posadzka nie peknie.Twierdzi, ze anhydryt jest za lekki na taki styropian i jak bedzie sie chodzic po tej posadzce to moze pekac / odczuwac efekt plywania. To mozliwe? Czy to jakis nonsens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Kejk 06.09.2016 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2016 Jeśli dobrze rozumiem te oznaczenia styropianów to ta wytrzymałość graniczna na ściskanie/ścinanie jest podawana przy jakimś ugięciu/ściśnięciu tego styropianu. Tak więc należy dobrze obciążyć ten styropian żeby go ścisnąć do tej wyjściowej wartości przy której ma tę wytrzymałość (tutaj przykładowo 80kPa). Łatwo zrobić taki eksperyment: klęknąć na płycie styropianu, zrobi się dołek ale głębiej już się styropian nie ugina, tzn kolano nie wpada coraz głębiej - została osiągnięta ta wartość ściśnięcia, przy której styropian wykazuje gwarantowaną przez producenta wytrzymałość. Tak więc teoretycznie wykonawca może mieć rację, tzn. masa wylewki może być za mała żeby na tyle ścisnąć ten styropian żeby już więcej nie pracował (nie pękał). No ale z drugiej strony izolacja ta zostanie jeszcze później dociążona podłogą (płytki, deski itp) a ostatecznie jeszcze meblami i sprzętem domowym. Tylko jak to oszacować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 20.02.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 Powrócę do tematu, bo znajomy sporo przestrzelił z zamówieniem i ma do sprzedania w dobrej cenie styropian grafitowy dach/podłoga 0,031 ALE...jest to styro o parametrach - naprężenie ściskające CS ≥ 60 [kPa]izolacja cieplna podłóg i dachów o obciążeniach użytkowych do 1,8 t/m² Pytaniem jest, czy to to się sprawdzi przy układzie 3x5cm styro plus ok10cm betonu i nie narobi kłopotu? Ma ktoś doświadczenia z 60tką pod posadzką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts