sharan41 31.10.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2013 Witam . Mam piec gazowy kondensacyjny Wolf na dwa mieszkania . Mam dwa ciepłomierze . Jak przeliczyć pobór ciepłej wody i gazu z ciepłomierza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.11.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Weź kwotę z faktury i podziel przez sumę kWh z dwóch wodomierzy.Wyjdzie ije kosztuje 1 kWh. Teraz pomnóż wskazanie z jednego ciepłomierza i masz koszt dla mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sharan41 01.11.2013 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Weź kwotę z faktury i podziel przez sumę kWh z dwóch wodomierzy. Wyjdzie ije kosztuje 1 kWh. Teraz pomnóż wskazanie z jednego ciepłomierza i masz koszt dla mieszkania Czyli tak samo zrobić z poborem ciepłej wody jak i żużyciem gazu na ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 01.11.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2013 Do rozliczenia wody powinny być wodomierze,do ciepłej i zimnej wody, oczywiście oddzielnie na każde mieszkanie. Rozliczenie powinno zawierać:ilość zużytej zimnej wody *(koszt zimnej wody plus koszt ścieków),ilość zużytej ciepłej wody * (koszt zimnej wody plus koszt podgrzania),ilość dostarczonego ciepła * koszt jednostki ciepła Koszt zimnej wody i ścieków nasz od Twojego dostawcy,Koszt podgrzania ciepłej wody - ja stosuję taki jak w okolicznych spółdzielniach (obecnie około 10 zł za 1 m3),Koszt dostarczonego ciepła - jeżeli ciepłomierze masz wyskalowane w kWh to ja szacuję na koszt 1 m3 gazu/(9,6*0,95). 9,6 to ilość kWh z 1 m3 gazu, a 0,95 sprawność kotła (tak na szybko, różne źródła podają różne dane). Wychodzi około 0,22 zł za 1kWh. Jeżeli 1 GJ to 277 kWh, to 1 GJ ciepła kosztuje 61 zł. Dobra strona, na której występuje koszt 1GJ energii cieplenej http://www.systemy-grzewcze.pl/pdf/PL1.PDF Jeżeli administracja nie radzi sobie z podziałem kosztów, to dodaje opłaty stałe:) Liczysz, modelujesz i sprawdzasz, czy środki uzyskane od lokatorów pokrywają Twoje koszty. Jeżeli tak, to jest ok. Prościej - rozliczasz po połowie, albo według metrów kwadratowych powierzchni mieszkań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts