Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozliczenie dwóch mieszkań z ogrzewania.

sharan41

Recommended Posts

Do rozliczenia wody powinny być wodomierze,do ciepłej i zimnej wody, oczywiście oddzielnie na każde mieszkanie. Rozliczenie powinno zawierać:

ilość zużytej zimnej wody *(koszt zimnej wody plus koszt ścieków),

ilość zużytej ciepłej wody * (koszt zimnej wody plus koszt podgrzania),

ilość dostarczonego ciepła * koszt jednostki ciepła

Koszt zimnej wody i ścieków nasz od Twojego dostawcy,

Koszt podgrzania ciepłej wody - ja stosuję taki jak w okolicznych spółdzielniach (obecnie około 10 zł za 1 m3),

Koszt dostarczonego ciepła - jeżeli ciepłomierze masz wyskalowane w kWh to ja szacuję na koszt 1 m3 gazu/(9,6*0,95). 9,6 to ilość kWh z 1 m3 gazu, a 0,95 sprawność kotła (tak na szybko, różne źródła podają różne dane). Wychodzi około 0,22 zł za 1kWh. Jeżeli 1 GJ to 277 kWh, to 1 GJ ciepła kosztuje 61 zł.

Dobra strona, na której występuje koszt 1GJ energii cieplenej http://www.systemy-grzewcze.pl/pdf/PL1.PDF

Jeżeli administracja nie radzi sobie z podziałem kosztów, to dodaje opłaty stałe:)

Liczysz, modelujesz i sprawdzasz, czy środki uzyskane od lokatorów pokrywają Twoje koszty. Jeżeli tak, to jest ok.

Prościej - rozliczasz po połowie, albo według metrów kwadratowych powierzchni mieszkań.