Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szmaragd 3 z MgProjekt - Dziennik budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

hej :)

jaką będziesz miała dachówkę ?

ja brałam pod uwagę karpiówkę, wtedy trzeba pamiętać, że ona jest cięższa i konstrukcja więźby powinna być dostosowana do większego ciężaru

jeśli jednak będziesz miała standardową, to wszystko wg projektu

drewno na więźbę gdzie zamawiasz ?

Drewno będzie suszone i impregnowane ciśnieniowo. Robiliśmy wyceny w 5 tartakach i tylko jeden był w stanie podać nam klasę drewna, ponieważ mają ISO. Reszta sprawę wręcz wyśmiała i zaręczali, że wszyscy biorą mokre. Oczywiście wychodzi nam to drożej. Dachówki przeszły już przegląd, zrezygnowaliśmy z pewnej marki szeroko się reklamującej i mającej dość fajne ceny, ale po zdjęciach z forum muratora i odpowiedziach na reklamacje co do różnic w odcieniach-podobno odchylenia w granicach 20%mieszczą się w polskich normach więc nie ma o czym mówić. Zdecydowaliśmy się na braasa rubin 13v kolor antracyt angoba. Jedyny problem to brak w ofercie czwórnika, który zostanie wykonany na zamówienie. Zdecydowaliśmy się na braasa, ponieważ obok naszej działki na dachu sąsiadów taka położyli i po 4 latach nie widzimy żadnych zmian itp. Teraz rozgrywany melbrama i chyba będzie donken.

też zdecydowałam się na braasa :)

ja się nie zdecydowałam na samą membranę a na pełne deskowanie i krycie papą przed położeniem dachówki, czas pokaże czy to była słuszna decyzja

ile ten dorken daje gwarancji na swój produkt ?

z jakiej marki zrezygnowałaś dachówki ? jeśli jest taka awaryjna to lepiej napisać nazwę, chyba że z jakichś szczególnych powodów nie chcesz jej pisać na forum publicznym ?

też zdecydowałam się na braasa :)

ja się nie zdecydowałam na samą membranę a na pełne deskowanie i krycie papą przed położeniem dachówki, czas pokaże czy to była słuszna decyzja

ile ten dorken daje gwarancji na swój produkt ?

z jakiej marki zrezygnowałaś dachówki ? jeśli jest taka awaryjna to lepiej napisać nazwę, chyba że z jakichś szczególnych powodów nie chcesz jej pisać na forum publicznym ?

Nie che pisać. Producentów jest tu sporo na forum, nie chce się narażać:D Gdyby dotyczyło mnie to bezpośrednio bym zamieściła. Przekonały nas do rezygnacji zdjęcia z kilku realizacji i opisy przebiegu reklamacji. Mogę tylko polecić, dla tych co się zastanawiają nad kupnem dachówki przejrzenie sobie kilku opinii przed zamówieniem.

• 2 weeks później...