Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szmaragd 3 z MgProjekt - Dziennik budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
Dodatkową łazienka przechodziła weryfikację:confused: Baliśmy się, że będzie za ciasna. Z projektu jej wymiary wychodzą nam 2x2 m. Wstawiamy tam prysznic do narożnika, WC i umywalkę. Porównaliśmy ją do naszej obecnej łazienki i wątpliwości się rozwijały. ..jest prawie identyczna wymiarowo:)

hej Octans!

jak miło zobaczyć kogoś znajomego :)))

pamiętam pisałyśmy chyba w 2010 r parę postów między sobą, powiem Ci, że ja też dopiero ruszyłam z budową i w przyszłym tygodniu kończymy stan zero, tzn nie wylewam chudziaka, aby piach spokojnie osiadł jeszcze przez te parę miesięcy.

Niby od 2010 przewijał sie u nas temat budowy, to jednak z zaskoczenia wzięliśmy się do szukania na już ekipy, bo termin PnB nam się kończył i dopiero to nas zmotywowało do jakiegokolwiek działania. Na razie walczę z budową sama, mąż zarabia pieniądze, ale już jestem nieco zmęczona, a gdzie tam dalej ...

Nie spodziewałam się na etapie stanu 0, że aż tyle już trzeba konkretyzować, ustalać, temat budowy był u nas zapomniany, a te skrawki wiedzy, którą posiadłam w 2010/2011 juz dawno wyparowało, no i trochę technologia i jej wykorzystywanie poszło do przodu. Nie spodziewałam się także tak wysokich kosztów, nie robiłam kosztorysu, żadnych wycen materiałów potrzebnych do początkowego stanu, więc nieźle rzeczywistość mnie trzasnęła po głowie, a raczej po kieszeni :(

Ten ostatni wariant z przeniesieniem łazienki w miejsce garderoby, to najlepsze rozwiązanie z podanych wcześniej, w ogóle widzę, że masz bardzo przemyślany układ domu, wygląda na bardzo funkcjonalny.

Będziesz miała reku ? z GWC czy bez ? robiłaś uziom fundamentalny ? będziesz miała kogoś do projektowania wnętrz ?kiedy kolejny etap ? czekacie do wiosny, czy budujecie dalej ? Przepraszam za tyle pytań, ale sama rozumiesz, jesteśmy na podobnych etapach i akurat wałkuję tematy na muratorze i w necie.

Dynie halloweenowe świetne! na zbrojeniu wyglądają makabrycznie ;)

pozdrawiam ciepło :))

• 5 months później...

Od ostatniego wpisu troszeczkę minęło..., ale nie marnowaliśmy czasu. Załatwialiśmy Bank:rolleyes: Robiliśmy z 3 tysiące wycen itp. Były Święta jedne i drugie:)

20141226_162725.jpg

W przyszłym tygodniu ruszamy z budową, a jak na razie nasze fundamenty z troszeczkę innego ujęcia:wave:

Edytowane przez Octans

Na dach damy dachówkę ceramiczną angoba Braas Rubin 13 V w kolorze antracyt. W sprawie instalacji:) jesteśmy w trakcie załatwiania i prawdopodobnie będzie kocioł Vaillant jednofunkcyjny VC 246/5-5 w zestawie z zasobnikiem VIR R 150 i sterownikiem 470. Do instalacji wrzucamy też stacje uzdatniania wody Buderusa Loga Nice 20 i robimy cyrkulacje (pompa Grundfos z opcją Auto). Chcemy też zrobić rekuperacje, chociaż samą instalację, a potem dokupić rekuperator:) Edytowane przez Octans