Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koncepcja instalacji CWU z pompą ciepła i kominkiem z płaszczem wodnym

AngelDust

Recommended Posts

Witam,

Proszę o ocenę koncepcji instalacji CWU. Założenia są następujące:

1. Instalacja całkowicie niezależna od CO

2. Decydującym kryterium wyboru konkretnego rozwiązania jest:

- komfort 40%

- koszt użytkowania 40%

- co najmniej 2, niezależne źródła energii 20%

Koszt inwestycji początkowej oczywiście tez ma znaczenie, jednak nie jest decydujący.

3. Rozważam wykorzystanie tejże instalacji do zasilania ogrzewania podłogowego w dwóch niedużych łazienkach (7 i 9 m2) jednak jest to miły, acz niekonieczny dodatek.

4. Dużą zaleta jest brak konieczności użycia gazu (instalacja jest możliwa, jednak byłby używany tylko dla podgrzewania CWU, wiec musiałoby się to opłacać (z uwzględnieniem opłat stałych i abonamentowych)

Pomysł jest taki:

1. Pompa ciepła powietrze-woda (będzie pracować na powietrzu wywiewanym z instalacji wentylacyjnej z rekuperatorem) jako główne źródło energii.

2. Zasobnik 300L z 2 wężownicami

2. Kominek z płaszczem wodnym jako dodatkowe źródło (oraz źródło awaryjne, np. w przypadku braku prądu).

Wątpliwości mam następujące:

- czy jest sens wykorzystania kominka do podgrzewania wody dla podłogówki? Na ile skomplikuje to instalacje?

- czy realne jest stworzenie instalacji kominka z płaszczem wodnym wystarczająco prostej, żeby mieć ciepłą wodę w przypadku braku prądu? A jednocześnie bezpiecznej, żeby nie przegrzewać zasobnika

Zerknąłem na rozwiązania Makrotermu, wydają się ciekawe. Czy ktoś ma namiary na inne firmy oferujące podobne rozwiązania? Czy ktoś ma może podobna instalacje? Na co zwrócić uwagę, jakich problemów instalacyjnych i/lub eksploatacyjnych mogę się spodziewać?

Ewentualnie czy ktoś ma inna koncepcje która spełnia założenia i jest komfortowa a jednocześnie tania w użytkowaniu?

Koszt inwestycji początkowej oczywiście tez ma znaczenie, jednak nie jest decydujący.

Instalacja PC PW + kominek z płaszczem wodnym straszliwie winduje koszt instalacji.

1. Pompa ciepła powietrze-woda (będzie pracować na powietrzu wywiewanym z instalacji wentylacyjnej z rekuperatorem) jako główne źródło energii.

Pomijając to, że temperatura wywiewu z reku będzie dość niska, sam pomysł jest nierealny. PC PW przetacza ogromne ilości powietrza. Musiałbyś niezłą wichurę sobie w chałupie zrobić. Można oczywiście skierować sam wywiew na wymiennik, ale to będzie miało mniej więcej taki wpływ na wydajność, jakbyś sam tam stał i dmuchał ;)

2. Kominek z płaszczem wodnym jako dodatkowe źródło (oraz źródło awaryjne, np. w przypadku braku prądu).

Wątpliwości mam następujące:

- czy jest sens wykorzystania kominka do podgrzewania wody dla podłogówki? Na ile skomplikuje to instalacje?

- czy realne jest stworzenie instalacji kominka z płaszczem wodnym wystarczająco prostej, żeby mieć ciepłą wodę w przypadku braku prądu? A jednocześnie bezpiecznej, żeby nie przegrzewać zasobnika

Komplikuje i podraża dość znacznie. W przypadku braku prądu i tak masz spory problem z opanowaniem temperatur. Poszperaj na forum jak sobie ludzie radzą (awaryjne zasilanie pompek, etc). Szczerze mówiąc - gra nie warta świeczki. Już lepiej zwykły kominek zainstalować, jak bardzo się boisz długotrwałych wyłączeń prądu. Tak czy inaczej kominek ma się nijak do założenia o komforcie użytkowania.

Instalacja PC PW + kominek z płaszczem wodnym straszliwie winduje koszt instalacji.

Jak napisałem, jest to akceptowalne (w rozsądnych granicach, więcej niż 30 kilka tys nie wydam)

Pomijając to, że temperatura wywiewu z reku będzie dość niska, sam pomysł jest nierealny. PC PW przetacza ogromne ilości powietrza. Musiałbyś niezłą wichurę sobie w chałupie zrobić. Można oczywiście skierować sam wywiew na wymiennik, ale to będzie miało mniej więcej taki wpływ na wydajność, jakbyś sam tam stał i dmuchał ;)

Jak najbardziej realny, biorąc pod uwagę że w domu będzie pracowało ogrzewanie CO nadmuchowe. Te "ogromne ilości powietrza" to zgodnie ze specyfikacją 358 m3/h (ze specyfikacji pompy Kaliko TWH 300 EH), co przy domu ok 200 m2 nie jest ogromną ilością nawet bez nadmuchowego CO. Przy nadmuchowym CO to ilość zdecydowanie osiągalna. Przyznaję jednak że trochę nieprecyzyjnie podałem że powietrze będzie pochodzić tylko z wylotu reku. Po prostu nie chciałem w to mieszać mojego CO bo to kompletnie inna bajka.

Komplikuje i podraża dość znacznie. W przypadku braku prądu i tak masz spory problem z opanowaniem temperatur. Poszperaj na forum jak sobie ludzie radzą (awaryjne zasilanie pompek, etc). Szczerze mówiąc - gra nie warta świeczki. Już lepiej zwykły kominek zainstalować, jak bardzo się boisz długotrwałych wyłączeń prądu.

No właśnie dokładnie o to pytam. W przypadku braku prądu nie oczekuję że podłogówka w łazienkach będzie działać. Jedynie że będę miał ciepłą wodę użytkową i że nie zniszczę zasobnika. Zakładam że da się to osiągnąć bez montażu dodatkowych pompek, ale mogę się mylić.

Tak czy inaczej kominek ma się nijak do założenia o komforcie użytkowania.

No tak, ale kominek czeka mnie i tak i nie jest to do końca mój wybór :D Chiałbym tylko rozsądnie go wykorzystać, niejako "przy okazji"

• 2 weeks później...
Jak napisałem, jest to akceptowalne (w rozsądnych granicach, więcej niż 30 kilka tys nie wydam)

Jak najbardziej realny, biorąc pod uwagę że w domu będzie pracowało ogrzewanie CO nadmuchowe. Te "ogromne ilości powietrza" to zgodnie ze specyfikacją 358 m3/h (ze specyfikacji pompy Kaliko TWH 300 EH), co przy domu ok 200 m2 nie jest ogromną ilością nawet bez nadmuchowego CO. Przy nadmuchowym CO to ilość zdecydowanie osiągalna. Przyznaję jednak że trochę nieprecyzyjnie podałem że powietrze będzie pochodzić tylko z wylotu reku. Po prostu nie chciałem w to mieszać mojego CO bo to kompletnie inna bajka.

No właśnie dokładnie o to pytam. W przypadku braku prądu nie oczekuję że podłogówka w łazienkach będzie działać. Jedynie że będę miał ciepłą wodę użytkową i że nie zniszczę zasobnika. Zakładam że da się to osiągnąć bez montażu dodatkowych pompek, ale mogę się mylić.

No tak, ale kominek czeka mnie i tak i nie jest to do końca mój wybór :D Chiałbym tylko rozsądnie go wykorzystać, niejako "przy okazji"

co do grzania wody w zasobniku to można go podgrzać grawitacyjnie zasada jest taka aby zasobnik był wyżej niż kominek z płaszczem inna sprawa czym oprucz kominka chcesz grzać dom i czy oprucz podłogówki będziesz miał jeszcze np grzejniki

co do grzania wody w zasobniku to można go podgrzać grawitacyjnie zasada jest taka aby zasobnik był wyżej niż kominek z płaszczem

No to nieciekawie, bo planowałem zasobnik w piwnicy, a kominek na parterze. Hmm, trzeba to jeszcze przemyśleć. Jeśli zasobnik będzie niżej, jaka pompka jest potrzebna?

inna sprawa czym oprucz kominka chcesz grzać dom i czy oprucz podłogówki będziesz miał jeszcze np grzejniki

To nieistotne z punktu widzenia CWU, ale jeśli jesteś ciekawy to chętnie odpowiem - nie będzie grzejników, a jedynie jak już wspomniałem kanały nawiewne. Powietrze będzie ogrzewane przez pompę powietrze/powietrze (prawdopodobnie Daikin SkyAir Sesonal Smart). Jak widzisz w instalacji nie będzie żadnej możliwości podgrzewania CWU, wiec potrzebuje rozwiązania kompletnie niezależnego.