Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opinie na temat kominka Nord

marektk

Recommended Posts

W Krakowie lepiej chłamu z Castoramy nie kupować. Nawet jak nie przejdzie całkowity zakaz palenia, tej klasy paleniska będą bez szans wobec rygorystycznych wymagań przepisów o emisji cząstek stałych do atmosfery.

W Krakowie lepiej chłamu z Castoramy nie kupować. Nawet jak nie przejdzie całkowity zakaz palenia, tej klasy paleniska będą bez szans wobec rygorystycznych wymagań przepisów o emisji cząstek stałych do atmosfery.

No i "niestety" Pan Piotr ma rację, jak zwykle zresztą. Też kombinowałem jak autor wątku i przekombinowałem, dobrze, że udało się to dziadostwo sprzedać przed zabudową. Jakiś francuz to był z wiecznie czarną szybą. Jak macie trochę czasu to zapraszam do lektury -"taki sobie piecyk ceramiczny" mnie to otworzyło oczy na problem kominkowy, polecam i pozdrawiam!

Użytkuje ponad trzy lata z tymże model Alba firmy Nordflam i nie mam żadnych zastrzeżeń. Co prawda użytkowany jest raczej okazjonalnie dla celów dekoracyjnych i bez rozprowadzeń. Jakbym chciał kominek do ogrzewania domu to pewnie wybrałbym jakiś z wyższej półki, ale jako dekoracja znakomicie się nadaje. Przez 3 lata spaliłem w nim ok 12m3 drzewa. Pozdrawiam

• 4 months później...

A mając do wyboru wkład kratki.pl Zuzia lub Nordflam Torres, który lepiej wybrać ? Kominek opalany rekreacyjnie zatem najważniejsze kwestie estetyczne czyli czysta szyba itp. Torres ma m.in szkło pirolityczne a Zuzia tego nie ma...

Torres:

OPIS PRODUKTU

palenisko stałopalne wykonane z żeliwa

szyber

popielnik z regulacją dopływu powietrza do spalania

system regulacji dopływu powietrza trzeciorzędowego (z tylnej ściany komory, tzw. "dopalanie")

podwójna tylna ściana

ruszt

grzebień ochronny

szkło witroceramiczne

szyba boczna łączona bez "szprosa"