Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze pieca

marektk

Recommended Posts

Witam

Właśnie stoję przed wyborem pieca do naszego domu i proszę o jakąś poradę.

Dom nowy powierzchnia użytkowa 126m2 (całkowita 156m2) , 3 pomieszczenia ogrzewane podłogowo o powierzchnia 50m2. Beton kom. 24cm H+H 600 + 15cm styr, poddasze 15 wełna +5wełna krokwie. Bojler na 4-5 osób około 140l

Piece jakie do tej pory nas zainteresowały to:

1. TermoTech krs tech aqua duo 15kW

2. Sas Slim 17kW

3. Hef Master -M 15kW

4. PER-EKO kocioł KSP 15 kW

5. Krzaczek SKP 3D 18kW

6. Klimosz Combi NG (żeliwo)

7. Klimosz Duo Ng (stal)

Dodam że zależy mi na jak najmniejszym nakładzie pracy przy nim oraz trzeba brać pod uwagę wymiar, ponieważ kotłownia nie jest duża, około 5m2.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tu masz poradnik jak wybrać kocioł na ekogroszek http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13884-poradnik-jak-wybierac-kociol-na-ekogroszek/ .

Osobiście wśród kotłów nie mam żadnego faworyta to Ci nie doradzę jakiej ma być firmy a jedynie mi do gustu przypadł sterownik bruli lub może być jego brat eCoal. :)

Jeżeli faktycznie chcesz taka powierzchnię ogrzewać kotłem to 10 kw na pewno wystarczy :)

Może masz tam gaz - to byłoby o wiele bardziej bezobsługowe źródło ogrzewania i wtedy kotłownię masz wolną. :)

Edytowane przez czp01

Jak wspomniałem zależy nam na jak najmniejszym nakładzie pracy przy nim a zarazem nie dużych rozmiarów.

Z tego co wyczytałem to przy piecach na ecogroszek i pellet nie ma strasznie dużego nakładu pracy (popioły) czyszczenie uzupełnienie zasobnika itp.

Pelletowy byłby najlepszy lecz nie chcemy się uwiązać tylko przy jednym rodzaju paliwa.

Co do mocy kotła to niektóre piece nie maja z tych modeli małych pojemności około 10- 12 kW.:no:

Pozdrawiam

Jak chcesz mieć większą pewność co do mocy kotła to zrób sobie OZC.

Moc kotła dobierz dobrze bo to połowa sukcesu. Jak kocioł przewymiarowany to będzie się kisił na niskich mocach i więcej i gorzej spali - to wiem na podstawie własnego doświadczenia bo jako laik kupiłem kocioł 35 kw i to jak się okazało z palnikiem 50 kw a w zupełności wystarczy mi góra 15 kw ale to wiem dopiero teraz ( miałem z kotłem sporo utrapienia ale go jakoś opanowałem).

Oprócz mocy kotła i sterownika to zostaje Ci jeszcze palnik to na pewno weź jakiś palnik II generacji ( np. ekoenergię) bo może troszkę lepiej spala gorszy ekogroszek no i kocioł wybrany. Pozostało Ci tylko wybrać markę. Te kotły 10 - 12 kw przeważnie mają palniki 15 kw więc większy kocioł na pewno Ci nie będzie potrzebny. :)

Jeszcze jedna sprawa - jak w Twoim mieście będziesz korzystał z dopłat do kotła tzw. ekologicznego to najpierw zorientuj się jakie są wymagania co do kotła i jakie kocioł musi mieć dokumenty, świadectwa i certyfikaty a następnie sprawdź u producenta czy takowe ma.

Edytowane przez czp01

marektk

na 126m2 ogrzewanej powierzchni w nowym domu potrzebujesz jakieś 6KW

daj spokój z ekogroszkiem

chyba że prace już mocno posunięte i instalacja zrobiona pod kocioł na paliwo stałe(parametry pracy)

jak nie poczytaj o mniej obsługowych sposobach ogrzewania zwłaszcza domu o małej powierzchni i zapotrzebowaniu

jak pisze Czesław- zrób OZC

najmniejszy kociołek na eko 7KW- skam-premium

potem w okolicy 10KW ma w ofercie defro, zębiec, ogniwo

11KW rbr ale to już za dużo dla ciebie

w Twoim domu w taką pogodę jak teraz potrzebne będzie poniżej 3KW energii do uzupełnienia strat ciepła a to poniżej mocy minimalnej wszystkich wymienionych przez ciebie kotłów

poczytaj o problemach z przewymiarowaniem kotła

czasem tanie na starcie wychodzi drożej w użytkowaniu

Czesław propononował mój wątek ale zajrzyj jeszcze tu:

http://www.cieplowlasciwie.pl/

ta strona liczy przybliżone zapotrzebowanie ale powinna zmienić Twoje podejście do sprawy

Troszkę pojeździłem po punktach sprzedających piece i mi doradzają oprócz tych które wymieniłem w pierwszym poście:

Tekla Drako duo 15,2kW

Ogniwo Eko plus 16kW

Stalmark DUO-PID 16 kW

Zębiec Merkury 14kW

Co do wielkości to sprzedawcy mi odpowiadają że jeżeli mam dosyć dużą powierzchnię ogrzewania podłogowego (około 50m2) i zasobniku 140m2 to piec około 10kW może być za mały. (defro odpada)

Zrobiłem OZC na tej stronce lecz tam nie ma powierzchni ogrzewania podłogowego oraz pojemności CWU- wychodzi max12 kW (malutki wybór)

Proszę o rady jeżeli jeszcze coś można pomóc, wybór firmy itp.... ja się nie znam. :yes:

a co ma wielkość podłogówki do zapotrzebowania domu na ciepło

jak masz potrzeby powiedzmy 5KW to czy dostarczysz to kalafiorem czy pętlą podłogówki nie ma znaczenia

znaczenie ma zdolność wyprodukowania przez urządzenie grzewcze odpowiedniej mocy z jak najlepszą sprawnością

każdy z poleconych kotłów będzie za duży

Troszkę pojeździłem po punktach sprzedających piece i mi doradzają oprócz tych które wymieniłem w pierwszym poście:

Tekla Drako duo 15,2kW

Ogniwo Eko plus 16kW

Stalmark DUO-PID 16 kW

Zębiec Merkury 14kW

Co do wielkości to sprzedawcy mi odpowiadają że jeżeli mam dosyć dużą powierzchnię ogrzewania podłogowego (około 50m2) i zasobniku 140m2 to piec około 10kW może być za mały. (defro odpada)

Zrobiłem OZC na tej stronce lecz tam nie ma powierzchni ogrzewania podłogowego oraz pojemności CWU- wychodzi max12 kW (malutki wybór)

Proszę o rady jeżeli jeszcze coś można pomóc, wybór firmy itp.... ja się nie znam. :yes:

Sprzedawcy kotłow to zadni doradcy, oni doradzają tylko to co chcą sprzedac. Wielkosc powierzchni ogrzewanej oraz powierzchnia podłogówki nie jest wyznacznikiem

projektowego obciązenia cieplnego.

To co otrzymujemy ze strony to nie jest ozc a tylko szacunki z dosc duzym, a nawet z bardzo duzym błedem błedem. Te 12 kW jest co najmniej przeszacowane o 100% czyli nie zadnej wartosci merytorycznej.

asolt

ale zgodzisz się ze mną że ta stronka mimo iż nie podaje dokłądnych danych to zmienia spojrzenie na potrzeby budynku?

ja ostatnio policzyłem ile mój kocioł wyprodukował energii gdy spalił najwięcej w "swojej karierze" w ciągu doby

wyszło mi ze było to 8KW

a domek mam stary i kiepsko ocieplony. a myślałem że kocioł następny to 12KW albo trochę więcej(obecny 19KW)

teraz już wiem że i te 12KW to za dużo

boli zatem bardziej kiedy się nowego inwestora "uszczęśliwia" potworami byle tylko na czymś zarobić

asolt

ale zgodzisz się ze mną że ta stronka mimo iż nie podaje dokłądnych danych to zmienia spojrzenie na potrzeby budynku?

Oczywiscie ze się zgodzę, ale ta i podobne jej strony podają wyniki przyblizone, które i tak są dokładniejsze od dorad pseudofachowców którzy sprzedają kotły.

Oczywiscie ze się zgodzę, ale ta i podobne jej strony podają wyniki przyblizone, które i tak są dokładniejsze od dorad pseudofachowców którzy sprzedają kotły.

i myślę że to wystarczy za całą resztę

szkoda że ludzie nadal dają się nabierać na teksty typu

weż pan większy nie będzie się męczył

lub te o podłogówce

:(:(:(:(

wiem że te wartości przybliżone ale mniej krzywdy chyba zrobi ta strona podając 8KW zamiast 6KW niż sprzedawca który zaproponuje 20KW lub więcej

nie zmiena to faktu że zmiany w mentalności jeszcze długo chyba nie nastąpią

przy nowym domu to jest raczej 6KW a nie 12KW o czym już pisałem i ja i kolega asolt

nie zakłada się dla nowego domu 80W a raczej 40W biorąc pod uwagę technologię oraz wymogi dotyczące przenikalności przegród

a poprawnie to należałoby zrobić OZC porządnie a nie dla papierka to będzie przynajmniej jakieś odniesienie a nie gdybanie i wróżenie z fusów

przy nowym domu to jest raczej 6KW a nie 12KW o czym już pisałem i ja i kolega asolt

nie zakłada się dla nowego domu 80W a raczej 40W biorąc pod uwagę technologię oraz wymogi dotyczące przenikalności przegród

a poprawnie to należałoby zrobić OZC porządnie a nie dla papierka to będzie przynajmniej jakieś odniesienie a nie gdybanie i wróżenie z fusów

Musisz przyznać, że Twoje 6KW może być niedoszacowane jak i moje 12KW przeszacowane.

Oczywiście OZC byłoby pomocne.

Przyjmuje się od 15Wm3 do 30W/m3 i przyjąłem tą górną granicę. Ty Dolną.

Dla mnie 15cm styropianu i wełny to trochę za mało informacji.

Nie wiemy ani jaka wentylacja, ani jakie okna.

Przymując 60W wyjdzie 9KW z zapasem CWU.

Nie sądzę by była duża różnica w cenie pomiędzy kotłem 6KW a 10KW.

Jestem też zdania, że lepiej trochę więcej niż trochę za mało.

Reasumując gdybym ja kupował nie kupiłbym na pewno 6KW a raczej 10KW.

PS

Ale na pewno nie 15KW ani 17KW jak sugerują sprzedawcy

Edytowane przez mrTomo
dopisek

Dom mam większy, podobnie docieplony. Wydaje mi się, że spokojnie 11kW wystarczy. Co do OZC wszystko fajnie pięknie, ale myślę, że jak już zdecydowałeś się na kocioł na paliwo stałe, to nie ma sensu płacić kilkaset złoty żeby przekonać się jakie zapotrzebowanie ma Twoja chałupa na ciepło. Bo wynik na pewno będzie niższy, ale mniejszych kotłów godnych polecenia praktycznie na rynku nie ma.

mr Tomo

flutebox

przy takich powierzchniach i zapotrzebowaniu na ciepło chodzi już nie tylko o moc kotła ale o sensowność jego montażu wogóle

koszty ogrzewania dla innych nośników będą niewiele wyższe lub niższe a komfort użytkowania o niebo lepszy niż przy węglu

moim zdaniem warto to zrobić i warto rozpatrywać dobór sposobu grzania w fazie projektu a nie jak meble na aucie i się trzeba wprowadzać

takie słowo od siebie na koniec

mój dom 142m2 po podłogach grzanej powierzchni budowany w 1986roku ściana 3 warstwy(pustak żużlowy, pustka, cegła pełna) docieplony 10cm styro

na podłodze poddasza nieużytkowego 25cm wełny 0,04 z marketu, częściowo podpiwniczony- pomieszczenia w piwnicy ogrzewane do 21stC nie izolowane z zewnątrz

wentylacja grawitacyjna- w podłodze podejrzewam izolacja szczątkowa okna stare zespolone ale wstawiane na sztukę o czym się przekonałem wymieniając jedno z nich- reszta została stara

maksymalnie kocioł spalił na dobę 32kg węgla co daje moc około 8KW

przed ociepleniem domu najwyższe spalanie to 36kg/dobę+ kilka szczap w kominku przy temperaturach w dzień w okolicy-25stC i w nocy w okolicy -30stC czyli coś koło 10KW z kotła i może ze 4KW z kominka- nie paliło się na maksa a raczej szczapa na dogrzanie. wtedy moje zdolności palacza były zerowe

skoro zatem stary dom o większej powierzchni potrzeby ma poniżej 10KW to nowy większych miał nie będzie

autor zrobi co zechce

ja swoją opinię wyraziłem

mam tylko nadzieję że za kilka tygodni nie będzie wołania o pomoc bo się z kotła i komina leje

życzę udanego wyboru

pozdrawiam

• 2 weeks później...