Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze pieca

marektk

Recommended Posts

Tak jak Artur wspomniał, jesli nie masz "domu dobrze zbudowanego" to w dzień kufajka i czekasz na tanią taryfę albo grzejesz w standardowej.

marektk jeśli Twój dom ma standardowe ocieplenie, okna 2-szybowe, słabe ocieplenie poddasza, odpuść sobie prąd.

Prąd jest dobry dla domków dobrze ocieplonych lub o małej powierzchni. Wtedy jest tańszy od gazu (tak jak u mnie).

Gaz lpg jest w miarę tani jeśli kupisz go latem po 1,7zł/litr.

Z drugiej strony jeśli rozważasz inwestycję w lpg, w podobnej cenie masz pompę powietrze woda. W podobnej, może przesadziłem, ale za zbiornik do lpg zapłacisz pewnie z 10k. Rozeznanie już masz. Podaj ile wynosi kompletna instalacja.

Jeśli natomiast chcesz kocioł na groszek, wiadomo, wyjdzie najtaniej.

W moim regionie "ekogroch" (zmielony orzech) 25MJ mogę mieć za 670zł/t + transport.

Możesz kupić kocioł dolnego spalania, ale to już trochę więcej obsługi.

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

156 metrów, na ogrzanie tej powierzchni potrzebujesz 13728kWh. U mnie w nocnej taryfie wychodzi 4255zł na sezon za samo CO.

Dla węgla przy kotle dolniaku i cenie 630zł/t z dowozem i sprawności powiedzmy 60% wyjdzie 1855zł + prąd do pomp za samo CO.

Pompy powietrzne, pewnie wyjdzie podobnie lub minimalnie drożej do węgla. Ale o to pytaj w wątku z pompami.

Zapomniałbym.

Znajomy ma dom około 170-200m i ogrzewa go śmieciuchem + bufor 5500litrów.

Na ścianach ma 23cm grafitowego, dach i skosy to minimum 40cm wełny, podłoga 20cm styro.

W taką pogodę jak teraz rozpala raz na 5-6 dni. Czy taniej niż kotłem na groszek?

Musiał dorobić bufor, węgiel tańszy, może palić innym paliwem.

Edytowane przez klaudiusz_x

Ja mam u sibie podłogówkę i wstawiłem kocioł kondensacyjny. Jeśli masz zamiar zrobić podłogówkę to gazowy piec kondensacyjny będzie najbardziej oszczędny. Często trzeba sporo zainwestować na początku ale można też znaleźć coś sensownego w dobrej cenie http://esklep-sbs.pl/kociol-gazowy-windsor-new.html